(του Μάνου Οικονομίδη)
Ένας άνδρας και πολιτικός με την ιδιοσυγκρασία και το ταπεραμέντο του Ντομινίκ Στρος-Καν, είναι περίπου σίγουρο ότι θα έχει σε κάποιο από τα συρτάρια με τις αναμνήσεις της νιότης του, ένα μεγάλο πόστερ της Μελίνας Μερκούρη. Ίσως και με την υπογραφή της. Η Άνγκελα Μέρκελ από την άλλη, μάλλον απίθανο φαντάζει να διακρίνεται από εσωτερική κουλτούρα και καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Κρίνοντας, όχι μόνο από το πόσο στριφνά αντιμετωπίζει την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά και από το παρελθόν της στη σκοτεινή και μελαγχολική Ανατολική Γερμανία.
Αμφότεροι ωστόσο, θα πρωταγωνιστήσουν σε λιγότερο από 48 ώρες στη σύγχρονη επανέκδοση του «Ποτέ την Κυριακή». Την ημέρα που… ακόμη και ο Δημιουργός ξεκουράστηκε, η Γερμανίδα Καγκελάριος, και ο Γερμανός Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα συναντηθούν στο Βερολίνο, για να συζητήσουν τι θα γίνει… με εμάς, προφανώς… χωρίς εμάς. Ο Στρος-Καν θα βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη, για το Συμβούλιο του Eurogroup τη Δευτέρα μετά την Κυριακή, όπου και μάλλον θα δρομολογηθεί ο οδικός χάρτης για το νέο μνημόνιο. Δηλαδή, την απόπειρα της τρόικας να διορθώσει το δικό της λάθος, από τότε που επέβαλε στην Ελλάδα ένα Μνημόνιο εχθρικό προς την ανάπτυξη, προς τη συνοχή και την αλληλεγγύη, προς την κοινή λογική.
Η συνάντηση Μέρκελ και Στρος-Καν, θα αφορά την αναγκαιότητα να δρομολογηθούν...
«δράσεις ημέρας», για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία αποτελούν τρεις… απορίες, για το κατά πόσο θα καταφέρει η Ευρώπη να πορευτεί σε ένα κοινό μέλλον, συνθετικά και με δημιουργικό ρεαλισμό.
Η μεγαλύτερη ωστόσο απορία, αφορά τα πρόσωπα του δράματος, συγνώμη, της συνάντησης του Βερολίνου. Και το κατά πόσο μπορούν να αποδειχτούν οι ηγέτες που θα διώξουν τα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη. Ή, θα προκαλέσουν ακραία καιρικά φαινόμενα…
(statesmen.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top