(του Γιώργου Διονυσόπουλου)
Στο μικροσκόπιο της ελληνικής δικαιοσύνης αλλά και των εσωτερικών υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει τεθεί ο πρόσφατος διαγωνισμός εισαγωγής στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων, έπειτα από σχετικές καταγγελίες για φαλκίδευση των αποτελεσμάτων. Ο συγκεκριμένος δια γωνισμός πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου, ενώ τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν κανονικά στις 10 Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι η σχετική έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια κατόπιν σχετικής επιστολής που εστάλη προς την πολιτική και αστυνομική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από ένα βοηθό επιτηρητή στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος και περιγράφει πρωτοφανείς μεθοδεύσεις, με συγκεκριμένους υποψήφιους να συνοδεύονται –κατόπιν παρέμβασης αξιωματικών– στις τουαλέτες του εξεταστικού κέντρου, όπου τους περίμενε κάποιος από τους υπεύθυνους των εξετάσεων και τους παρέδιδε σημείωμα-βοήθημα για τα μαθήματα στα οποία εξετάζονταν.
Τα όσα αναγράφονται στην επιστολή έφτασαν και στο Κοινοβούλιο κατόπιν σχετικής ερώτησης που κατέθεσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Νάκος. Όπως επισημαίνει, οι παραπάνω καταγγελίες έχουν περιέλθει σε γνώση της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποια αντίδραση έως τώρα. «Αντιθέτως, παρά τα καταγγελλόμενα, ανακοινώθηκαν κανονικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων, χωρίς προηγουμένως να έχει στοιχειοθετηθεί οποιαδήποτε θετική ή απορριπτική απόφαση επί της καταγγελίας και κατά συνέπεια εμφανίζονται ως επιτυχόντες υποψήφιοι που φέρεται να έχουν δεχτεί παράνομα βοήθεια για την επιτυχία τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νάκος.
Τι αναφέρεται στην καταγγελία
Να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες που διατυπώνονται από τέσσερις αστυνομικούς, εκ των οποίων οι τρεις είναι υποψήφιοι και ο τέταρτος επιτηρητής –ο τελευταίος ήταν και ο συντάκτης της επιστολής–, αφορούν μια σειρά από γεγονότα που έλαβαν χώρα... στις τελευταίες εξετάσεις που διοργάνωσε η Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης για την εισαγωγή ανθυπαστυνόμων στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων, κάνοντας αναφορά για μεροληπτική αντιμετώπιση εφτά υποψηφίων, στο σύνολό τους αστυνομικίνες. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην επιστολή του ο βοηθός επιτηρητή, «εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, τα αποτελέσματα του παραπάνω διαγωνισμού θα είναι πέρα για πέρα πλαστά και σε καμία περίπτωση δεν θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Ξετυλίγοντας το κουβάρι των γεγονότων, ο συντάκτης της επιστολής περιγράφει γλαφυρά τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι οργάνωσαν ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου να περάσουν στο διαγωνισμό οι «ημέτεροι» και «εκλεκτοί», κόντρα σε κάθε έννοια διαφάνειας και αξιοκρατίας που τόσο πολύ ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Από το βράδυ της Παρασκευής 20/5/2011 με πλησίασε ο Α/Β Σ... ο οποίος υπηρετεί στη Σχολή και μου είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε να βοηθηθούν κάποια άτομα τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, ήταν επιλογής του ταξίαρχου Κ..., του Α/Δ Β..., καθώς επίσης και του ταξίαρχου Κ..., χωρίς να γνωρίζω πού υπηρετεί ο συγκεκριμένος ταξίαρχος, δίνοντάς μου μια κατάσταση με τις εξεταστικές επιτροπές των τεσσάρων διαγωνιζομένων μαθημάτων μαζί με τα προσωπικά τους τηλέφωνα, για να διαπιστώσω εάν γνωρίζω κάποιους από αυτούς και τηλεφωνώντας τους να ζητήσω βοήθεια για τους υποψηφίους που θα βοηθούσαμε, πράγμα το οποίο είχε κάνει νωρίτερα και ο Α/Β Σ... Στη συνέχεια μου έκθεσε τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθούσαμε τους υποψηφίους κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Μου είπε, λοιπόν, ότι είχε κανονίσει μαζί τους να ζητούν τουαλέτα. Εγώ και κάποιοι άλλοι βοηθοί επιτηρητών, που είχε κανονίσει, θα τους πηγαίναμε κι εκεί θα περίμενε αυτός για να τους δίνει το αντίστοιχο σε κάθε μάθημα σημείωμα-βοήθημα. Μου εκμυστηρεύτηκε ότι είχε κανονίσει και με άλλους βοηθούς επιτηρητών διότι οι υποψήφιοι που θα βοηθούσαμε ήταν σε τρεις αίθουσες, με αποτέλεσμα ένα άτομο να μην προλαβαίνει. Είστε συνολικά τέσσερις υπαστυνόμοι στο “κόλπο”, μου είπε χαρακτηριστικά. Σε ερώτησή μου εάν αυτός είναι βοηθός επιτηρητή, μου είπε ότι η ηγεσία των εξετάσεων δεν τον χρησιμοποίησε για να μπορεί να κινείται άνετα στις τουαλέτες και όπου αλλού βρίσκονται οι υποψή φιοι. Όταν τον ρώτησα αν αυτό θα γίνει και στην Έκθεση, μου είπε “άσε την έκθεση, εκεί το θέμα έχει διευθετηθεί”. Τον ρώτησα πώς και μου είπε ότι έχει πιαστεί ο φιλόλογος. Πράγματι, με αυτό το σύστημα βοηθήσαμε στα τρία μαθήματα, δηλαδή Ποινικό Κώδικα, Ποινική Δικονομία και Οργανισμό - Κανονισμό της ΕΛΑΣ, τους εξής υποψήφιους... [τα ονόματα έχουν σβηστεί για ευνόητους λόγους] Από τις παραπάνω υποψήφιες σε τέσσερις και συγκεκριμένα στη Σ... (4) Σ... (5) (τις άλλες δύο δεν τις θυμάμαι), ο Α/Β Σ... τους είπε να κλείσουν τα γραπτά τους με το χαρακτηριστικό “ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ”, για να τα αναγνωρίσουν οι εξεταστικές επιτροπές που είχαν συνεννοηθεί μαζί του. Λυπάμαι πάρα πολύ για λογαριασμό μου, αλλά και για τους υπόλοιπους που έλαβαν μέρος σ’ αυτή τη σκευωρία, αλλά περισσότερο λυπάμαι για τους υποψήφιους που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό αυτό, με μοναδικό τους εφόδιο το διάβασμά τους και που δυστυχώς δεν θα δουν αποτελέσματα». 
(EΠΙΚΑΙΡΑ)

 
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top