ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ στον δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν περίπου 20.000 δανειολήπτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και τα σπίτια τους βρίσκονται υπό την απειλή πλειστηριασμού. Μάλιστα, χιλιάδες κατοικίες θα είχαν ήδη βγει στο σφυρί, αν η διαδικασία των πλειστηριασμών δεν είχε παγώσει από το 2009. Η προστατευτική διάταξη, όμως, εκπνέει στο τέλος του χρόνου και για τα ακίνητα έχουν ήδη εκδοθεί διαταγές πληρωμής και έχουν συνταχθεί οι κατασχετήριες εκθέσεις. Συγκεκριμένα, μόλις το πρώτο επτάμηνο του 2011 έχουν εκδοθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών πάνω από 16.000 διαταγές πληρωμής, ενώ πέρυσι καθ' όλη τη διάρκεια του έτους είχαν εκδοθεί συνολικά άλλες 23.000. Το ανησυχητικό είναι ότι πάνω από το 40% από τις διαταγές πληρωμής αφορά πρώτη κατοικία. Εν τω μεταξύ, το πραγματικό νούμερο των δανειοληπτών που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους είναι ακόμη μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι τράπεζες αφήνουν να περάσει ένα διάστημα περίπου οκτώ μηνών προτού προχωρήσουν σε καταγγελία του δανείου και διαταγή πληρωμής. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι καταναλωτικές οργανώσεις, η κατάσταση αναμένεται να διογκωθεί περαιτέρω μέσα στο 2012, καθώς η λίστα με τους ανέργους συνεχώς μακραίνει και οι συνεχείς περικοπές στο εισοδήματα των εργαζομένων έχουν μετατρέψει την αποπληρωμή των δόσεων των στεγαστικών...
σε άπιαστο όνειρο. Η ένωση καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, με επιστολή της στους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Δικαιοσύνης, ζήτησε την αναστολή των πλειστηριασμών για τρία χρόνια, καθώς, αν δεν υπάρξει παράταση της προστασίας των δανειοληπτών, χιλιάδες πολίτες θα βρεθούν έξω από την πόρτα με την αρχή του νέου έτους.
(δημοκρατία)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top