(Της Έφης Γαλώνη)
Το νεφελώδες τοπίο διανομής εκατομμυρίων ευρώ σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κάποιες εκ των οποίων έχουν έργο να παρουσιάσουν, άλλες πάλι όχι ενώ μερικές ακόμη θυμίζουμε ότι δημιουργήθηκαν τελευταία προκειμένου να παίξουν ρόλο μεσάζοντα για την πρόσληψη 55.000 ανέργων, ξεσκεπάστηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο χθες στη Βουλή. Σης καταγγελίες Βουλευτών της ΝΔ περί πράσινων ΜΚΟ στις οποίες επικεφαλής είναι και πρόεδροι κομματικής οργάνωσης, ο παριστάμενος Υπουργός Εργασίας απάντησε καταθέτοντας λίστα με ης 707 μη κυβερνητικές οργανώσεις που χρηματοδοτήθηκαν την περίοδο 2007- 2009 με το ποσό των 38,9 εκατομμυρίων ευρώ. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι επί σειρά ετών μοιράζονταν προκλητικά χρήματα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις η χρησιμότητα των οποίων αναζητείται, την ίδια στιγμή που η κρίση έζωνε σιγά σιγά την Ελλάδα. 
Λεφτά υπάρχουν για ΜΚΟ. 
Ειδικότερα, με το ποσό των 150.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε ο "Αγιος Μάξιμος ο Γραικός", με 30.000 ευρώ το "Σωματείο Προαγωγής Φυσικού Τοκετού Ευτοκία", με το ίδιο ποσό ο "Δημιουργικός Σύλλογος Ελληνίδων Αθίγγανων POM", με 25.000 ευρώ το "Μουσείο Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ", με 30.000 ευρώ το "Φωτεινό Δωμάτιο ( Camera Lucida)", με 150.000 ευρώ το "Ψωμιάδειο", με 25.000 ευρώ η "Αδελφότητα Μαντείου Ιωαννίνων", με το ίδιο ποσό ο "ΑΕΤΟΣ Γλυφάδας" αλλά και ο "Ειδικός Φορέας Θερμοκηπιακής Τομάτας Σκάλας", με 54.600 ευρώ ο "Κορμοράνος", με 30.000 ευρώ η "Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα", με 90.000 ευρώ η "Καταναλωτιή Συνείδηση", με 25.000 ευρώ το "Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Κορινθίας", το ίδιο ποσό για τους...
"Ελληνες Μοντελιστές", το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών", το « Ίδρυμα Ευσταθίας Κωστοπούλου, βρεφονηπιακός σταθμός το Περιβόλι της Γιαγιάς» και οι "Τόποι, μύθοι, άθλοι Ηρακλή", το "Πολυθέμα Κροκο&λίνο" και ο "Γηπαετός ο Πωγωνοφόρος". Με δύο ποσά 90.000 και 25.000 ευρώ ενισχύθηκε το "Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη", η ΜΚΟ της μητέρας του Πρωθυπουργού Μαργαρίτας Παπανδρέου με 100.000 και 150.000 ευρώ η ομάδα ελληνικού μουσικού θεάτρου Σπείρα Σπείρα και με 125.000 ευρώ το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου. 
Μάχη ΠΑΣΟΚ ΝΔ 
Αν και για την σπατάλη αυτή η ευθύνη είναι διακομματική, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κοίταξαν χθες να βγάλουν στη φόρα το ένα κόμμα τα άπλυτα του άλλου. Ο κ. Κουτρουμάνης κατακεραύνωσε μάλιστα τη ΝΔ για ης επιθέσεις της κατά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι επί των ημερών της χρηματοδοτούσε ΜΚΟ με μόνη υποχρέωση να δημιουργήσουν μία θέση εργασίας, με τις συνολικές εργασιακές θέσεις και σης 707 ΜΚΟ να φτάνουν τις 1.826. Ο Υπουργός Εργασίας, στον αντίποδα των καταγγελιών περί ρουσφετολογικών προσλήψεων έσπευσε πάντως να διαβεβαιώσει ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση για την συμμετοχή του ΑΣΕΠ στις διαδικασίες αξιολόγησης των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για την πρόσληψη 55.000 ανέργων σε δήμους, ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας και για τις ΜΚΟ που θα λειτουργήσουν ως ενδιάμεσοι. Διευκρίνισε επίσης ότι κανένα τέτοιο πρόγραμμα δεν θα προχωρήσει μέχρι 15 Σεπτεμβρίου οπότε και περιμένει την απάντηση του ΑΣΕΠ και ότι οι ενδιάμεσες ΜΚΟ θα λάβουν χρήματα ίσα για τα έξοδα τους, που δεν θα ξεπεράσου το 3% του συνολικού κόστους του όποιου προγράμματος.

(Αυριανή)

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top