Βαθαίνει μήνα με τον μήνα η "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού. Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου εκτοξεύτηκε στα 3,2 δισ. ευρώ, καθώς η υστέρηση των εσόδων ανήλθε στα 2,163 δισ. ευρώ και η υπέρβαση των δαπανών στο 1,015 δισ. ευρώ.
Πάντως το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού αποκλίνει από τον στόχο κατά 1,2 δισ. ευρώ λόγω του θετικού ισοζυγίου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στο οποίο παρατηρείται μεγάλη συγκράτηση δαπανών και αύξηση εσόδων.
Το ΠΔΕ μπορεί να περιορίζει το έλλειμμα, όμως η δραματική μείωση... 


...των δαπανών του (1,74 δισ. ευρώ) στερεί από την οικονομία πολύτιμους αναπτυξιακούς πόρους.
Πλέον για να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού και να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,4% του ΑΕΠ θα πρέπει να αποδώσουν μέχρι... κεραίας το πακέτο των πρόσθετων μέτρων ύψους 6,5 δισ. ευρώ, το οποίο περιέχεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Παρ' όλα αυτά διατυπώνονται και εκτιμήσεις πως ακόμη και με τα μέτρα αυτά δεν θα καταστεί δυνατόν να πιαστεί ο στόχος.
Πιο αναλυτικά, στο πεντάμηνο το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 10,27 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 9,07 δισ. ευρώ και 9,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Απόκλιση
Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζονται μειωμένα κατά 7,1% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε σύγκριση με το στόχο του πενταμήνου παρουσιάζουν απόκλιση 2,163 δισ. ευρώ. Συνολικά διαμορφώθηκαν σε 18,385 δισ. ευρώ. Οι επιστροφές φόρων είναι αυξημένες κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010 και διαμορφώθηκαν στα 2,234 δισ. ευρώ.
Τον Μάιο οι εισπράξεις του Δημοσίου (προ επιστροφών φόρων) παρουσίασαν αύξηση 4,7% έναντι του Μαΐου του 2010 και για πρώτη φορά, από την αρχή του έτους, τα καθαρά έσοδα σημείωσαν άνοδο 1,3%, παρά τις αυξημένες επιστροφές φόρων.
Οι δαπάνες κατέγραψαν αύξηση 6,4%. Με ρυθμό 4,3% αυξήθηκαν οι πρωτογενείς δαπάνες, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση μόλις 1,9%, παρουσιάζοντας σημαντική υπέρβαση 1,376 δισ. ευρώ. Οι επιχορηγήσεις προς τα νοσοκομεία για εξόφληση μέρους των παλαιών οφειλών τους ανήλθε σε 375 εκατ. ευρώ, δηλαδή 98 εκατ. ευρώ παραπάνω από τον στόχο που είχε τεθεί.
"Αιμορραγία" εσόδων από τους φόρους
Ορατός είναι ο κίνδυνος ακόμη και μετά τη λήψη των πρόσθετων μέτρων να προκύψει απόκλιση στο σκέλος των εσόδων.
Κι αυτό καθώς υπάρχουν οι ακόλουθοι τομείς όπου προκύπτει... αιμορραγία εσόδων:
Από τη φορολογία εισοδήματος αναμένεται να εισπραχθούν περί τα 2 δισ. λιγότερα μέχρι το τέλος του έτους. Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι φέτος θα εισπραχθούν έσοδα ύψους 10,6 δισ. ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ωστόσο, μέχρι το τέλος Μαΐου έχουν εισπραχθεί μόλις 2,3 δισ. ευρώ.
Η μείωση των εισοδημάτων σε σχέση με το περσινό έτος σε συνδυασμό με τις περισσότερες επιστροφές φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους θα οδηγήσουν στη μείωση κατά 2 δισ. ευρώ του φόρου εισοδήματος.
Στα 500 εκατ. υπολογίζονται οι απώλειες από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.
Στα 800 εκατ. ευρώ εκτιμώνται τα... διαφυγόντα έσοδα από την καθυστέρηση είσπραξης των φόρων στην ακίνητη περιουσία (Ενιαίο Τέλος Ακινήτων 2009 και Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010).
Απώλειες 700 εκατ. ευρώ από τη μη χορήγηση αδειών διενέργειας ηλεκτρονικών τυχερών και τεχνικών παιγνίων.

ethnos
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top