(Του Κώστα Κατικου)
Νέο σοκ με πρόσθετα μέτρα ετοιμάζει η κυβέρνηση, προτού καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από τη χθεσινή γραπτή ανακοίνωση για τις περικοπές ως και 40% στις (πρόωρες) συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και την "φοροεξόντωση" μισθωτών και συνταξιούχων με ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ!!!  Τα μέτρα που δεν ανακοινώθηκαν αλλά πρόκειται να γίνουν γνωστά αμέσως μετά τις επαφές κυβέρνησης και τρόικας, θα επικεντρώνονται στο Δημόσιο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Αφενός με ένα μισθολόγιο που θα κόβει ως και 40% τις αποδοχές των υπαλλήλων και αφετέρου με αλλαγές στον υπολογισμό των συντάξεων, που θα τις καθηλώνουν. Το σχέδιο που μελετάται είναι καμία νέα σύνταξη (για όσους αποχωρούν από το 2012) να μην ξεπερνά τα 1.500 ευρώ το μήνα, ενώ η μέση σύνταξη να μην υπερβαίνει τα 800 ευρώ! Άλλωστε οι μειώσεις που τώρα (από 1ης Νοεμβρίου) επιβάλλονται στις συντάξεις, εξυπηρετούν τον ίδιο στόχο: Σταδιακά να πέσουν οι υψηλές συντάξεις σε επίπεδα των 1.700 - 2.200 ευρώ και η μέση σύνταξη να προσεγγίσει τα 1.000 ευρώ. Το κυβερνητικό σχέδιο, που ετοιμάζεται από φέτος για να αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2012 και μετά (σ.σ. άλλωστε γι' αυτό φτιάχνουν νέο μνημόνιο και προϋπολογισμούς ως το 2014) αποκαλύπτει σήμερα ο "A.T", με βάση τις οδηγίες που έστειλε η τρόικα στο Γενικό Λογιστήριο και τα συναρμόδια υπουργεία για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2012.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:
 
   Γίνεται πρόβλεψη για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 6% (σε μέσο όρο) το 2012.
   Εκτιμάται ότι η ύφεση θα είναι 2,5% (σ.σ. όσο λέει και η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ).
   Προβλέπεται αύξηση της ανεργίας στο 17,5% (σ.σ. έναντι 18,5% που αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία).
Με αυτά ως δεδομένα, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει του χρόνου να εξοικονομήσει ένα ποσό της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ για να έχουν λεφτά τα ταμεία και να πληρώνουν τις χαμηλότερες από σήμερα συντάξεις.
Από τη στιγμή όμως που όσο ανεβαίνει η ανεργία τόσο ροκανίζονται οι εισφορές και τα έσοδα των ταμείων, εξετάζεται να έρθουν νωρίτερα οι αλλαγές του ασφαλιστικού, ώστε οι νέες συντάξεις να μειωθούν αυτόματα και χωρίς έκτακτες εισφορές κατά 25% ως και 30%, στα επίπεδα δηλαδή που θα έπεφταν μετά το 2015. 
(Aδέσμευτος Τύπος)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top