Ένας ανθρωπολόγος από τη Βόρεια Αφρική, ο Francis Thackeray, πιστεύει πως η πηγή έμπνευσης των σπουδαίων ιστοριών του Σαίξπηρ ήταν αποκύημα της χρήσης μαριχουάνας και άλλων ναρκωτικών ουσιών-σε συνδυασμό με το ποιητικό ταλέντο του, φυσικά.
Το 2001 ο Thackeray βρήκε στον κήπο του σπιτιού του μεγάλου δραματουργού εξαρτήματα και εργαλεία που θα μπορούσαν να συνδεθούν με εκείνα με τα οποία επιλέγει κανείς για να κάνει χρήση κοκαΐνης. Τώρα πια, όμως, είναι τόσο σίγουρος που ζητά άδεια από την Εκκλησία της Αγγλίας για να ξεθάψει το σώμα του Ελισαβετιανού δραματουργού και να το εξετάσει (...).
Ο Σαίξπηρ, πάντως, μάλλον δεν θέλει να πάει πουθενά αν κρίνουμε από την ταφόπλακά του στην οποία γράφει «Καταραμένος αυτός που θα μετακινήσει τα κόκαλά μου». Μένει να δούμε αν θα καταφέρει να πάρει άδεια ο Thackeray να τα μετακινήσει αυτά τα κόκαλα για να τα εξετάσει. Και, τότε, ίσως μάθουμε αν υπάρχει κάποιου είδους κυριολεξία στην αναφορά του «weed» (μτφρ. φούντα), της λέξης που αναφέρεται στο σονέτο 76.

queen.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top