(Της Μαρίνας Σαουλίδου) 
Λογιστικά παιχνίδια εις βάρος της υγείας των ασθενών χαρακτηρίζουν οι γιατροί τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε νέα τροπολογία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας και τα οποία προβλέπουν εφεξής συνταγογράφηση μόνο των δραστικών ουσιών, και όχι φαρμάκων όπως γινόταν μέχρι σήμερα από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και των υπολοίπων Ταμείων. Η ρύθμιση που προώθησαν από κοινού οι κ.κ. Γιώργος Κουτρουμάνης και Ανδρέας Λοβέρδος, μέσα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την “Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα” , θεωρείται από την ιατρική κοινότητα πως στοχεύει αποκλειστικά στη μείωση των δαπανών, δεν εγγυάται όμως και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών. Πιο συγκεκριμένα, στην τροπολογία ξεκαθαρίζεται πως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μετά την έναρξη λειτουργίας του, καθώς και κάθε άλλου φορέα ασφάλισης Υγείας, θα εγκρίνουν και θα εξοφλούν συνταγές με βάση τη δραστική τους ουσία και όχι την εμπορική ονομασία. Στη συνταγή, δε, πέραν της ενδεδειγμένης δραστικής ουσίας θα αναγράφεται και η περιεκτικότητα, η. φαρμακοτεχνική μορφή, αλλά και το δοσολογικό σχήμα και η κατ' ανώτατο όριο θεραπεία, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 30 μέρες. Πριν καν ωστόσο καθοριστούν από τα δύο συναρμόδια υπουργεία οι κατηγορίες των δραστικών ουσιών για αντιμετώπιση κατηγοριών ασθενειών, το ύψος της καταβαλλόμενης δαπάνης, καθώς και τα θέματα θεώρησης και ελέγχου, οι γιατροί ήδη προέβαλλαν τις πρώτες ενστάσεις τους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τον κίνδυνο κατάρρευσης των υπηρεσιών υγείας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, από την πλευρά του, δηλώνει αντίθετος στα προωθούμενα μέτρα, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση υπακούοντας στη λογιστική λογική του Μνημονίου μετά τις συγχωνεύσεις και την απογύμνωση των Ταμείων από ιατρικό προσωπικό προχωρά σε περαιτέρω υποβάθμιση των παροχών υγείας. “Είμαστε αντίθετοι με τη νέα ρύθμιση που προβλέπει συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, αφού ουσιαστικά αφαιρεί από τους θεράποντες ιατρούς τη δυνατότητα...
να παρέχουν στους ασθενείς τους τη θεραπεία που οι ίδιοι κρίνουν ότι είναι απαραίτητη και για την οποία μόνον οι ιατροί είναι και πρέπει να παραμείνουν υπεύθυνοι” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΣΑ. Σύμφωνα επίσης με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, αν εφαρμοστεί η ρύθμιση αυτή, η ευθύνη για τη χορήγηση θεραπείας μετατίθεται ουσιαστικά με εντελώς αντιεπιστημονικά κριτήρια στους φαρμακοποιούς και στις Διοικήσεις των Ταμείων, ενώ στην πράξη ακυρώνεται η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που έστω και με καθυστέρηση ετών, επιτέλους εφαρμόζεται και στη χώρα μας. “Η κυβέρνηση δεν μας λέει με ποιο τρόπο θα αποτρέψει τη μαζική εισαγωγή αμφίβολης ποιότητας φαρμάκων (ή ακόμη και πλαστών) από χώρες χαμηλού κόστους όπως η Κίνα και η Ινδία” λέει ο ΙΣΑ, προοικονομόντας παράλληλα πως στην πράξη οι πολίτες θα εξαναγκαστούν να πληρώσουν από την τσέπη τους το φάρμακο που εμπιστεύονται κι έτσι το Δημόσιο και τα Ταμεία να εξοικονομούν χρήματα.
(Αδέσμευτος Τύπος)

2 σχόλια :

Ilgar είπε... 13 Σεπτεμβρίου 2011 - 12:30 μ.μ.

Ρε καραγκιόζη καθηγητή της πλάκας,και υπουργέ του κερατά, μου έκοψαν στο ταμείο μου τρία φάρμακα.Και εσείς οι υπόλοιποι γύφτοι μας κόβεται από μισθούς και συντάξεις κάθε μήνα. Πώς θα αγοράσω ρε ηλίθιοι εγώ και άλλοι τα φάρμακά μας ;; τί στο διάολο μυαλό κυβερνάτε ;Εσύ ρε εργατοπατέρα Κουτρουμάνη ,σώθηκες με το υπουργιλίκι.Γι αυτό σκιζόσουν τόσα χρόνια. Δεν ντρέπεσαι ;; και όχι μόνο εσύ αλλά και οι άλλοι "σώστες" μας.Ντροπή σας ρε, ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ, ΑΙΣΧΟΣ.

Ανώνυμος είπε... 14 Σεπτεμβρίου 2011 - 1:09 π.μ.

Πάντως η δραστική ουσία στη συνταγογράφηση είναι τόσο σωστό και αυτονόητο που απορώ πώς κατάφεραν κάποτε οι βιομηχανίες να μας εξαπατήσουν και να συνταγογραφούμε εταιρικά ονόματα.

Πολύ θετική εξέλιξη η συνταγογράφηση με δραστική ουσία. Θα ησυχάσει το κεφάλι των γιατρών, θα βρίσκουν ευκολότερα το φάρμακο οι ασθενείς και θα μειωθεί και η σπατάλη στο φάρμακο, αφού οι εταιρείες δεν θα έχουν το ίδιο κίνητρο να "λαδώνουν" γιατρούς.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top