Πριν τριάντα χρόνια μια Ισλαμική ομάδα συνωμότησε για να ρίξει την Αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Μετά τριάντα χρόνια ο Αμπούντ ελ Ζομόρ (Aboud el Zomor), ένας από τους συνωμότες, έβλεπε την εξέγερση στην πλατεία Ταχρίρ με ζήλια από μια παράνομα εισηγμένη στην φυλακή τηλεόραση.
Την 6η Οκτώβριου του 1981, πέντε άτομα μεταξύ των οποίων και ο Αμπούντ κατάφεραν να δολοφονήσουν τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σαντάτ σε ένα κατααιγισμό πυρών κατά την διάρκεια μιας μεγαλειώδους στρατιωτικής παρέλασης στο Κάιρο.
Ο Αμπούντ υπηρετούσε στην Υπηρεσία Κρατικής ασφάλειας και καταδικάστηκε για την συμμετοχή του στη δολοφονία.
Τώρα, τρεις δεκαετίες μετά, στην πρώτη συνέντευξή του μετά την αποφυλάκισή του, ο Αμπούντ Ζομόρ δεν αισθάνεται καθόλου μετανιωμένος.
Ωστόσο δήλωσε ότι έχει αποκυρήξει την βίαιη ισλαμική τζιχάντ, και θέλει να συμμετέχει ενεργά στις πολιτικές ανακατατάξεις που πρόκειται να συμβούν στην Αίγυπτο, παίρνοντας μέρος στις εκλογές!
Ο Σαντάτ είχε κερδίσει το Νόμπελ ειρήνης για την .....
...υπογραφή των ειρηνευτικών διαδικάσιών μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου το 1979, έξι χρόνια μετα τον μεταξύ τους πόλεμο. Αυτό εξαγρίωσε πολλόυς ισλαμιστές που τον κατηγόρησαν ως προδότη.
Την μέρα της δολοφονίας ο Σαντάτ, κατά την διάρκεια της παρέλασης καθόνταν δίπλα στον Μουμπάρακ, αντιπρόεδρο της τότε κυβέρνησης. 
Καθώς περνούσαν σχηματισμοί επιθετικών αεροπλάνων και όλοι κοιτούσαν τον ουρανό τότε χτύπησαν τον Σαντάτ. 
Τέσσερις στρατιώτες από ένα τάνκ.....
κρατώντας χειροβομβίδες κατευθύνθηκαν στο πάλκο των επισήμων και άδειασαν τα όπλα τους. Δεκάδες τραυματίστηκαν και έχασαν την ζωή τους, μεταξύ αυτών και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.
"Ο ρόλος μου ήταν βοηθητικός δεν είχα σχέση με τον σχεδιασμό , το μόνο που κάναμε ήταν να δώσουμε στο πλήρωμα του τάνκ τον εξοπλισμό". 
 Ο Ζομόρ κατονόμασε τον στρατιωτικό Khaled El Islambouly ως αρχηγό της επιχείρησης, αργότερα εκτελέστηκε ως ιθύνων νους της δολοφονίας.
"Ηθελα ολοκληρωτική αλλαγή όχι απλά την δολοφονία του Σαντάτ''.
Ο Ζομόρ δήλωσε ότι μια ριζοσπαστική ισλαμική θρησκευτική οργάνωση βοήθησε στην εκλογίκευση της δολοφονίας.
Ο Ζομόρ αποφυλακίστηκε τον περασμένο μήνα, με την ''εκθρόνιση'' του Μουμπάρακ.
Για περίπου 30 χρόνια ο Μουμπάρακ δεν άφηνε πολλές επιλογές στις ισλαμικές θρησκευτικές οργανώσεις, ο Ζομόρ αποτελούσε παράδειγμα, παρέμεινε στην φυλακή για αρκετά χρόνια μετά την έκτιση της ποινής του!
Ακόμα και συγγενείς του δολοφονημάνου Σαντάτ υπερασπίστηκαν ανοικτά την αποφυλάκιση του δολοφόνου του.
Ο ανηψιός του δολοφονημένου προέδρου, Ταλάτ Σαντάτ είπε ότι είναι θέμα αρχής η αποφυλάκιση του Ζομόρ, δήλωσε: ''πρέπει να δείξουμε ότι η Αίγυπτος ακολουθεί το γράμμα του νόμου.'' 
Ο Ζομόρ βγαίνοντας από την φυλακή βρήκε υποδοχή ήρωα. Πλήθη ζητωκραύγαζαν κρατώντας πανό και αποκαλώντας τον ''Στρατηγό''.
Η αποφυλάλιση του Ζομόρ ,δεν ήταν η μόνη, μαζί του αποφυλακίστηκαν άλλοι 100 ισλαμιστές, μεταξύ των οποίων και ο αδελφός ένος υπαρχηγού της ΑλΚάϊντα. 
Για το μόνο που μετανιώνει ο Ζομόρ είναι ότι  προκάλεσε την ''χειρότερη'' προεδρία του Μουμπάρακ, "Ο Σαντάτ έδειχνε οίκτο''.
Ο Ζομόρ επιμένει ότι είναι πλέον υπέρμαχος της Δημοκρατίας, σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κόμμα και να συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές.
Από την Ισλαμική Τζιχάντ στην Αλ Καϊντα και μετά τι....

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top