Ελάχιστα... λεπτά μετά την ορκωμοσία του Α. Παπαδήμου το σύνθημα διαδόθηκε ευρέως προς τα «ευήκοα ώτα» των κομματικών στελεχών. Το σύνθημα και το μήνυμα παρέπεμπε ευθέως τα κομματικά στελέχη να αρχίσουν αυτομάτως να σκάβουν χαρακώματα στο ΠΑΣΟΚ. Ο στόχος το ομολογούν και κυβερνητικά στελέχη να ενισχυθεί η αφυδατωμένη εικόνα του Γ. Παπανδρέου, να πολωθεί το κλίμα υπέρ του, ώστε να τον πείσουν να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις προσεχείς  εκλογές.
Ο Γ. Παπανδρέου πάντως... επέστρεψε στην Ιπποκράτους έχοντας μπροστά ένα κεντρικό δίλημμα και άλλα επιμέρους. Τα τελευταία δύο χρόνια είχε αραιώσει σχεδόν εγκαταλείψει το γραφείο του προέδρου στον 6ο όροφο του ΠΑΣΟΚ.  Ως πρωθυπουργός  είχε στρέψει την καθημερινή ατζέντα του στις κυβερνητικές δράσεις και... αστοχίες. Σταμάτησε τις περιοδίες ανά την Ελλάδα, άλλωστε τα σκληρά μέτρα του μνημονίου δεν υποστήριζαν κλίμα «αποθέωσης» για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, αλλά την έντονη διαμαρτυρία των πολιτών στις πλατείες και με κάθε ευκαιρία. Και τώρα τι;  Ο κ. Παπανδρέου έλαβε την απόφαση να αποχωρήσει από την καρέκλα του Μεγάρου Μαξίμου, συμφωνώντας για τη συγκρότηση μιας νέας  κυβέρνησης υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο.
Θέλει χρόνο να απεγκλωβιστεί.
Ο ίδιος με δηλώσεις του επαναλαμβάνει ότι θα στηρίξει όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και όλες τις πρωτοβουλίες  της για την εφαρμογή... των αποφάσεων της Συνόδου Kορυφής της  26ns Οκτωβρίου. H αλήθεια είναι ότι ο κ. Παπανδρέου θέλει κάποιο χρόνο, ίσως, για να απεγκλωβιστεί από τον... λαβύρινθο στον οποίο βρέθηκε «οικειοθελώς» το τελευταίο διάστημα, μετά την ανακοίνωση περί δημοψηφίσματος. Το μεγάλο δίλημμα είναι μπροστά του και αφορά προφανέστατα τη στάση του σχετικά με αυτό που μέχρι στιγμής  ψιθυρίζουν ή υπονοούν κορυφαία στελέχη του κόμματός του;  Θέλει να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και να τεθεί επικεφαλής της εκστρατείας προς τις εκλογές;   Ή σκέφτεται σοβαρά να αποχωρήσει, να παραδώσει το «δαχτυλίδι» στηρίζοντας νέο υποψήφιο για την προεδρία, ή ετοιμάζεται να συγκρουστεί με άλλους υποψηφίου; Το σίγουρο είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν επιθυμεί να ανοίξει τώρα όλα τα χαρτιά του. Το ταξίδι στις Κάνες αποδείχτηκε μια συνάντηση που άλλαξε τα δεδομένα και τον σχεδιασμό του. «Ξέρεις τι είναι να τρως ξύλο στη διπλωματία;» είναι η φράση που, όπως λέγεται, άκουσαν κάποια στιγμή από τον Γ. Παπανδρέου όσοι βρέθηκαν μαζί του στις Κάνες. Γυρίζοντας στην Αθήνα άρχισε να δρομολογεί  τις διαδικασίες της αποχώρησής του από την πρωθυπουργία, χωρίς  ωστόσο να λειτουργεί με ένα συνεκτικό και εμφανώς «αποφασιστικό» σχέδιο. Στενοί συνεργάτες του λένε πάντως ότι ο κ. Παπανδρέου εκφράζει σε σημαντικό βαθμό μέσω των δηλώσεών του και τις προθέσεις του. Εισπράττει «δυσφορία» από βουλευτές και στελέχη, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκαλέσει εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο, είτε μέσω συνεδρίου για την πολιτική «χάραξη» , ενώ η εκλογή αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ως γνωστόν, όταν αποφασιστεί, θα γίνει από τη βάση. Άρα όλα τα ενδεχόμενα και οι υποψηφιότητες «παίζουν» ...
 
(To Έθνος της Κυριακής)

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top