(του Μάνου Οικονομίδη)
Κάθε φορά που το πρακτορείο Reuters επιλέγει την Ελλάδα ως «ναυαρχίδα» της ειδησεογραφίας του, τα νέα δεν είναι ιδιαίτερα καλά για τη χώρα μας. Συνήθως δε, σηματοδοτούν προβλήματα και αδιέξοδα στις ατέρμονες συζητήσεις και περίπλοκες ζυμώσεις για την εκταμίευση κάποιας δόσης, ή τη συμφωνία για ένα νέο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης
Αυτή τη φορά, δεν διακυβεύεται κάποια δόση, μιας και μέχρι την εκταμίευση της 6ης, έχουμε μπροστά μας δρόμο. Το γεγονός λοιπόν ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ αποφάσισε να συγκαλέσει σύσκεψη για το πρωί της Δευτέρας με τη συμμετοχή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, και του αρμοδίου για την οικονομία Επιτρόπου Όλι Ρεν, δείχνει ότι τα πράγματα έχουν σοβαρέψει.
Οι πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο «ελληνικό πρόβλημα», μετά το αδιέξοδο που προκύπτει με το σχέδιο του Παρισιού για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης, και ενώ η ευρωζώνη αρχίζει να αποκτά καινούριο πονοκέφαλο, την Ιταλία.
Η συνάντηση γίνεται βιαστικά, καθώς λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα της Δευτέρας θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών του Eurogroup, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση με την Ελλάδα.
Η πρωτοβουλία Φαν Ρόμπεϊ έρχεται να επιβεβαιώσει...
τη διογκούμενη ανησυχία ότι δεν «περπατάει» το γαλλικό σενάριο για την 30ετη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων, λόγω του υψηλού (άνω του 8%) επιτοκίου που προβλέπει, με αποτέλεσμα να αναζητείται γρήγορα εναλλακτική λύση.
(statesmen.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top