(των Κωνσταντίνου Αγγελάκη, Νίκου Ανδριόπουλου, Βαγγέλη Τριάντη)
 
Τις δυσχέρειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τις πρώτες εκατό ημέρες από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καταθέτουν στα «Επίκαιρα» οι πρώτοι περιφε ρειάρχες. Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις που δεν έχουν εκδοθεί ακόμη, αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις που... φρενάρουν την άσκηση αποτελεσματικής αυτοδιοικητικής πολιτικής αλλά και οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν από τη δραματική συρρίκνωση της χρηματοδότησης από την κεντρική διοίκηση συνθέτουν το αυτοδιοικητικό σκηνικό στο σύνολο σχεδόν των περιφερειών της χώρας. Οι «μικροί πρωθυπουργοί» κάνουν λόγο για απαξίωση του θεσμού και ζητούν βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που καταλογίζουν σοβαρές ευθύνες τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών και στην κυβέρνηση ζητώντας καλύτερο συντονισμό, διότι, όπως επισημαίνουν, ο χρόνος που χάνεται είναι δυσαναπλήρωτος.
Σταύρος Αρναουτάκης
περιφερειάρχης Κρήτης

«Δεν θέλουμε να χαθεί καθόλου χρόνος»
«Ο “Καλλικράτης”, έ- νας πρωτοποριακός θεσμός, αποτελεί “επανάσταση” στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εμείς πιστεύουμε σε αυτό το θεσμό. Τις όποιες δυσχέρειες στα πρώτα βήματα λειτουργίας του θεσμού τις αντιμετωπίζουμε με πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών, τοπικών φορέων και υπουργείου. Κατανόηση στις τυχόν αρρυθμίες λειτουργίας του νέου θεσμού δείχνουν και οι πολίτες, όμως συνεχώς βελτιωνόμαστε. Με σωστή οργάνωση και καλή θέληση, ξεπερνούμε τα όποια εμπόδια προκύπτουν. Στο θέμα της αποδοτικότερης λειτουργίας των υπηρεσιών μας στην Περιφέρεια Κρήτης, έχουμε κάνει πράξη τον όρο “συνλειτουργία” σε συνάντησή μου με το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ήδη από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του “Καλλικράτη” οι υπηρεσίες που θα έρθουν στην Περιφέρεια Κρήτης από 1ης Ιουλίου 2011 συνεργάζονται ουσιαστικά μαζί μας. Δεν θέλουμε να χαθεί καθόλου χρόνος, συνεργαζόμαστε ενωμένοι στη χάραξη προγραμμάτων και στην υλοποίηση των έργων. Εκτιμώ ότι με το γόνιμο διάλογο και το καλό πνεύμα συνεργασίας μπορούμε να εδραιώσουμε ακόμα περισσότερο το θεσμό προς όφελος του πολίτη και την ανάπτυξη του τόπου. Σε κάθε περίπτωση, ο “Καλλικράτης” χρειάζεται τη στήριξη και τη συνεργασία όλων μας –εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, των περιφερειών, του υπουργείου–, ώστε όλοι μαζί να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε μια δύσκολη συγκυρία για τον τόπο».
Κώστας Αγοραστός
περιφερειάρχης Θεσσαλίας

«Να κάνουμε “άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά“»
«Το βασικότερο όλων είναι το οικονομικό. Κι αυτό λόγω της αλλαγής των σταθερών και της αβεβαιότητας, της αρνητικής ενέργειας που επικρατεί στην κοινωνία, της έλλειψης εμπιστοσύνης, του φόβου αλλά...
και λόγω του σκηνικού της αδυναμίας και της απόγνωσης που τροφοδοτείται καθημερινά από τις αλλαγές των σταθερών, που αδυνατίζουν κάθε προσπάθεια, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι επί τρεις μήνες δεν μπορούσαμε να συντάξουμε προϋπολογισμό και να αναπτύξουμε τις πρωτοβουλίες μας. Εξίσου σημαντικό είναι και το πρόβλημα με τα χρέη. Στη Θεσσαλία κληρονομήσαμε υποχρεώσεις άνω των 122 εκατ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνονται τα χρέη των αναπτυξιακών εταιρειών των πρώην νομαρχιών. Πιστεύω ότι οι αποκεντρωμένες διοικήσεις θα έχουν την κατάληξη των περιφερειακών διευθύνσεων, με τις οποίες η κεντρική διοίκηση είχε επιχειρήσει να περιορίσει στη δεκαετία του ’90 το νέο, τότε, θεσμό των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επαίρετο το περασμένο φθινόπωρο ότι, με την έναρξη εφαρμογής του “Καλλικράτη” την 1η Ιανουαρίου 2011, όλα θα ήταν έτοιμα. Αποδεικνύεται ότι δεν ήταν – σε πολλά θέματα δεν είναι ούτε τώρα, στα μέσα Απριλίου. Είναι, συνεπώς, αδήριτη η ανάγκη να κινηθεί με αποφασιστικότητα και να τολμήσει. Ας ακούσουμε, λοιπόν, όλοι μας τον Οδυσσέα Ελύτη που μας προτρέπει: να κάνουμε “άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά”...»
Γιώργος Δακής
περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

«Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ευθύνη για τις δυσλειτουργίες»
«Δυστυχώς σήμερα όλοι οι εκλεγμένοι αυ- τοδιοικητικοί αντιμε- τωπίζουμε σωρεία προβλημάτων. Πολλά Προε- δρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις δεν έχουν εκδοθεί ακόμη, αλλά και διάφορες διατάξεις είναι αλληλοσυγκρουόμενες, προκαλώντας, τελικά, περισσότερα προβλήματα. Σε πολλές περιφέρειες δεν έχουν επιλυθεί θέματα στέγασης και λειτουργικών αναγκών. Σ’ αυτή την κατάσταση αισθανόμαστε μόνοι, χωρίς βοήθεια, χωρίς στήριξη. Απαιτείται κεντρική και κοινή αντιμετώπιση και λύση όλων των προβλημάτων και απάντηση των ερωτημάτων. Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, πολλά σημεία δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Επικρατεί σύγχυση αναφορικά με τις αρμοδιότητες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται δυσλειτουργία στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Οι οδηγίες, όπου δόθηκαν, δόθηκαν με χαρακτηριστική καθυστέρηση, ενώ στα πολλά ερωτήματα που έχουν υποβάλει οι υπηρεσίες μας δυστυχώς στα περισσότερα δεν δόθηκε απάντηση. Σε συνάρτηση με τις μετατάξεις υπαλλήλων, έμπειρων στον τομέα που υπηρετούσαν, σε άλλους φορείς και με δεδομένη την υποστελέχωση των υπηρεσιών μας, η κατάσταση επιδεινώθηκε. Το υπουργείο Εσωτερικών σίγουρα έχει ευθύνη για τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται στην Αυτοδιοίκηση. Διέθεσε ανεπαρκή χρόνο για την προετοιμασία και τον ορθό σχεδιασμό της μεγαλύτερης ίσως τομής στην Αυτοδιοίκηση που έχει γίνει στη χώρα μας».
Άρης Γιαννακίδης
περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

«Μείζον πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού»
«Ως αιρετοί περιφερειάρχες εισπράττουμε όχι μόνο τα μείζονα προβλήματα της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και τα λάθη από τους προηγούμενους σχεδιασμούς. Μείζον πρόβλημα αποτελεί η μεγάλη έλλειψη προσωπικού στην έδρα της ΠΑΜ-Θ, την Κομοτηνή. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει το υπάρχον προσωπικό, τα προβλήματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Από τους 1.355 εργαζομένους σε όλη την περιφέρεια, στην Κομοτηνή υπηρετούν συνολικά 181. Σε ό,τι αφορά, δε, στις πηγές χρηματοδότησης, το Δ' ΚΠΣ υπολειπόταν κατά το ξεκίνημά του κατά 200 εκατ. ευρώ, από τα 800 εκατ. ευρώ, κι αυτά τα χρήματα ήταν ανύπαρκτοι πόροι, οι οποίοι είχαν δηλωθεί σαν “άλλη χρηματοδότηση”. Επιπλέον, από τα 600 εκατ. ευρώ, τα 120 εκατ. ευρώ ήρθαν να καλύψουν κεντρικές πολιτικές επιλογές. Ο “Καλλικράτης”, με το Νόμο και τα Προεδρικά Διατάγματα εσωτερικής υπηρεσίας, καθόρισε ορισμένες αρμοδιότητες, οι οποίες δεν είναι εξαντλητικές, αλλά ενδεικτικές. Ταυτόχρονα, αρμοδιότητες που ασκούντο από τις νομαρχίες και δεν έχουν ανατεθεί στους δήμους ή στην αποκεντρωμένη διοίκηση εξακολουθούν ν’ ασκούνται από τις περιφέρειες, παρόλο που δεν είναι καταγεγραμμένες. Κατά συνέπεια, στην εφαρμογή των παραπάνω εντοπίζονται προβλήματα. Δεν τίθεται θέμα καταλογισμού ευθυνών, αλλά βούλησης του υπουργείου Εσωτερικών ν’ ακούει, να καταγράφει και, φυσικά, να επιλύει το συντομότερο δυνατό τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του θεσμού».
Απόστολος Κατσιφάρας
περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

«Το αθηνοκεντρικό κράτος δεν εμφανίζει διάθεση στήριξης του “Καλλικράτη”»
«Οι πρώτες εκατό ημέρες, αλλά και αρκετές από τις επόμενες, αφιερώθηκαν στη θεμελίωση του νέου θεσμού. Θέματα όπως η συγκρότηση των οργάνων του, η λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, η απογραφή τού τι παρελήφθη από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, η κατάρτιση του πρώτου μας προϋπολογισμού απορρόφησαν μέρος της δουλειάς μας. Ένα από τα πλεονεκτήματα του “Καλλικράτη” είναι ο σαφής και ρητός διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων και των ρόλων μεταξύ α' και β' βαθμού Αυτοδιοίκησης. Από αυτή την άποψη δεν υφίσταται σύγχυση αρμοδιοτήτων. Υφίσταται όμως θέμα προσαρμογής και διάταξης των υπηρεσιών, που θα αντιμετωπιστεί με τα νέα οργανογράμματα, που θα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της κάθε περιφέρειας. Στο σημείο όμως που εντοπίζω μια πραγματική δυσχέρεια είναι στο γεγονός ότι το αθηνοκεντρικό κράτος, πλην εξαιρέσεων, δεν εμφανίζει διάθεση στήριξης του “Καλλικράτη” και η λύση αυτού του προβλήματος απαιτεί ισχυρή και κεντρική πολιτική βούληση. Με όση επιμέλεια και προσοχή κι αν προετοιμαστεί ένα νομοθέτημα, όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής του στην πράξη εμφανίζονται ορισμένες αδυναμίες. Για τα προβλήματα αυτά βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Εσωτερικών, που έχει αποδεχτεί την ανάγκη για ορισμένες ρυθμίσεις».
Αλέκος Καχριμάνης
περιφερειάρχης Ηπείρου

«Οδεύει σε αδιέξοδο η χρηματοδότηση»
«Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή γνωρίζαμε πως ο “Καλλικράτης” θα ξεκινούσε με προβλήματα. Δεν φανταζόμασταν όμως το εύρος τους. Τα διοικητικά, αργά ή γρήγορα, θα μπουν, ελπίζουμε, σε σειρά. Εκείνο όμως που φαίνεται να οδεύει προς αδιέξοδο είναι το της χρηματοδότησης. Η μείωση των πόρων που αποδόθηκαν το 2010 συνολικά στις περιφερεια κές ενότητες Ηπείρου –πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις– κυμάνθηκε στο 50% περίπου σε σύγκριση με το 2008. Σαφώς και υπάρχει μεγάλη σύγχυση σε πολλούς τομείς. Στο μεταβατικό διάστημα μέχρι την 1η Ιουλίου, που η αρμοδιό τητα περιέρχεται στις περιφέρειες, εμείς δεν έχουμε λόγο και δυνατότητα παρέμβασης, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να εξαντλείται και οι περιφέρειες στο ΕΣΠΑ να μετατρέπονται ουσιαστικά σε ρόλο διεκπεραιωτή. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά αφορά σε όλα τα υπουργεία, που δείχνουν μια δυσκολία να εκχωρήσουν αρμοδιότητες. Να φανταστείτε ότι, τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ο ρόλος των περιφερειών σε σχέση με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση αλλά και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καθώς υπάρχουν πολλά Προεδρικά Διατάγματα που δεν έχουν εκδοθεί. Το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να συντονίσει όλα τα υπουργεία, διαφορετικά ο χρόνος που χάνεται είναι δυσαναπλήρωτος και το περί “μικρών πρωθυπουργών” θα αποδειχτεί τελικά κενό περιεχόμενου».
Ιωάννης Μαχαιρίδης
περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

«Θα απαιτηθούν πολλές 100 ημέρες για να θεραπευτούν οι διαχρονικές αγκυλώσεις»
«Το Νότιο Αιγαίο είναι μια περιφέρεια που αποτελείται από σαράντα οχτώ κατοικημένα νησιά, πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτές τις πρώτες εκατό ημέρες, και για όσο διάστημα χρειαστεί, είμαστε υπο- χρεωμένοι να οργανώσουμε άρτια τη διοικητική δομή, ώστε οι υπηρεσίες και οι πολιτικές μας να διαχέονται παντού και να αγγίξουν τον κάθε νησιώτη, όπου αυτός ζει, χωρίς να νιώθει πολίτης δεύτερης κατηγορίας.
»Μία από τις μεγάλες τομές που πετύχαμε στην εφαρμογή του “Καλλικράτη” στο νησιωτικό χώρο είναι το σύνολο σχεδόν των αρμοδιοτήτων να εκχωρηθούν στους θεσμικά ισχυρούς δήμους. Ανάμεσα, λοιπόν, στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης οι ρόλοι είναι σαφείς και ξεκάθαροι. Έγιναν πολλά και γενναία βήματα, αλλά κάποιοι ακόμα “αντιστέκονται”. Εκεί, λοιπόν, επικεντρώνεται η προσπάθειά μας· αυτό είπα και ζήτησα από τον πρωθυπουργό που βρέθηκε στο Νότιο Αιγαίο στις 21 Μαρτίου.
»Αλίμονο αν δεν αναγνωρίσει κανείς στη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών την επιμονή και τη βούλησή της, ακόμα και σε δύσκολους καιρούς, να προχωρήσει στη μεγάλη διοικητική επανάσταση για την αναζωογόνηση της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης ειδικότερα. Η Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι μόλις... εκατό ημερών. Θα απαιτηθούν πολλές “εκατό ημέρες” για να θεραπευτούν διαχρονικές αγκυλώσεις και αδυναμίες της Αυτοδιοίκησης, για τις οποίες οι ευθύνες είναι πολλές και αναλογούν σε πολλούς, σε όλα τα επίπεδα».
Κλέαρχος Περγαντάς
περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

«Δεν υπάρχει αναγκαία στήριξη σε χρηματοδοτικούς, υλικούς και ανθρώπινους πόρους»
«Είναι γεγονός ότι το εγχείρημα του “Καλλικράτη”, που έχει πολλές θετικές πλευρές, παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες στην πράξη. Οι δυσκολίες αυτές μεγαλώνουν εξαιτίας της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η αναγκαία στήριξη σε χρηματοδοτικούς, υλικούς και ανθρώπινους πόρους. Θέλω, πάντως, να πιστεύω πως η Πολιτεία δεν θα αρκεστεί στη διάγνωση των προβλημάτων, αλλά θα φροντίσει για όσες θεσμικές βελτιώσεις χρειάζονται και θα επικεντρώσει στην οικονομική ενίσχυση του θεσμού, έτσι ώστε ο “Καλλικράτης” να αποδειχτεί σύντομα μια ιστορική μεταρρύθμιση. Το πιο σημαντικό ζήτημα, που έχουμε εξαρχής προβάλει στην Ένωση Περιφερειών, είναι το μεταβατικό εξάμηνο διάστημα (έως τις 30 Ιουνίου) στην άσκηση της αρμοδιότητας του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού προγραμματισμού, που δημιουργεί σημαντικές δυσλειτουργίες και είναι ένα πραγματικά “τρωτό” σημείο του “Καλλικράτη”. Σίγουρα, ο νέος θεσμός χρειάζεται θεσμικές βελτιώσεις και οικονομική υποστήριξη. Το υπουργείο Εσωτερικών θεσμοθέτησε μια ιστορική αλλαγή με τον “Καλλικράτη”. Είναι επιβεβλημένο, λοιπόν, να εστιάσει σ’ αυτό, να συμβαδίσει με τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, να συνεπεξεργαστεί μαζί μας τα ζητήματα –μια κι εμείς τα διαπιστώνουμε καθημερινά– και να προβεί σε όσες αλλαγές και βελτιώσεις χρειάζονται για να λειτουργήσουμε προς όφελος της κοινωνίας».
Παναγιώτης Ψωμιάδης
περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

«Τσουνάμι οικονομικών και διοικητικών αδυναμιών ο “Καλλικράτης”»
«Από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε τον “Καλλικράτη” και την κυβέρνηση, γιατί πιστεύουμε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι το θεμέλιο για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Όμως τα κενά που προκύπτουν στην πράξη είναι πάρα πολλά και η ταλαιπωρία για τη διοίκηση και τους πολίτες πολύ μεγάλη. Για παράδειγμα, η θέσπιση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην ουσία ακυρώνει το σκοπό του “Καλλικράτη”, αφού βάζει πάλι ένα διορισμένο από την κυβέρνηση περιφερειάρχη πάνω από τα κεφάλια των αιρετών.
»Είναι σαφές πλέον ότι η μετάβαση από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή δεν είναι ομαλή. Χωρίς κονδύλια και χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, με το στεγαστικό πρόβλημα οξυμένο, χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει οι αρμοδιότητες, ο “Καλλικράτης” δεν προχωρά ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Επίσης, οι πόροι είναι πλέον θεσμοθετημένοι, όμως πάλι εξαρτώνται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι πόροι που αποδίδονται από το κράτος στην Αυτοδιοίκηση, δεν είναι πόροι που εισπράττονται απευθείας από την περιφέρεια. Υπάρχει πολύ μεγάλο θέμα με τις αρμοδιότητες, κάπου εμφανίζεται και σύγχυση, όπως, π.χ., στις πολεοδομίες ή σε θέματα περιβαλλοντικά. Με δυο λόγια, μετά από δυόμισι μήνες εφαρμογής, ο “Καλλικράτης” αποδεικνύεται τσουνάμι οικονομικών και διοικητικών αδυναμιών και σοβαρών προβλημάτων λειτουργίας στην Αυτοδιοίκηση.
»Λυπάμαι που το λέω, όμως ακόμα και σήμερα, σε ορισμένα υπουργεία, κανείς δεν ασχολείται με την επίλυση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων που ανακύπτουν καθημερινά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει άγνοια ακόμη και για όσα προβλέπει ο “Καλλικράτης”».
Σπύρος Σπύρου
περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

«Σχεδίασαν τον “Καλλικράτη” με μοναδικό στόχο τη μείωση δαπανών, αδιαφορώντας για την ουσία»
«Η γραφειοκρατία, η εμπλοκή της κεντρικής διοίκησης στην Αυτο διοίκηση σε μεγάλο βαθμό, η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων, οι ασάφειες σε σχέση με την εφαρμογή του “Καλλικράτη” σε βασικούς τομείς είναι μερικά από τα πολλά και ποικίλα προβλήματα.
»Φτάσαμε στον τέταρτο μήνα εφαρμογής του κι ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά, κυρίως λόγω έλλειψης πόρων. Βρισκόμαστε σ’ ένα μεταβατικό στάδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα. Θέλω να ελπίζω ότι θα αποσαφηνιστούν σταδιακά οι αρμοδιότητες. Ωστόσο, ο χρόνος κυλά σε βάρος –κυρίως– των πολιτών, οι οποίοι πίστευαν ότι με την εφαρμογή του “Καλλικράτη” η παροχή υπηρεσιών προς αυτούς θα ήταν άμεση, αποτελεσματική και μακριά από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Φαίνεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών σχεδίασε τον “Καλλικράτη” με μοναδικό στόχο τη μείωση των δαπανών και τον καλύτερο έλεγχο, αδιαφορώντας για την ουσία. Αυτό που έχει να πράξει, έστω και εκ των υστέρων, είναι καταρχάς ν’ αποδεχτεί τις ελλείψεις και τις ατέλειες του “Καλλικράτη”, να τον τροποποιήσει και στις βελτιώσεις να ενσωματώσει τις προτάσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας σε κάθε τομέα».
Πέτρος Τατούλης
περιφερειάρχης Πελοποννήσου
«Δεν πρέπει να μεταφέρουμε τις παθογένειες στο νέο οικοδόμημα»
«Σε όλα τα συστήματα υπάρχουν πάντοτε πολλές αδράνειες. Αυτό συμβαίνει και με τη διοικητική μεταρρύθμιση. Ο “Καλλικράτης” μεταβίβασε αρμοδιότητες, εξουσίες και ευθύνες στην περιφέρεια, επιτρέποντας στους πολίτες να αποφασίζουν μόνοι τα του οίκου τους, με δεδομένο ότι έχουν καλύτερη άποψη για τα δικά τους προβλήματα. Θέλω να πω με αυτό ότι ο “Καλλικράτης” είναι μια σημαντική αλλαγή, ριζική αλλαγή, στην καρδιά του νεοελληνικού κράτους, το οποίο, συγκεντρωτικό και τερατώδες έως σήμερα, αποφάσισε επιτέλους να αποκεντρωθεί, προκειμένου να θεραπεύσει ευκολότερα τις αρρώστιές του. Ως εκ τούτου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι σημερινές περιφέρειες δεν είναι οι παλιές νομαρχίες ή η απλή τους συνένωση, αλλά μια νέα, ισχυρή και αυτόνομη διοικητική δομή στο κράτος. Όσοι επιμένουν να αντιμετωπίζουν το θεσμό ως συνέχεια των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων έχουν καταλάβει λάθος. Θα το κατανοήσουν με τον καιρό. Στο πλαίσιο του νέου θεσμού, έχουμε πειστεί ότι δεν πρέπει να μεταφέρουμε τις παθογένειες και στο νέο οικοδόμημα. Εμείς θέλουμε να κάνουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου πρότυπο αυτοδύναμης και αυτόνομης περιφερειακής ανάπτυξης, με μια ισχυρή τοπική οικονομία. Το ζήτημα είναι οι καθαροί και σταθεροί κανόνες και η ξεκάθαρη άποψη. Οι νέες αιρετές περιφέρειες δεν είναι υποθηκευμένες σε κανέναν, και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στη μάχη για να επιτύχουμε». 
(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 28/04/2011)

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top