Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε κατά μίας διάδοσης της κρίσης του ευρώ στο Βέλγιο και την Ιταλία, σε μία συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο.«Η χρεοκοπία μπορεί να μολύνει την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και λόγω του αυξημένου χρέους τους το Βέλγιο και την Ιταλία, ακόμη και πριν από την Ισπανία», δήλωσε στην εφημερίδα.
Σύμφωνα με τον ίδιον, η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στη σωτηρία της Ελλάδας, μπορεί να οδηγήσει στη χειρότερη των περιπτώσεων οι οίκοι αξιολόγησης να κατατάξουν την Αθήνα στην κατηγορία «αναξιόχρεη», κάτι που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για το ενιαίο νόμισμα. «Παίζουμε με τη φωτιά», είπε.
Και αν η Ελλάδα καταταχθεί στην κατηγορία αυτή, αυτό μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, στη συνέχεια το Βέλγιο και η Ιταλία.
Επίσης,ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του σήμερα στη βελγική εφημερίδα «La Libre Belgique», προτείνει «η Ελλάδα να επωφεληθεί από μία πρόσθετη οικονομική στήριξη της ΕΕ» -επιπλέον της δανειοδότησης της ΕΕ προς τη χώρα μας.
«Δεν κατανοώ-αναμφίβολα, είμαι αγαθός-αυτήν την ευρωπαϊκή δυστροπία, σύμφωνα με την οποία όταν πρόκειται να κατανεμηθούν σημαντικά ποσά στην Ελλάδα -στα πεδία εφαρμογής της περιφερειακής μας πολιτικής, ή της πολιτικής μας υπέρ της Συνοχής- συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι, είναι υποχρεωτική η συγχρηματοδότηση εκ μέρους του κράτους μέλους των σχετικών προγραμμάτων"(σ.σ.: μια συγχρηματοδότηση στην αναλογία του ημίσεος του συνολικού ποσού), τόνισε ο κ. Γιούνκερ.
«Η Ευρώπη παρουσιάζεται ως ένας πατέρας, που δέρνει το παιδί του, κατά τη διευθέτηση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, θα ήθελα λοιπόν, ως ΕΕ, να αρθρώσουμε επίσης έναν πολιτικοοικονομικό λόγο, ο οποίος να ξαναδώσει στους Έλληνες την ελπίδα», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού πρακτορείου στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ...
με τη συνέντευξή του αυτή καθιστά απολύτως σαφές ότι, η υποχρέωση της συγχρηματοδότησης, απ την Ελλάδα, των προγραμμάτων της ΕΕ για τη Συνοχή και την Περιφέρεια «θα πρέπει για κάποιο χρονικό διάστημα να ανασταλεί όσον αφορά την Ελλάδα» .
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γιούνκερ εκφράζει, τέλος, και την «ανησυχία» του μπροστά στην ογκούμενη εχθρότητα για την ΕΕ πληθυσμών της Ευρώπης, που είναι αντιμέτωποι με προγράμματα οικονομικής λιτότητας.
«Αν οι σημερινοί νέοι καταστούν οι ευρωσκεπτικιστές του Αύριο, τότε θα έχουν συνταυτιστεί με την προηγούμενη απ’ αυτούς γενεά», δήλωσε σχετικώς ο κ. Γιούνκερ στο σημερινό φύλλο της «La Libre Belgique» .
(www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top