(του Νίκου Νικολόπουλου - Βουλευτή Αχαίας, Τομεάρχη Εργασίας Ν.Δ.)
Έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από τότε που ψηφίστηκε στη Βουλή ο ιδρυτικός νόμος της ΕΤΕΑΝ ΑΕ. Έχει δει καμιά επιχείρηση κάτι να κινείται; Μήπως διευκολύνθηκε το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά; Η απάντηση στα δυο αυτά ερωτήματα είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ ! 
Γι’ αυτό μπορεί να μας διαβεβαιώσει ολόκληρη η αγορά, από ένα ψιλικατζίδικο μέχρι μια βιοτεχνία! Με συνεχείς υπεκφυγές, η Κυβέρνηση σχεδόν επίτηδες πνίγει την όποια πιθανότητα υπάρχει για την επιβίωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. 
Αντί για λύσεις, ο Υπουργός κάθε 15 μέρες προσφέρει στους αγωνιούντες πολίτες μόνο εξαγγελίες, δίνοντας παρατάσεις στον εαυτό του! Συνεχώς ανακοινώνει τις ίδιες αναμασημένες ιδέες και προτάσεις από τον περασμένο Οκτώβρη και μετά. Στην πράξη τίποτα δεν άλλαξε από τη μετατροπή του ΤΕΜΠΜΕ σε ΕΤΕΑΝ, παρά μόνο το όνομα και το ΑΦΜ του φορέα!
Πώς να μη βουλιάζει η δοκιμαζόμενη αγορά λοιπόν όταν οι παραγωγικοί φορείς έχουν αφεθεί στην τύχη τους, να παλεύουν μέσα στις συνθήκες της τεχνητής και υπέρ-τροφοδοτούμενης ύφεσης που έφερε το μνημόνιο της κατοχής του ΠΑΣΟΚ και της Τρόικας; 
Στο θέμα του ΕΤΕΑΝ (τέως ΤΕΜΠΜΕ) μέσα σε ένα χρόνο (Μάιος 2010 – Μάιος 2011) μόλις 1.500 επιχειρήσεις έλαβαν δάνειο με εγγύηση από το πρόγραμμα πρώτων υλών και εμπορευμάτων, ενώ τα κεφάλαια που «έπεσαν» στην αγορά ίσα που άγγιξαν το «τιποτένιο» ποσό των €92 εκ. σε ολόκληρη τη χώρα. Δηλαδή η συνεισφορά του βασικού κυβερνητικού προγράμματος για τη ρευστότητα στην αγορά ήταν σχεδόν μηδενική, όταν αναλογιστούμε πως σήμερα το 85% των επιχειρήσεων στη χώρα μας πάσχει από το πρόβλημα αυτό.
Τι να πει δε κανείς για το φιάσκο του προγράμματος για την κάλυψη φορολογικών εισφορών; Εκεί υπήρξε το επιστέγασμα της Κυβερνητικής αποτυχίας, αφού μόλις 262 μικρές επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αυτό, που δήθεν φτιάχτηκε για πάρουν «ανάσα» τα κρατικά ταμεία!   Τον Απρίλη του 2010, η τότε Υπουργός Οικονομίας κ. Κατσέλη έλεγε...
πως από αυτά τα δυο προγράμματα θα επωφελούνταν 100.000 επιχειρήσεις και θα διοχετεύονταν €2 δις στην αγορά! Ένα χρόνο μετά, η επιχειρηματική κοινότητα βλέπει ότι στα δυο προγράμματα εντάχθηκαν συνολικά μόλις 1.670 επιχειρήσεις και διοχετεύτηκαν €99 εκ. στην αγορά αντί για τα βαρύγδουπα €2 δις που έταξε η κ. Κατσέλη! Τον Απρίλη του 2011, ο διάδοχος της, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε αυτή τη φορά πως €2,5 δις θα διοχετευτούν από το ΕΤΕΑΝ! Έδωσε δηλαδή και μισό δις αύξηση σε σχέση με την προκάτοχο του! 
Βλέπετε ομοιότητες στα παραμύθια της Κυβέρνησης του Μνημονίου;  Μάλλον στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου γνωρίζουν καλά πως τα μεγάλα λόγια είναι τσάμπα… αλλά και ο μέσος πολίτης τους κατάλαβε για τα καλά πλέον! Δεν υπάρχουν όμως μόνο τα τεράστια ψέματα που ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του αραδιάζουν από την προεκλογική περίοδο έως σήμερα συνεχώς και αδιαλείπτως. Είναι πολύ χειρότερα αυτά που δεν κάνουν και τα οποία οδηγούν ολόκληρα κομμάτια του παραγωγικού ιστού της χώρας στη καταστροφή.  
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθημερινά όχι μόνο δεν διευκολύνει τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, όπως τελείως προσχηματικά εξαγγέλλει ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδης, αλλά πολύ χειρότερα «πνίγει» και τις ήδη υφιστάμενες. 
Πως αλλιώς να εξηγηθεί η άρνηση εδώ και περίπου ένα χρόνο για παροχή δικαιώματος ρύθμισης στα δάνεια των προηγούμενων προγραμμάτων ΤΕΜΠΜΕ. Πώς να εξηγηθούν τα ψευδό-επιχειρήματα του κ. Χρυσοχοΐδη που κρύβεται πίσω από δήθεν δικαιολογίες για μη εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις Τράπεζες για το θέμα αυτό. Σύμφωνα δε με πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, στην παρούσα οικονομική συγκυρία, από το σύνολο των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ, το 70%, δηλαδή 40.000 περίπου επιχειρήσεις δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις πληρωμές των δόσεων των δανείων συνολικού ύψους €5,5 δις, θέτοντας σε κίνδυνο, εκτός από τη βιωσιμότητά τους και τη διατήρηση των εγγυήσεων, δηλαδή χάνει και το ίδιο το ΕΤΕΑΝ πολύτιμους πόρους. 
Ο Υπουργός σκοπίμως πλέον καταστρέφει ευθέως 57.000 συμπολίτες μας, μικρούς επιχειρηματίες και καταδικάζει τους 250.000 εργαζόμενους τους, που σήμερα πλήττονται βάναυσα από την αντιαναπτυξιακή και φορομπηχτική πολιτική της Κυβέρνησης του Μνημονίου. Γιατί τιμωρεί τόσες χιλιάδες παραγωγικές και εμπορικές μικρές επιχειρήσεις με μέσο όρο τέσσερις εργαζόμενους και δεν χορηγεί το δικαίωμα της ρύθμισης όπως έχουν όλοι οι άλλοι δανειολήπτες εκτός ΤΕΜΠΜΕ; Γιατί τους σφίγγει το σκοινί όταν θα έπρεπε ο ίδιος να τους προτείνει λύσεις για την πρόοδο τους; 
Πλέον υπάρχει απάντηση και σε αυτό το ερώτημα όμως. Όπως ακριβώς ο αρχηγός τους, ο Γιώργος Παπανδρέου μας είπε ψέματα ότι «Λεφτά υπάρχουν» και από την άλλη «υπογείως», για να μη τον πάρουμε είδηση, μας πούλησε στους διεθνείς τοκογλύφους, έτσι και οι υπουργοί του ολοκληρώνουν το σχέδιο του. Την εξαθλίωση δηλαδή του εργατικού δυναμικού της χώρας και ταυτοχρόνως το «ξεπάστρεμα» από την αγορά χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, έτσι ώστε να πέσουν ολόκληροι κλάδοι της Οικονομίας στα χέρια των λίγων τεράστιων «μεγαλοκαρχαριών» που περιμένουν ανυπόμονα να αλώσουν την Ελλάδα. Και μετά οι πολίτες θα δουλεύουν για 600 ευρώ μάξιμουμ σε αυτούς τους κολοσσούς και θα ‘ναι κι ευχαριστημένοι που βρήκαν και δουλειά! Μόνο που από πολίτες, η Κυβέρνηση Παπανδρέου θα τους έχει κάνει δούλους.
Ποιο τελικά είναι το μέτρο της αποτυχίας για τη Κυβέρνηση του Μνημονίου; Από τη μια φόρο-στραγγαλίζει τις επιχειρήσεις και την ανταγωνιστικότητα τους, ενώ από την άλλη δεν τους παρέχει την παραμικρή διευκόλυνση για την εύρεση ρευστότητας, έτσι ώστε πρώτα να επιζήσουν και έπειτα να συγκρατήσουν τους εργαζόμενους τους μακριά από το «σκιάχτρο» της Ανεργίας. 
Ο Ελληνικός λαός δεν έχει τίποτε άλλο να περιμένει από αυτό το θίασο υποκριτών του Γιώργου Παπανδρέου. Αποκαλύφθηκαν πλήρως και οριστικά από τον ίδιο τον προστάτη τους, τον ομοϊδεάτη τους Στρος – Καν που οδηγεί Πόρσε των 165.000 ευρώ και που μάλλον θα είναι υποψήφιος των Σοσιαλιστών στη Γαλλία.  Σύντομα μια νέα διάσταση θα βρεθεί ολόφωτη μπρος στα μάτια της Ελληνίδας και του Έλληνα. Τούτος εδώ ο Τόπος και πολύ περισσότερο τούτο εδώ το Έθνος είναι φτιαγμένο να επιβιώνει και να ορθοποδεί. Έτσι θα γίνει και τώρα. Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό. 
Όσοι είμαστε από δω, όσοι έχουμε ΜΙΑ πατρίδα στη καρδιά και όσοι θα ζήσουμε και θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας εδώ, θα παλέψουμε σκληρά, θα τα βάλουμε με τη Κακία, αλλά στο τέλος θα βρούμε την Αρετή. Όπως ακριβώς και ο πρόγονος μας, ο Ηρακλής, θα πρέπει να κάνουμε έναν άθλο…Η Ιστορία πάντως γράφει πως είμαστε νικητές, άλλως δεν θα υπήρχαμε τόσες χιλιάδες χρόνια. Τώρα με το Στρος – Καν και τη Κυβέρνηση του Μνημονίου θα κάνουμε πίσω;   

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top