«ΘΗΛΙΑ» στο λαιμό των ξενοδόχων αποτελούν η έκτακτη εισφορά και η καταβολή τέλους ακινήτων. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα χαράτσια αντιστοιχούν στο 20% του συνολικού τζίρου της ξενοδοχειακής μονάδας!
Τα χαράτσια που φτάνουν στα χέρια των ξενοδόχων αποτελούν πραγματικό πονοκέφαλο για τους ιδιοκτήτες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν και το μισό εκατομμύριο ευρώ! Ξενοδοχεία στη Ρόδο και την Κρήτη μικρής δυναμικότητας (30 έως 40 δωμάτια) καλούνται να πληρώσουν ποσά της τάξης των 15.000 έως 20.000 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη ξενοδοχείου τριών αστέρων της Θεσσαλονίκης, δυναμικότητας 80 δωματίων, ο οποίος έλαβε ειδοποιητήριο καταβολής τέλους ακινήτων ύψους 7.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, δέκα μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας έβαλαν λουκέτο, ενώ το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και το πασίγνωστο «Μακεδονία Παλάς» της Θεσσαλονίκης.
Ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι η δημοσιοποίηση των λογιστικών πινάκων των μεγαλύτερων ξενοδοχείων. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2011, το Χίλτον εμφάνισε πτώση 66% στα κέρδη μετά από φόρους φτάνοντας τις 400.000 ευρώ, ενώ το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» , κατά το μήνα Οκτώβριο, ως αποτέλεσμα των γεγονότων που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Πλατεία Συντάγματος, εμφάνισε μείωση εσόδων 41 %. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας Θράκης, Παναγιώτης Νικολαΐδης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την τουριστική σεζόν του 2012, κόντρα στον προβληματισμό των περισσότερων φορέων του χώρου του τουρισμού για το τι μέλλει γενέσθαι. Ωστόσο, όπως έσπευσε ο ίδιος να διευκρινίσει, η αισιοδοξία του για την αυξητική τάση που καταγράφεται αφορά κυρίως την περίοδο από τον Μάιο του 2012 και μετά και διαπιστώνεται τόσο από προκρατήσεις που ήδη γίνονται όσο και από τις συνομιλίες με τους ξένους tour operators.
Το Μακεδονία Παλάς
Ενδιαφέρον για την ενοικίαση του Μακεδονία Παλάς μετά την οριστική απόφαση του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη να το αφήσει εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικός όμιλος που δραστηριοποιείται...
στον κλάδο του τουρισμού, ενώ σε ανάλογη κίνηση φέρεται να έχει προβεί και όμιλος αραβικών συμφερόντων. Την ίδια ώρα, την ανάγκη να βρεθεί μια λύση για τη λειτουργία του ιστορικού ξενοδοχείου υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, σε επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, και το διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Ο κ. Τζιτζικώστας ζητεί να υπάρξει μέριμνα για τους εργαζομένους και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους ενώ σημειώνει πως η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου δικαιούχου μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρα, με αποτέλεσμα να μείνει η Θεσσαλονίκη χωρίς ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της, τη χρονιά που θα γιορτάζει τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωσή της.
(Ελεύθερος Τύπος)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top