Υπουργοί τα δίνουν όλα για να σωθούν 
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εγκατάστασή της στην Ελλάδα, η τρόικα εκμεταλλευόμενη την αδυναμία, αδράνεια, ανικανότητα και υποχωρητικότητα της κυβέρνησης εξελίσσεται στο πραγματικό σύστημα εξουσίας, γύρω από το οποίο υποχρεώνονται να κινηθούν τα πάντα. Ακόμη και αυτή η εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου! Μάλιστα, καθώς η παρούσα κυβέρνηση φαίνεται να έχει εξαντλήσει κάθε ίχνος ζωτικότητας και αντοχής, κάποια εκλεκτά μάλιστα μέλη της (Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Ραγκούσης, με το κοινό κείμενο τους την περασμένη Κυριακή) έσπευσαν να υποβάλουν τα διαπιστευτήρια τους στη νέα εξουσία και να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους στη διάθεση της Εποπτείας, φιλοδοξώντας να εξασφαλίσουν ρόλο και παρουσία στο νέο σκηνικό με την ανοχή μάλιστα συγκροτημάτων Τύπου. Βλέποντας ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν μπει σε περίοδο βαθιάς και υπαρξιακής κρίσης, φιλοδοξούν να αποτελέσουν τη μαγιά ενός νέου σχηματισμού, με τις ευλογίες μερίδας των διαπλεκόμενων MME και, φυσικά, του Διεθνούς Οικονομικού (και οσονούπω πολιτικού) Ελέγχου, στον οποίο υποβάλλουν την... υποψηφιότητά τους. Το κεντροδεξιό ιδεολογικό στίγμα που αποπνέει το μανιφέστο τους, στο οποίο ούτε καν αναφέρεται η λέξη ΠΑΣΟΚ , δημιουργεί την εύλογη απορία πώς η τριάδα μαζί με τις συμμαχίες και επιρροές της στο σημερινό ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να επιτύχει εκεί όπου απέτυχαν κλασικοί νεοφιλελεύθεροι, όπως ο Μάνος και η Ντόρα. Ίσως η εγγύηση της τρόικας να μοιάζει στα μάτια τους ικανή να τους στηρίξει. 

Η επόμενη μέρα 
Η δεύτερη εύλογη απορία είναι: Πώς, στηρίζοντας πλήρως ακριβώς αυτή την πολιτική που φέρνει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ αποσαθρώνοντάς το, φιλοδοξούν να αποτελέσουν μια αξιόπιστη λύση της επόμενης μέρας . Ο θεός και η ψυχή τους... Αυτή η εσωτερική εσωκομματική τρόικα (Β' Εθνικής) θα μείνει στην ιστορία ως η απροκάλυπτη δημόσια πρώτη προσφορά γης και ύδατος εκ μέρους του πολιτικού κόσμου στους οικονομικούς κατακτητές. Δεν θα πρέπει ωστόσο να μας κάνει εντύπωση, καθώς αυτή η τριάδα έχει γράψει και κατά μόνας πρόσφατη (για να αναφερθούμε μόνο σ' αυτή) ιστορία:...
Μαχαίρι στις συντάξεις των 600 ευρώ (Λοβέρδος). Υποβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάργηση του ασύλου (Διαμαντοπούλου). Διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ραγκούσης). Η κριτική που έχει ασκηθεί για απουσία κάθε διαπραγμάτευσης από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς στις πολιτικές που επεξεργάζονται  - αποφασίζουν οι επόπτες και επιβάλλει η κυβέρνηση αποτελεί πια κοινό τόπο και διαπίστωση της ελληνικής κοινωνίας (σχεδόν) στο σύνολο της. Πλέον ομολογείται και διά του Τύπου, όπως την περασμένη Κυριακή έπραξε ανωνύμως κυβερνητικό στέλεχος στο Βήμα , με τον απίστευτο τίτλο « Ήμασταν σαν τις πόρνες μετά την πρώτη τους φορά» , μετά την υπογραφή του μνημονίου. Περί αυτού ακριβώς ακούγονται ισχυρές φωνές και στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες μιλούν ανοιχτά πια για υποτελή στάση και συμπεριφορά πρωθυπουργού και πολλών υπουργών απέναντι στους δανειστές μας. Κάπως έτσι έχει παρελάσει από τους δέκτες των τηλεοπτικών δελτίων το σύνολο των υπουργών της κυβέρνησης, που με το προσωπικό του στιλ ο καθένας (π.χ. Λοβέρδος κλαίγοντας, Διαμαντοπούλου, Καοτανίδης, Κουκουλόπουλος απειλώντας, Πάγκαλος χλευάζοντας, Κουτρουμάνης ανησυχώντας κ.ο.κ.) προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά αυτός της υποταγής στις απαιτήσεις των πιστωτών. Οι υπουργοί της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός εμφανίζονται σαν άβουλα εκτελεστικά όργανα των εποπτών, τα οποία, όσο κι αν λυπούνται, είναι υποχρεωμένα να υλοποιήσουν τις εντολές. Ξεχνούν, ωστόσο, κάτι πολύ βασικό: ότι είναι εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό, ο οποίος δεν έχει συμφωνήσει την εκχώρηση αυτής της εντολής στην τρόικα. Αυτό ακριβώς κάνουν πως ξεχνούν και οι βουλευτές (ειδικά) του κυβερνώντος κόμματος. Την κατάσταση αυτή περιγράφει εύγλωττα το ρεπορτάζ του Βήματος , όπου το κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης εξομολογείται πως μετά το μνημόνιο  «έχουμε εκπορνευτεί πλήρως. Έχουμε κάνει τα ίδια πράγματα, χωρίς ίχνος ντροπής» . Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν οι παραπάνω αναφορές εκφράζουν το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Γνωρίζουμε, ωστόσο, όπως γνωρίζει όλη η κοινωνία, πως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν όλα τα νομοθετήματα που διέλυσαν τη χώρα. 
Το τίμημα της μετατροπής των υπουργών σε φερέφωνα και των βουλευτών σε κομπάρσους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το καταβάλλουν καθημερινά, καθώς κανείς από αυτούς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο και να πάει ούτε στο καφενείο του χωριού του χωρίς να αντιμετωπίσει τη χλεύη του κόσμου. Έχοντας πλήρη επίγνωση της απόστασης που τους χωρίζει από την κοινωνία, οι τρεις πρωτοκλασάτοι υπουργοί (Λοβέρδος Διαμαντοπούλου Ραγκούσης) χτίζουν τις συμμαχίες και το ηγετικό τους προφίλ και σπεύδουν να εμφανιστούν ως οι καταλληλότεροι να υλοποιήσουν το πρόγραμμα της εποπτείας διαχωρίζοντας την κοινωνία στις συντεχνίες και στους ανησυχούντες. Δεν είναι οι μόνοι, πάντως, που δίνουν εξετάσεις. Οι αναγνώστες του «Π» είναι ήδη ενημερωμένοι για τους κουκουλοφόρους και τις μαριονέτες της τρόικας που ελπίζουν σε ένα καλύτερο γι' αυτούς πολιτικό οικονομικό μέλλον, υπό γερμανική -ή άλλη-... καθοδήγηση. 
(To Ποντικι)

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top