(του Σωτήρη Νίκα)
Σε ολοένα και δυσμενέστερη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση, αφού οι ανησυχίες της...
«Σύννεφα» στις σχέσεις κυβέρνησης και τρόικας
τρόικας και των αγορών ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να διαβεί το δύσκολο δρόμο που έχει μπροστά της εντείνονται τον τελευταίο καιρό.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες και μελετούν τα νέα μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα τόσο για φέτος, όσο και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το μήνυμα που έχουν στείλει σε οικονομικό επιτελείο και κυβέρνηση είναι ότι «τα ψέματα τελείωσαν» και ότι, εάν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος, τότε δεν είναι εξασφαλισμένη η εκταμίευση και των επόμενων δόσεων.
Είναι πλέον σαφές ότι οι σχέσεις τρόικας - κυβέρνησης δεν βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο. Και σε καμία περίπτωση δεν είναι όπως ήταν στις αρχές του Μνημονίου. Από τη μια πλευρά, η τρόικα διαπιστώνει καθυστερήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την επιτυχία του προγράμματος που έχει καταρτίσει. Από την άλλη, η κυβέρνηση δείχνει ότι προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ Μνημονίου και κοινωνίας.
Αυτό, όμως, δεν ικανοποιεί τους δανειστές μας, οι οποίοι διαβλέπουν ότι η «πολιτική κόπωση» ναρκοθετεί την επίτευξη των στόχων και έχουν αρχίσει να «κουράζονται» από τις συνεχείς ανοδικές αναθεωρήσεις του ελλείμματος, που οφείλονται στα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως σιγά σιγά.
Το... σίριαλ της έλευσης
Δεν είναι τυχαίο ότι η έλευση της τρόικας εξελίχθηκε σε... σίριαλ την περασμένη εβδομάδα. Αρχικώς, ήταν προγραμματισμένο να έρθουν στην Αθήνα τη Δευτέρα 4 Απριλίου. Ωστόσο, η καθυστέρηση οριστικοποίησης των μέτρων από την κυβέρνηση προκάλεσε φημολογία ότι η τρόικα θα αναβάλει το ταξίδι της, έως ότου η Ελλάδα να έχει να της παρουσιάσει κάποιο σαφές πρόγραμμα.
Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν, πάντως, ότι τα μέτρα που θα επιφέρουν μείωση των δημόσιων δαπανών κατά περίπου 15 δις ευρώ έως το 2015 και επιπλέον έσοδα της τάξης των 9 δις ευρώ έχουν εντοπιστεί. Για το λόγο αυτό, τελικά, τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ήρθε στην Αθήνα την Τρίτη και άρχισε τις συζητήσεις για τα μέτρα αυτά.
Στην πορεία, όμως, προέκυψε πρόβλημα και με το έλλειμμα του 2010. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ολοκλήρωσε την καταγραφή του περσινού ελλείμματος και έστειλε τα τελικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), τα οποία θα δημοσιοποιηθούν στις 26 Απριλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το έλλειμμα του 2010 τελικά διαμορφώνεται στα επίπεδα του 10,6% του ΑΕΠ ή 24,6 δις ευρώ, αντί του προηγούμενου στόχου για 9,5% του ΑΕΠ ή 22 δις ευρώ.
Η αναθεώρηση αυτή δημιουργεί την ανάγκη για λήψη επιπλέον μέτρων ύψους περίπου 4 δις ευρώ για φέτος, ενώ αναδεικνύει ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να μπορέσουν τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία να θεωρηθούν αξιόπιστα. Η αναθεώρηση του ελλείμματος οφείλεται σε τρεις βασικούς λόγους:
Πρώτον, στα οικονομικά στοιχεία των δήμων. Μέχρι και τον Ιανουάριο του 2011....
τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών δεν είχαν στη διάθεσή τους τα στοιχεία από όλους τους δήμους της χώρας. Το Φεβρουάριο ανταποκρίθηκαν όλοι οι δήμοι, αλλά και πάλι τα οικονομικά στοιχεία που παρέδωσαν δεν ήταν πλήρη. Αυτό οδήγησε στην αποτύπωση μεγαλύτερων ελλειμμάτων από ό,τι αρχικώς προβλεπόταν. Δεύτερον, κάποια από τα έσοδα του α' διμήνου του έτους (φορολογικά και ασφαλιστικές εισφορές) εγγράφηκαν στο 2010, καθώς αφορούσαν σε υποχρεώσεις του περασμένου έτους. Αυτά τα έσοδα είχαν υπερεκτιμηθεί. Τρίτον, οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, οι οποίες επίσης δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά. Σε όλα αυτά, προστέθηκε και η μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεση του 2010 (4,5% έναντι στόχου 4%), αλλά και –σε μικρότερο βαθμό– το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων. 
(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα στις 07/04/2011)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top