Σύμφωνα με το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης πρότεινε προς την Επιτροπή οικονομικών Υποθέσεων να κληθούν όλοι οι υπουργοί οικονομικών από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές  μέχρι σήμερα, ο πρώην γ.γ. πληροφοριακών συστημάτων κ. Διομήδης Σπινελλης καθώς και ο διευθυντής σχεδιασμού και ελέγχων του ΣΔΟΕ  κ. Νικόλαος Λέκκας, σε ακρόαση για την απώλεια ετησίως εσόδων του Κράτους 13 δις. Ευρώ η  ποσοστού 5%-6% επί του ΑΕΠ, από τη φοροδιαφυγή   σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ:.                                                                    
Το πλήρες κείμενο της πρότασης του Μανώλη Κεφαλογιάννη προς την  Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων έχει ως εξής:...

ΘΕΜΑ Κλήση σε ακρόαση των αρμοδίων για την απώλεια ετησίως εσόδων του Κράτους 13 δισ. Ευρώ η  ποσοστού 5%-6% επί του ΑΕΠ, από τη φοροδιαφυγή
 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ:
Συγκλονιστικά στοιχεία για το ύψος της φοροδιαφυγής που πνίγει τα έσοδα του προϋπολογισμού ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, στη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπου ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπ. Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης, μίλησε για τη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τον κανόνα του 4-4-2 (ή 40%-40%-20%) που, όπως είπε, αποτελεί κοινό μυστικό στον χώρο. «Το 40% αφορά την «έκπτωση» επί του προστίμου που κάνει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40% είναι το ποσό που «τσεπώνει» ο ελεγκτής και μόνο το 20% είναι το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία!»
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι τόσο νυν όσο και μέχρι πρότινος στελέχη του υπ. Οικονομικών παραδέχονται δημόσια το πόσο βαθιά διαβρωμένος είναι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αμέσως επόμενη αναφορά Σπινέλλη. «Είναι επίσης γνωστό ότι όταν πρόκειται το κράτος να επιστρέψει αρκετά υψηλά ποσά φόρου στον φορολογούμενο, ένα 8% πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη του εφοριακού υπαλλήλου», συμπλήρωσε ο πρώην γ.γ. του ΚΕΠΥΟ, για να τον διορθώσει από το πάνελ της ίδιας εκδήλωσης ο νυν διευθυντής σχεδιασμού και ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας ότι «το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 10%»!
Και οι καταγγελίες που ακούστηκαν στην εκδήλωση με τίτλο «Φοροδιαφυγή και Κοινωνική Δικαιοσύνη», την οποία διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ από κοινού με το ΙΟΒΕ, την Kantor και την Κίνηση Πολιτών, έχουν συνέχεια. Εκτός από τη διαφθορά, τα άλλα δύο προβλήματα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπως είπε ο κ. Σπινέλλης, είναι «η αναποτελεσματικότητα και η κακοδιοίκηση». Και δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του διαπίστωσε φαινόμενα «περιχαράκωσης αρμοδιοτήτων» μέσα στο υπ. Οικονομικών, φέρνοντας ως παράδειγμα απόφαση που εκδόθηκε για συγκεκριμένο φορολογικό έλεγχο αλλά που ήταν κατά τέτοιο τρόπο διατυπωμένη, ώστε οι ελεγκτές της ομάδας δράσης να μην μπορούν να ελέγξουν τον φορολογούμενο για άλλες παραβάσεις, παρά μόνο για όσα περιέγραφε η απόφαση! Έτσι, ακόμη κι αν είχαν ενδείξεις για άλλα αδικήματα, π.χ. μη απόδοση ΦΠΑ, η διατύπωση του κειμένου δεν τους επέτρεπε τον έλεγχο!
Παρουσίασε επίσης στοιχεία από την εποχή της θητείας του στη ΓΓΠΣ με εφορίες που είχαν κλείσει λιγότερο από το 6% των υποθέσεων που τους είχαν ανατεθεί και ΔΟΥ που χρειάζονται... 20 μήνες για να κλείσουν μια υπόθεση.
Παράλληλα και σύμφωνα με σημερινό τηλεγράφημα του Dow Jones Newswire,υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που έχει άμεση γνώση του οικονομικού σχεδιασμού της κυβέρνησης δήλωσε ότι «Στο 10% του ΑΕΠ, έναντι αναθεωρημένου στόχου για 9%, αναμένεται να διαμορφωθεί εφέτος το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ενώ η ύφεση θα ξεπεράσει το 6% (έναντι προβλέψεων για 5,5%), «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τη συγκέντρωση φόρων, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν τους υψηλότερους φόρους», …«Το 2012 θα εισέλθουμε στο πέμπτο διαδοχικό έτος ύφεσης και υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν θα επιστρέψουμε σε ανάπτυξη το 2013»…«Δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη, οι τράπεζες δεν δανείζουν, η ανεργία αυξάνεται και οι άνθρωποι ξοδεύουν μόνο για τρόφιμα. Η αγορά έχει στεγνώσει εντελώς. Αναμένουμε έλλειμμα 10% φέτος, ενώ η ύφεση μπορεί να ξεπεράσει ελαφρώς το 6%»…Σημειώνεται ότι στο τρίτο τρίμηνο η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5% και στο εννεάμηνο η πτώση του ΑΕΠ ήταν 6,9%.Εφόσον η ύφεση ξεπεράσει, όπως όλα δείχνουν, το 6% εφέτος, τότε θεωρείται πολύ δύσκολο -αν όχι ανέφικτο- να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για επιβράδυνση της ύφεσης το 2012 στο 2,8%.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ, στην έκθεσή του για την εκταμίευση της έκτης δόσης, προβλέπει ύφεση 6% του ΑΕΠ το 2011 και 3% το 2012, με επιστροφή σε ανάπτυξη 0,3% το 2013. Η ανεργία εκτιμάται στο 17% φέτος, 19% του χρόνου και 19,5% το 2013. Για το έλλειμμα εκτιμά ότι θα κλείσει εφέτος στο 9%.
Κατόπιν αυτών και προκειμένου να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα της φοροαποφυγής και του χρηματισμού των αρμοδίων εφοριακών, καθώς και στην ανεξέλεγκτη λειτουργία off-shore εταιρειών όπως και για τη μη λειτουργία του προγράμματος Ηφαιστος και του υπολογιστικού κέντρου της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων, που επωνύμως καταγγέλθηκαν δημοσία ως  ανωτέρω,
Εισηγούμαι
Σύμφωνα με το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής τη κλήση από την επιτροπή για ακρόαση των ακoλούθων προσώπων:
1.     Των υπουργών οικονομικών από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές  μέχρι σήμερα
2.     Του κ. Διομηδη Σπινελλη πρώην γ.γ. πληροφοριακών συστημάτων
3.     Του κ. Νικολαου Λεκκα διευθυντή σχεδιασμού και ελέγχων του ΣΔΟΕ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top