(του Βασίλη Κόκκινου)
Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο μεγάλος αυτός υπεύθυνος της σημερινής εξαθλιώσεως της Ελλάδας, είπε στην αρχή της πρωθυπουργίας του, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πετρέλαιο (συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλες, μεταδοθείσα από την ΝΕΤ την 11/12/2009). Ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης, ενώ είχε εμμέσως προαναγγείλει στην Ολομέλεια της Βουλής άμεση έναρξη γεωτρήσεων, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα βουλευτή και υπευθύνου του τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλου, σε επιτροπή της Βουλής, λίγες ημέρες μετά, μίλησε για «διαδικασία χρόνων».
Για τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μίλησε σε διάλεξή του στα Τ.Ε.Ι. Καβάλας ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Καναδικής Κυβερνήσεως Αντώνιος Φώσκολος, κατά τον Μάρτιο του 2011, με θέμα «Οικονομία και γεωλογική σημασία των βεβαιωμένων αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδος και τη Ανατολικής Μεσογείου.
Οι διεθνείς πετρελαϊκοί κολοσσοί, είπε ο ομιλητής, έστειλαν εκπροσώπους στο Λονδίνο, σε ειδική σύσκεψη της οποίας θέμα ήταν η έρευνα και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Σε πολλά σημεία της ελληνικής χώρας υπάρχουν βεβαιωμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως στην Ήπειρο, το Δελφινάκι, το Ιόνιο κ.ά. Συγκεκριμένως υπάρχει πιστοποιημένο κοίτασμα, το οποίο είναι συνέχεια εκείνου της Αλβανίας, του κοιτάσματος «Αχιλλέα» και του κοιτάσματος «Πύρρου» στα δυτικά της Κέρκυρας, στην Αδριατική, στα Γρεβενά και στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου, που είναι, κατά τον ομιλητή, μικρότερη της λίμνης του Ηροδότου.
Ο κ. Φώσκολος επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση...
πρέπει να κατοχυρώσει έξι «γραμμές» στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες έχουν ερευνηθεί και είναι σχεδόν βεβαία η ύπαρξη υδρογονανθράκων σε αυτές. Οι έρευνες μάλιστα έχουν γίνει και από νορβηγικά επιστημονικά σκάφη. Ενώ η Νορβηγία συστηματικά αγοράζει ελληνικά ομόλογα. Η λεκάνη του Ηροδότου μοιράζεται γεωγραφικά μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου, Κύπρου, Ισραήλ και Λιβάνου και κρύβει αποθέματα υδρογονανθράκων που είναι τριπλάσια εκείνων της Αλάσκας.
Ο μεγάλος Έλλην πατριώτης Ν. Μάρτης (πρώην υπουργός) γράφει περί των ανωτέρω σε επιστολή του προς την «Εστία» της 3-1-2012, υπογραμμίζων, ότι η Ελλάδα είναι η πλουσιότερη χώρα του πλανήτη σε ραδώνιο, ρουτίλιο, κόκκινο υδράργυρο, λουτέσιο, μεθάνιο και ουράνιο. Έχουν βεβαιωθεί 7.000 τόννοι ουρανίου. Τα δε αποθέματα μεθανίου που βρίσκονται στο υπέδαφος της Κρήτης, επαρκούν για να κινηθούν για 10.000 χρόνια όλα τα αυτοκίνητα του Πλανήτη. Επιπλέον η Ελλάδα διαθέτει Λιγνίτη, βωξίτη, μαγγάνιο, χρυσό, νικέλιο, μαγνήσιο, χρωμίτη και το περίφημο όσμιο.
Σύμφωνα με τον Α. Φώσκολο, οι αξιολογήσεις γεωλογικών, γεωχημικών και λοιπών γεωστοιχείων, που έχουν δημοσιευθεί κυρίως από ξένους επιστήμονες, μας υποδεικνύουν την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, νότια της Κρήτης και ειδικώτερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, εκτάσεως περίπου 80.000 Κm2, με μεγάλο μέρος τους να βρίσκεται εντός της ελληνικής ΑΟΖ, κατά το αρμόδιο υπουργείο.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Φώσκολος από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, η Κρήτη για 25 χρόνια, θα πάρει 1,2 δις ευρώ το χρόνο. Τα αποθέματα κάτω από την Κρήτη είναι της τάξεως των 20 έως 22 δις βαρελίων πετρελαίου, ενώ σ΄ αυτά μπορούν να προστεθούν και περίπου 20 δις βαρέλια πετρελαίου που ευρίσκονται στην ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150 έως 175 χιλμ. νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.
Την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου είχε διαπιστώσει σε μελέτη του για το ΙΓΜΕ ο κ. Κωνοφάγος, τα συμπεράσματα του οποίου είχαν αναπτυχθεί σε τηλεοπτική εκπομπή του κ. Χαρδαβέλα, της οποίας οι διαπιστώσεις αγνοήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας. Γιατί, άραγε, οι Έλληνες πολιτικοί, ενώ στις ιδιαίτερες συζητήσεις τους ομιλούν για κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, όταν φθάνουν στην εξουσία τα λησμονούν;
Γύρω από το θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου πολλά λέγονται. Ορισμένοι υπεστήριξαν παλαιότερα, ότι λόγω κόστους αξιοποιήσεως δεν είναι εκμεταλλεύσιμα. Προσθέτουν δε το επιχείρημα, ότι αν συνέβαινε το αντίθετο, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών θα μας είχαν «πλευρίσει» για να συνεταιρισθούμε προς εκμετάλλευσή τους.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι η αποφυγή του δανεισμού εκ της αγοράς, όταν τα επιτόκια ήσαν χαμηλά και η μεθοδική προσφυγή μας στη βοήθεια της τρόικας και του ΔΝΤ σχετίζεται και με το θέμα της εκμεταλλεύσεως του υπόγειου πλούτου της χώρας. Άλλοι, τέλος, λέγουν, ότι οι Αμερικανοί θέλουν να αποκλείσουν, όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη, να συνδεθούν με τη Ρωσία, προκειμένου να εξασφαλίσουν σε καλύτερες τιμές, αέριο και πετρέλαιο, που αυτή διαθέτει και προς τούτο καλλιεργούν τη φημολογία περί υπάρξεως κοιτασμάτων στην Ελλάδα, για να παραπλανήσουν τους Ευρωπαίους περί υπάρξεως αμέσου πιθανότητος να εξασφαλίσουν την ενέργεια από την πατρίδα μας.
Ανέκαθεν η φαντασία οργιάζει. Ωστόσο από την εκτίμηση όλων των λεγομένων και των δημοσιευθεισών μελετών διαφόρων επιστημόνων, Ελλήνων και ξένων, νομίζω, ότι συνάγεται αβίαστο το συμπέρασμα πως η χώρα μας διαθέτει πράγματι άφθονα και αξιοποιήσιμα κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου. Η παράλειψη της αξιοποιήσεώς των βαρύνει αυτούς που κυβέρνησαν την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.
Όπως τους βαρύνει και το γεγονός ότι δεν επεδίωξαν την ικανοποίηση των αξιώσεων της Ελλάδος έναντι της Γερμανίας: α) για την καταβολή προς τη χώρα μας του υπολοίπου των επανορθώσεων από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, β) για τις αποζημιώσεις, που επιδικάσθησαν εις αυτήν από την Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι, το 1964, για τις καταστροφές που προκάλεσαν στην οικονομία της χώρας μας τα γερμανικά στρατεύματα την περίοδο 1941-1944, γ) για την αποπληρωμή του Αναγκαστικού Δανείου των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, δ) για τις αποζημιώσεις που οφείλονται από τις επιτάξεις εκ μέρους των γερμανικών στρατευμάτων των αποθεμάτων τροφίμων, φαρμακευτικού υλικού, μέσων συγκοινωνίας και γεωργικών προϊόντων, ε) για την αποζημίωση των θυμάτων εκ των εκτελέσεων και άλλων θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, και στ) για τις αποζημιώσεις για τις ζημίες που υπέστη η ελληνική οικονομία από πράξεις δωροδοκίας ελλήνων κρατικών λειτουργών προς υπερτιμολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών γερμανικών εταιρειών (περίπτωση SIEMENS κλπ).
Δυστυχώς η Ελλάδα είχε την ατυχία, μετά το 2009 να κυβερνηθεί από τη χειρότερη κυβέρνηση της ιστορίας της. Μια κυβέρνηση, που αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 70 δις ευρώ μέσα σε μία διετία, αν και υπερφορολόγησε τους πολίτες, περιέκοψε απανθρώπως μισθούς και συντάξεις, απέλυσε χιλιάδες υπαλλήλους και κατεδίκασε τη χώρα σε μη αναστρέψιμη ύφεση, χωρίς να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Εντούτοις, τη διετία που μας πέρασε, αυξήθηκαν τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών κατά ποσοστό 270%. Αυτό τα λέγει όλα. Όπως και το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία δόθηκαν 115.000.000 ευρώ σε 431 μη κυβερνητικές οργανώσεις, που ανεπτύχθησαν ως μανιτάρια μετά την διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον κ. Σημίτη.
(www.xronos.gr)

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top