(της Δήμητρας Μακρυγιάννη)
Ο αυτισμός είναι μια νευροβιολογική διαταραχή που τυπικά δεν θεραπεύεται οριστικά. Αποτελεί μέρος μιας ομάδας διαταραχών γνωστής ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Σήμερα, διαγιγνώσκονται ένα στα εκατόν πενήντα παιδιά, αφορά σε όλες τις φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες και είναι πιθανότερο να εμφανιστεί στα αγόρια. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από πολύ ήπια έως αρκετά σοβαρά, όπως η δυσκολία του ατόμου να επικοινωνεί και να συσχετίζεται, δύσκαμπτες ρουτίνες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Η διαταραχή προσδιορίστηκε το 1943, ενώ μια ηπιότερη μορφή της έγινε γνωστή ως Σύνδρομο Άσπεργκερ. Αυτές είναι δύο από τις πέντε αναπτυξιακές διαταραχές που συμπεριλαμβάνονται στις ΔΑΦ. Η διάγνωση μπορεί να γίνει από την ηλικία των έξι μηνών. Συνήθως, πρώτοι οι γονείς είναι αυτοί που παρατηρούν την αδυναμία του παιδιού τους να κατακτήσει μια τυπική αναπτυξιακή συμπεριφορά.
Από το 1960 αναπτύχθηκε το ενδιαφέρον των επιστημόνων για την αξιοποίηση της δια τροφής και των βιταμινών στην προσέγγιση του αυτισμού. Όπως με όλες τις προσεγγίσεις βελτίωσης των συμπτωμάτων, έτσι κι αυτή δια φοροποιείται στο βαθμό επιτυχίας της από περίπτωση σε περίπτωση.
Πολλές οικογένειες παιδιών με ΔΑΦ ενδιαφέρονται για τη δίαιτα και τις διατροφικές παρεμβάσεις που ίσως να βοηθήσουν σε ορισμένα από τα συμπτώματα των παιδιών τους. Οι πιο γνωστές προσεγγίσεις είναι:.....

• Διατροφή χωρίς γλουτένη και καζεΐνη
Πρόκειται για δημοφιλή διατροφική θεραπεία για τα συμπτώματα του αυτισμού, δεν είναι, ωστόσο, ξεκάθαρο πώς δρα σωματικά. Βελτίωση παρατηρείται κυρίως σε περιπτώσεις με συμπεριφορές αυτοτραυματισμού και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κριθάρι, στη σίκαλη, στη βρόμη και στο σιτάρι. Η καζεΐνη είναι πρωτεΐνη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η συγκεκριμένη προσέγγιση βασίζεται στην υπόθεση ότι οι πρωτεΐνες αυτές απορροφώνται και δρουν διαφορετικά σε ένα άτομο με ΔΑΦ, επηρεάζοντας τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Η αποτελεσματικότητά της βρίσκεται ακόμα σε υποθετικό στάδιο, ωστόσο πολλές οικογένειες αναφέρουν βελτίωση.
Η δοκιμή του διατροφικού περιορισμού απαιτεί προσοχή, αφού τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η πιο κοινή πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και βιταμίνης D για τα παιδιά. Έτσι, απαιτούνται εναλλακτικές πηγές πρόσληψης αυτών των θρεπτικών ουσιών.
Αρχικά, ο πάσχων μπορεί να εκδηλώσει αρνητικές παρενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές και άγχος, αλλά ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτά είναι καλά σημάδια, που ακολουθούνται από σημαντικές βελτιώσεις μέσα στους πρώτους τρεις μήνες.
• Βιταμίνη Β6 & Μαγνήσιο
Έρευνες δείχνουν ότι το 50% των ατόμων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία είχαν βελτίωση, παρόλο που η θεραπευτική δράση της βιταμίνης Β6 στις ΔΑΦ δεν είναι απόλυτα σαφής. Η αγωγή φέρνει αποτελέσματα από τις πρώτες ημέρες. Αν, όμως, μέσα σε τρεις εβδομάδες δεν υπάρξει αλλαγή, τότε πρέπει να διακοπεί.
• Βιταμίνη C
Βοηθά στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Η έλλειψή της προκαλεί κατάθλιψη και σύγχυση – κοινά συμπτώματα του αυτισμού. Το 1993 έγινε μια πολλά υποσχόμενη έρευνα (Dolske κ.ά.), η οποία κατέδειξε ότι μεγάλες δόσεις της βιταμίνης παράγουν όλο και μεγαλύτερες βελτιώσεις, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες. Η βιταμίνη C μπορεί, ωστόσο, να δράσει καθαρτικά, και τότε η χορήγησή της πρέπει να διακοπεί.
Παρόμοιες προσεγγίσεις γίνονται για τη δια τροφή χωρίς μαγιά, διατροφή που αυξάνει ή μειώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης όπου χρειάζεται, τη χορήγηση του συμπληρώματος δυμεθυλογλυκίνη (dimethylglycine) και της βιταμίνης Α.
Η χρήση βιταμινών και διατροφικών αλλαγών μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα αλλά και παρενέργειες. Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια του διατροφικού πειραματισμού να συμβουλευόμαστε έναν κλινικό διαιτολόγο για την εξασφάλιση υγιούς και ισορροπημένης διατροφής και τον προσωπικό ιατρό του πάσχοντα. Υπάρχουν οργανισμοί που θα μπορούσατε να συμβουλευτείτε περαιτέρω, όπως είναι, για παράδειγμα, ο εθνικός οργανισμός Αυτισμός - Άσπεργκερ Ελλάς (http://www.autismhellas.gr)
και The National Autistic Society της Αγγλίας (http://www.autism.org.uk/)
(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 7/4/11)  
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top