(της Άννας Καραβοκύρη) 
Μετά το κίνημα των «Αγανακτισμένων» πολιτών έφτασε η ώρα του κινήματος των «Αγανακτισμένων»... επαγγελματιών! Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του «αγανακτισμένου επαγγελματία» η... βόλτα από την αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου να προχωρήσει σε διακοπή της επαγγελματικής του δραστηριότητας, μήπως και γλιτώσει από τη νέα φοροκαταιγίδα που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, το «λουκέτο» στο μαγαζί του και η παροχή της εργασίας του στους –λίγους πια– πελάτες του, χωρίς αποδείξεις και τιμολόγια, εντελώς... «κατάμαυρα»!
Στο ιδιότυπο καθεστώς της «μαύρης εργασίας» αναγκάζονται να ενταχθούν ολοένα και περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες, μη μπορώντας πλέον να αντεπεξέλθουν στα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής τους αλλά ούτε και να αποδώσουν φόρους, να κόψουν αποδείξεις και να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές.
Το κλείσιμο των φορολογικών βιβλίων και η ατομική εφεξής δραστηριοποίηση αποτελούν μονόδρομο για ουκ ολίγους επιτηδευματίες, οι οποίοι μέχρι πρότινος διατηρούσαν...
δικές τους επιχειρήσεις και απασχολούσαν προσωπικό, αλλά πλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης, αναγκάστηκαν να κατεβάσουν «ρολά» και να μετατρέψουν τον τόπο κατοικίας τους σε έδρα της εταιρείας τους, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν έτι περαιτέρω τα λειτουργικά τους έξοδα, ούτως ώστε να επιβιώσουν επαγγελματικά.
Δεν είναι λίγοι, όμως, και οι αυτοαπασχολούμενοι που διατηρούν δελτίο παροχής υπηρεσιών και αναγκάζονται να το κλείσουν, καθώς το μηνιαίο εισόδημά τους δεν επαρκεί προκειμένου να καλυφθούν έστω οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Συν τοις άλλοις, η οριζόντια επιβολή του ειδικού τέλους επιτηδεύματος που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα οδηγεί ολοένα και περισσότερους επαγγελματίες στην απόφαση να διακόψουν το «μπλοκάκι» τους.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), κ. Βασίλης Κορκίδης: «Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση των αυταπασχολούμενων που δεν μπορούν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές, δεν εκδίδουν αποδείξεις κ.λπ. Οι πέντε άμεσοι και οι πέντε έμμεσοι φόροι είναι ήδη πάρα πολλοί για να μπορέσει ο οποιοσδήποτε ελεύθερος επαγγελματίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Επιπλέον, η κυβέρνηση επέβαλε άλλους δέκα έκτακτους φόρους, εισφορές και τέλη. Είκοσι φόροι δεν υπάρχουν πουθενά στην Ευρώπη. Συνεπώς, αυτό έχει οδηγήσει πάρα πολλούς στο να κλείσουν τα “μπλοκάκια” τους, να κατεβάσουν “ρολά” στις επιχειρήσεις τους, να βάλουν “λουκέτο” στα γραφεία τους κ.ο.κ.».
Γνωρίζει... πιένες η «μαύρη εργασία»
Η έλλειψη συντονισμού, η οποία οδηγεί σε αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις και πολιτικές, θα μπορούσε να είναι το σήμα κατατεθέν αυτής της κυβέρνησης, αν δεν τη χαρακτήριζαν άλλες, σημαντικότερες δυσλειτουργίες. Έτσι, ενώ το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μέσω των ελεγκτικών του μηχανισμών (ΣΕΠΕ), προσπαθεί να πατάξει τη «μαύρη εργασία», η οποία κυριαρ χεί σήμερα στην αγορά, η «φορολατρία» του τροϊκανικού υπουργείου Οικονομικών κατόρθωσε να... βάψει με μελανά χρώματα κάθε μορφή απασχόλησης, ιδίως, δε, τους κλάδους εκείνους που μέχρι πρότινος στήριζαν σταθερά το φορολογικό σύστημα, προσφέροντας δεδομένα έσοδα στο κράτος.
Η κρίση της αγοράς, που ούτως ή άλλως είχε «γονατίσει» ορισμένους κλάδους, όπως τον κατασκευαστικό, είχε φέρει στα όριά τους τους επαγγελματίες, οι οποίοι δέχτηκαν τη χαριστική βολή μετά και την τελευταία φοροεπιδρομή. «Η υπερφορολόγηση έχει δημιουργήσει αυτές τις δύσκολες συνθήκες σε ορισμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών, που, και να θέλουν, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Έχουμε περάσει πλέον στο αντίθετο ρεύμα, σε αυτό της φοροαποφυγής», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ενώ ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης εξηγεί: «Όταν ο επαγγελματίας αποφασίζει να κάνει διακοπή του επαγγέλματός του στην εφορία, τότε αναγκαστικά δεν θα παρέχει αποδείξεις για τις υπηρεσίες που προσφέρει ή θα παρέχει εικονικά τιμολόγια. Άρα διαπράττει το αδίκημα τις φοροδιαφυγής»...
Τρέχουν να κλείσουν βιβλία και «μπλοκάκια»
Οι αιτήσεις διακοπής εργασιών πέφτουν «βροχή» στα γραφεία των ελεγκτών εφοριακών από διάφορους κλάδους. Γραφίστες, διακοσμητές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μαραγκοί, τεχνίτες, κομμωτές, γυμναστές, μουσικοί κι ένα σωρό ακόμα ειδικότητες ελεύθερων επαγγελματιών που διατηρούσαν καταστήματα ή γραφεία σπεύδουν να παραδώσουν τα φορολογικά τους βιβλία, δραστηριοποιούμενοι πλέον ατομικά.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που συναντήσαμε στη ΔΟΥ Χαλανδρίου. Η κυρία Κατερίνα Π. αποκάλυψε στα «Επίκαιρα» ότι έκλεισε τα βιβλία της, καθώς πλέον δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα έξοδα του κομμωτηρίου που διατηρούσε τα πέντε τελευταία χρόνια. «Τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες δεν έχω κανέναν εργαζόμενο, γιατί δεν μπορώ να τον πληρώνω, κι έτσι αναγκάζομαι να κρατάω μόνη μου το κομμωτήριο», μας λέει η 37χρονη, τονίζοντας ότι «δεν με συμφέρει να κρατάω πλέον το μαγαζί μου ανοιχτό. Καλύτερα να δουλεύω μόνη μου, με ραντεβού, με πελάτισσες που ήδη έχω και να πηγαίνω στα σπίτια τους. Τουλάχιστον, έτσι ίσως μου μείνει και κάτι, γιατί τώρα τα δίνω όλα στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στο ΤΕΒΕ, στο ενοίκιο του μαγαζιού, στην εφορία, και πάλι δεν φτάνουν...».
Αυτή, όμως, δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Την ίδια απόφαση, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αναγκάστηκε να λάβει και ο 45χρονος Κωνσταντίνος Τ., ο οποίος επί αρκετά χρόνια διατηρούσε τεχνική εταιρεία. «Τα πράγματα στον κλάδο της κατασκευής πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Μετά βίας συντηρούσα το γραφείο μου, μέχρι που το έκλεισα. Ο ένας μετά τον άλλο στο χώρο μας δουλεύουμε πλέον μόνοι μας, δηλώνοντας έδρα της εταιρείας την κατοικία μας, για να περιορίσουμε τα έξοδά μας, και προσπαθούμε να συντηρηθούμε οικονομικά με τους πελάτες που ήδη έχουμε».
Ουρές σχηματίζουν, όμως, στις αρμόδιες ΔΟΥ και όσοι διατηρούν δελτίο παροχής υπηρεσιών. Το ειδικό τέλος των 300 ευρώ που επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζει ολοένα και περισσότερους να κλείσουν το «μπλοκάκι» τους, μια και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες όπου το τέλος επιτηδεύματος ξεπερνά το ετήσιο εισόδημά τους. «Η επιβολή έκτακτης εισφοράς, η μείωση του αφορολόγητου και το ειδικό τέλος επιτηδεύματος, για άλλη μια φορά, επιβαρύνουν και “φοροτιμωρούν” μέχρι εξόντωσης τους συνεπείς μικρομεσαίους. Τουλάχιστον, όμως, μέχρι τώρα οι ασφαλιστικές εισφορές εξέπιπταν από τα εισοδήματα των φορολογούμενων, από του χρόνου, ωστόσο, προβλέπεται να εκπίπτει μόνο το 20%, κι αυτό σαφώς συνιστά αντικίνητρο, που δημιουργεί φαινόμενα εισφοροδιαφυγής», μας εξηγεί ο κ. Βασίλης Κορκίδης.
Με τα νέα φορολογικά μέτρα, όσοι διατηρούν «μπλοκάκι» καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 300 ευρώ φέτος και το ποσό των 500 ευρώ από του χρόνου. Επιπρόσθετα, όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα πληρώνουν και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, η οποία υπολογίζεται με συντελεστή 1% έως 4% στο συνολικό τους εισόδημα, ενώ όσοι δεν έχουν κόψει απόδειξη παροχής υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια μπορούν να κάνουν αναδρομική διακοπή των βιβλίων, το πρόστιμο, ωστόσο, που θα τους επιβληθεί μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1.170 ευρώ.
Το κλείσιμο των βιβλίων και των στοιχείων μπορεί να εξυπηρετεί πρόσκαιρα τους φορολογούμενους, μακροπρόθεσμα, ωστόσο, είναι εις βάρος τους. «Με τη διακοπή των εργασιών οι φορολογούμενοι χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους προνόμια, ενώ επιβαρύνονται και με φόρους, ένεκα τεκμηρίων διαβίωσης. Σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις ο φορολογούμενος βγαίνει κερδισμένος, όπως, για παράδειγμα, εάν κάποιος είναι μισθωτός και ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, αλλά διατηρεί σε αδράνεια και δελτίο παροχής υπηρεσιών, ή όταν το σύνολο των αποδείξεών του δεν υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ κατ’ έτος και η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία έχει το δικαίωμα να τα δικαιολογήσει ως επαγγελματική δαπάνη», αποσαφηνίζει κλείνοντας ο κ. Μουζάκης.
(Επίκαιρα) 
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top