ΙΔΙΩΤΗΣ ΠΕΡΙΕΦΡΑΞΕ ΤΙΣ ΑΜΜΟΘΙΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ ΒΟΥΝΩΝ
Αυθαίρετη περίφραξη που φτάνει μέχρι τον αιγιαλό, ενώ περιλαμβάνει και τμήμα των Μαύρων Βουνών, έχει πραγματοποιήσει ο ιδιοκτήτης οικοπεδικής έκτασης 160 στρεμμάτων, στην περιοχή της Καλογριάς, απέναντι απ’ το ξενοδοχείο Kalogria beach.
Ο συγκεκριμένος ιδιώτης αγόρασε την εν λόγω έκταση το 2004 και με απόφαση του Δασαρχείου Πατρών (πράξη χαρακτηρισμού 11920/20-12/2004) η έκταση αυτή, χαρακτηρίστηκε ως μη δασική παρά το γεγονός ότι τμήματά της έχουν πυκνή βλάστηση ενώ ο χαρακτηρισμός δεν εξαιρεί ούτε το τμήμα του αιγιαλού και της παραλίας, των αμμοθινών  αλλά και τμήμα των Μαύρων Βουνών.
Ο  ιδιοκτήτης προέβη το Νοέμβριο 2010 σε περίφραξη με συρματόπλεγμα ολόκληρης της παραπάνω έκτασης και προς το δημόσιο δρόμο που οδηγεί στην παραλία απέναντι από την είσοδο του Kalogria beach, χωρίς να αφήσει το παραμικρό πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος ο δρόμος για κάθε πεζό. Περιέφραξε ακόμα και αμμοθίνες στηριζόμενος σε τοπογραφικό του 1990 με βάση το οποίο φέρεται (σύμφωνα με επίσημη καταγγελία ιδιώτη) να έχει μεταφέρει την οριογραμμή του παλαιού αιγιαλού σε απόσταση 100 και πλέον μέτρων προς τη θάλασσα καθορίζοντας  από μόνος του και την «οριογραμμή παραλίας» χωρίς να υπάρχει καμία σχετική απόφαση από καμία Υπηρεσία σε αυτήν την περιοχή !!! Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση την οριοθέτηση το οικόπεδό του φθάνει μέχρι τα βράχια της θάλασσας.
Μετά από δικές μας καταγγελίες προς το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς  αλλά και αναφορές ιδιωτών στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες... έγινε αυτοψία από την Τοπογραφική Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η οποία βεβαιώνει ότι μέρος της οικοπεδικής έκτασης (η οποία έχει περιφραχτεί) επιφάνειας 18,5 στρεμμάτων «…δεν περιλαμβάνεται στην αποτύπωση πεδιάδας Αχαΐας έτους 1952-1955 Υπουργείου Γεωργίας, αλλά εμπίπτει σε τμήμα του ορεινού όγκου Πάππας» (Μαύρα Βουνά) Η εν λόγω υπηρεσία διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη έκταση εμπίπτει στη ζώνη πλάτους 100 μέτρων από την ακτογραμμή (Ν. 3147 αρθρο 11 παρ 2)
Επίσης αυτοψία στην περιοχή μετά από καταγγελία ιδιώτη αλλά και του Φορέα Διαχείρισης έκανε και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου η οποία στην έκθεσή της αποφαίνεται ότι «εντός του καταγεγραμμένου Δημοσίου Κτήματος με αριθμό καταγραφής ΒΚ 32 συνολικού εμβαδού 55,30 στρέμματα, το οποίο έχει προκύψει από τον καθορισμό των οριογραμμών του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού, σύμφωνα με την υπ' αρίθμ. 763/30-03-1993 Απόφαση Νομάρχη Αχαΐας (ΦΕΚ 400/23-04-1993), έχει τοποθετηθεί περίφραξη η οποία αποτελείται από δομικό πλέγμα και σιδηροπασσάλους πακτωμένους στο έδαφος ύψους 1,70μ και συνολικού μήκους 130,70μ. Η περίφραξη αυτή είναι συνεχόμενη, έχει δε κατασκευαστεί με τα ίδια υλικά με την περίφραξη της όμορης φερόμενης ιδιοκτησίας Κ. Μ»
Τέλος την Τρίτη 28-6-2011 αυτοψία θα πραγματοποιήσει και η Πολεοδομία Κάτω Αχαΐας προκειμένου να διαπιστώσει αν η εν λόγω περίφραξη έγινε μετά από σχετική άδεια που απαιτείται σε παρόμοιες περιπτώσεις ή είναι παντελώς αυθαίρετη.
Είναι προφανές ότι ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης αυθαιρετώντας αλλά και εκμεταλλευόμενος τις συνθήκες, προσπαθεί να οικειοποιηθεί παράνομα εκτάσεις που δεν του ανήκουν, σε βάρος των συνθηκών της περιοχής και του μοναδικού βιοτόπου προς ίδιον όφελος.
Η ΟΙΚΙΠΑ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και το Γενικό Γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης, να συντονίσουν τις παρεμβάσεις τους ώστε να επιβληθεί η νομιμότητα, σε μια περιοχή της οποίας η προστασία παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, διακηρύξεις και «περιβαλλοντικούς γιορτασμούς»  εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top