(του Γιάννη Συμεωνίδη)
Εσωτερικούς, αλλά και εσωτερικούς εχθρούς καλείται να αντιμετωπίσει ο ελληνισμός της Βόρειας Ηπείρου, ενόψει των τοπικών εκλογών της 8ης Μαΐου στην Αλβανία. Για μια ακόμα φορά έχει μείνει αβοήθητος από την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά του να διατηρήσει σε «χέρια» Ελλήνων τους δήμους και τις επαρχίες στα νότια της χώρας, τις οποίες εποφθαλμιούν για διάφορους λόγους τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα, το κυβερνών Δημοκρατικό του Σαλί Μπερίσα και το Σοσιαλιστικό του –και δημάρχου Τιράνων– Έντι Ράμα.
Αντί, όμως, οι Βορειοηπειρώτες να εμφανίζουν ένα αρραγές ενιαίο μέτωπο, έχουν «βυθιστεί» σε μια εμφύλια διαμάχη, που μόνο δυσάρεστα αποτελέσματα προοιωνίζεται. Είναι ενδεικτικό ότι το μεγάλο κόμμα της μειονότητας, η Ομόνοια-ΚΕΑΔ, χαρακτηρίζει «Δούρειο Ίππο» των Αλβανών την παράταξη Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον (ΕΕΜΜ)-MEGA, την οποία, ως επί το πλείστον, επανδρώνουν Έλληνες Βορειοηπειρώτες προσκείμενοι στο καθεστώς Μπερίσα, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται πραγματικοί συνεχιστές των ιδανικών της Ομόνοιας. Την ίδια ώρα, τόσο το Δημοκρατικό όσο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχουν φροντίσει να κατεβάσουν Έλληνες υποψηφίους σε χωριά και επαρχίες της Βόρειας Ηπείρου, προκειμένου να προσελκύσουν τους Έλληνες ψηφοφόρους και να ικανοποιήσουν τις βαθύτερες φιλοδοξίες τους στην περιοχή.
Απογραφή και «φιλέτα»
Συγκεκριμένα, οι Αλβανοί θα προσπαθήσουν να «αλώσουν» τους δήμους και τις επαρχίες που «παραδοσιακά» διοικούνται από την Ομόνοια, γιατί γνωρίζουν πως οι δήμαρχοι και οι έπαρχοι που πρόσκεινται σε αυτή....
θα τους φέρνουν εμπόδια σε οτιδήποτε ανθελληνικό επιδιώξουν να περάσουν. Οι αλβανικές Αρχές, μεταξύ άλλων, δεν θέλουν να καταγραφεί μια μεγάλη ελληνική μειονότητα στην προσεχή απογραφή πληθυσμού, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, αν και έχει ήδη πάρει αρκετές παρατάσεις. Κατά την απογραφή θα χρησιμοποιηθούν και δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα έχουν οριστεί από τους κατά τόπους δημάρχους...
Παράλληλα, η αλβανική ελίτ δεν κρύβει το έντονο ενδιαφέρον της και για τις ελληνικές περιουσίες σε περιοχές-«φιλέτα» της Βόρειας Ηπείρου, όπως είναι τα παράλια της Χιμάρας, τα οποία εποφθαλμιούν αλβανικές αλλά και γαλλικές κατασκευαστικές εταιρείες, χρησιμοποιώντας ακόμα και πλαστά έγγραφα – τα «Επίκαιρα» έχουν αναφερθεί στο θέμα σε παλαιότερο δημοσίευμά τους.
«Είναι πολύ σημαντικό οι δήμοι και οι επαρχίες της Βόρειας Ηπείρου να μείνουν υπό τη διοίκηση Ελλήνων που θα υπηρετούν τα ελληνικά συμφέροντα», δηλώνει μιλώντας στα «Επίκαιρα» ο κ. Δημήτρης Περδίκης, πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βόρειας Ηπείρου, κάνοντας, όμως, λόγο για ελληνισμό εν υπνώσει στην περιοχή. Για όσους δεν το γνωρίζουν, βάσει του αλβανικού νόμου οι δήμαρχοι και οι έπαρχοι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε θέματα απόδοσης, διαχείρισης και αξιοποίησης της γης. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ύστερα από είκοσι χρόνια υποτιθέμενης δημοκρατίας στη γειτονική χώρα ακόμα δεν έχουν αποδοθεί νόμιμοι τίτλοι ιδιοκτησίας. Σημειώνεται, επίσης, ότι η κάθε τοπική πολεοδομία βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία του δημάρχου.
Τελευταίως, μάλιστα, ψηφίστηκε από το αλβανικό Κοινοβούλιο νόμος, σύμφωνα με τον οποίο αγροτικές εκτάσεις που έχουν μείνει ακαλλιέργητες για σημαντικό χρονικό διάστημα θα αποδίδονται σε άλλους ιδιοκτήτες. Είναι ξεκάθαρο ότι στοχοποιούνται τόσο οι περιουσίες των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών που ζουν στην Ελλάδα και των γερόντων που δεν μπορούν να εργαστούν, αλλά και των Αλβανών που δουλεύουν στη χώρα μας και στην Ιταλία και έχουν παραμελήσει τις ιδιοκτησίες τους στην Αλβανία. Προκειμένου, όμως, να λάβουν «σάρκα και οστά» τα όνειρα των αλβανικών Αρχών για αφαίρεση ελληνικών περιουσιών και απόδοσής τους σε Αλβανούς, απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό και τα Τίρανα επιθυμούν διακαώς την επομένη των τοπικών εκλογών της 8ης Μαΐου η Βόρεια Ήπειρος να διοικείται από «ανδρείκελα» της αλβανικής κυβέρνησης...
Κόμματα-«δορυφόροι»;
Μειονοτικοί παράγοντες, πάντως, ευελπιστούν πως το κόμμα MEGA, το οποίο προέκυψε από τη διάσπαση της Ομόνοιας μετά από τις βουλευτικές εκλογές του 2009, δεν θα καταφέρει να μειώσει αισθητά τη δυναμική των επικρατέστερων Ελλήνων υποψηφίων. Σημειώνεται πως πριν από δύο χρόνια ήταν αρκετά εκείνα τα στελέχη της Ομόνοιας, τα οποία καλούσαν σε συνεργασία του κόμματος με το Δημοκρατικό του σημερινού πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Ο τελευταίος, άλλωστε, είναι θιασώτης της δημιουργίας κομμάτων-«δορυφόρων» του Δημοκρατικού, όπως είναι και το κόμμα των Τσάμηδων.
Στελέχη της Ομόνοιας τονίζουν, πάντως, στα «Επίκαιρα» πως το MEGA δεν έχει καταφέρει να βρει υποψηφίους για όλους τους δήμους και τις επαρχίες της Βόρειας Ηπείρου. Αντιθέτως, η Ομόνοια διαθέτει και την επίσημη στήριξη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, παρότι τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα «φλερτάρουν» ανοιχτά με τον Σαλί Μπερίσα. Επιπλέον, μπορεί να δημιουργήθηκε το MEGA, αλλά στις τάξεις της Ομόνοιας επανήλθαν όσοι είχαν ενταχθεί στο κόμμα ΚΑΔΕ του Γρηγόρη Καραμέλου, το οποίο διαλύθηκε, αλλά και ο βλαχόφωνος ελληνισμός της κεντρικής Αλβανίας. «Υπάρχουν παλιά στελέχη της Ομόνοιας που έχουν απομακρυνθεί, είτε δικαίως είτε αδίκως. Η γλύκα της εξουσίας είναι μεγάλη, γι’ αυτό και υπάρχουν φαινόμενα διάσπασης στο βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Εκτιμώ, πάντως, πως το MEGA δεν θα δημιουργήσει ζημιά στην Ομόνοια, από τη στιγμή που οι εκλογές διεξάγονται σε ένα μόνο γύρο και στον πρώτο αρκεί και η σχετική πλειοψηφία», παρατηρεί ο κ. Περδίκης.
Από την άλλη, ωστόσο, στελέχη του MEGA κάνουν λόγο για σύνδρομα κάποιων άλλων εποχών που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, καθώς και για μια κορύφωση γκεμπελικού τύπου προπαγάνδας, συκοφαντικής δυσφήμησης και ανεξέλεγκτης λασπολογίας. «Πρόκειται για προπαγάνδα, η οποία ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του παραλογισμού, έχοντας ως όχημα ανώνυμα ιστολόγια τα οποία φτάνουν στο σημείο να χαρακτηρίζουν το ΕΕΜΜ-MEGA ως κόμμα ανθελληνικό, το οποίο συμμετέχει στην αλβανική κυβέρνηση. Αντιθέτως, το κόμμα μας ταυτίζεται πλήρως με το όραμα των Βορειοηπειρωτών να έχουν δική τους αυθεντική εκπροσώπηση και καθαρή εθνική πολιτική για τα συμφέροντα του συνόλου του ελληνισμού και όχι κάποιας συγκεκριμένης ομάδας συμφερόντων», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση του MEGA.
Χιμάρα
Στο μεταξύ, υπάρχουν πολλοί Έλληνες υποψήφιοι που κατέρχονται είτε με το Δημοκρατικό είτε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Οι περισσότεροι, ωστόσο, εξ αυτών έχουν θέσει υποψηφιότητα σε τοπικές εκλογές χωρίς επιτυχία. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη στη Χιμάρα του κ. Γιώργου Γκόρου, υποψηφίου με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο οποίος είχε κατεβεί υποψήφιος και το 2003 και είχε χάσει από το σημερινό δήμαρχο και πρόεδρο της Ομόνοιας κ. Βασίλη Μπολάνο παρά τα έκτροπα που είχαν σημειωθεί και τα οποία είχαν επιβεβαιωθεί και από σχετικές εκθέσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Μια και ο λόγος για τη Χιμάρα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση στα «Επίκαιρα» του κ. Διονύση Μπελέρη, προέδρου της Ένωσης Χιμαριωτών, ο οποίος θεωρεί πως ο κ. Μπολάνος είναι το φαβορί για να συνεχίσει στη δημαρχία της πόλης, εφόσον όμως δεν σημειωθεί βία και νοθεία στο «πρότυπο» των βουλευτικών εκλογών του 2009. Υπενθυμίζει, μάλιστα, πως τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών του 2007 ανακοινώθηκαν ύστερα από μία εβδομάδα. «Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία. Η αντιπολίτευση ακόμα γκρινιάζει για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2009. Μαζί με την κυβέρνηση θα μας βάλουν στη μέση και θα μας στύψουν», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μπελέρης, ο οποίος προχωρά σε παράκληση να μεταβούν το Μάιο στην Αλβανία παρατηρητές από την ελληνική κυβέρνηση και διεθνείς οργανισμούς, ώστε να εκφραστεί ελεύθερα η βούληση του βορειοηπειρωτικού λαού.
Την ίδια ώρα, το θέμα της ιδιοκτησίας στη Χιμάρα συζητείται ζωηρά στην προεκλογική περίοδο και θα αποτελέσει εστία έντονης διαμάχης και μετά από αυτές. Πριν από το κομουνιστικό καθεστώς, υπήρχαν τριών ειδών ιδιοκτήτες: οι ιδιώτες, η κοινότητα της Χιμάρας και η Εκκλησία. Επί κομουνισμού έγιναν συνεταιρισμοί, με τη ρήτρα πως, αν εκείνοι διαλύονταν, οι περιουσίες θα επιστρέφονταν σε αυτούς που τις είχαν παραχωρήσει στους συνεταιρισμούς. Οι Αλβανοί, με διάφορα νομικά τερτίπια, προσπαθούν να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη ακόμα και σήμερα. Σε μια πρόσφατη θετική εξέλιξη, πάντως, ο ΟΑΣΕ πραγματοποιεί από τον περασμένο Φεβρουάριο απογραφή περιουσιών, ώστε να συμβουλεύσει την αλβανική κυβέρνηση για το ποια λύση πρέπει να δώσει. 
Χωρίς εθνική στρατηγική
Το ότι (και) η σημερινή κυβέρνηση έχει αφήσει τους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου στο έλεος της μοίρας τους είναι κοινό μυστικό. Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, εξάλλου, θυμούνται τους Βορειοηπειρώτες μόνο όταν πλησιάζει η ώρα της κάλπης εντός των ελληνικών συνόρων, ενώ όταν πρόκειται για εκλογές στην Αλβανία το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κυρίως στοιχίζονται, έστω και παρασκηνιακά, πίσω από τους υποψηφίους του Σοσιαλιστικού και του Δημοκρατικού Κόμματος αντίστοιχα. «Θα έπρεπε να υπάρχει μια εθνική στρατηγική, αλλά τα πολιτικά κόμματα στηρίζουν εκείνους τους υποψηφίους που κατεβαίνουν υποστηριζόμενοι από συγγενικά τους ιδεολογικώς αλβανικά κόμματα», σημειώνει με παράπονο ο πρόεδρος της Ένωσης Χιμαριωτών, κ. Μπελέρης. Ο ίδιος, επίσης, διατείνεται πως η ελληνική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Αλβανία «λοξοκοιτάζει» προς τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές.
Στο στόχαστρο και από το Ευρωκοινοβούλιο
Ιδιαίτερα δυσμενής είναι η πρόσφατη έκθεση προόδου της Αλβανίας που ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού επισημαίνει πως δεν έχει παρατηρηθεί καμία πρόοδος σε σημαντικούς τομείς. Στην ίδια έκθεση, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται πως οι διακρίσεις στην Αλβανία σε βάρος της εθνικής ελληνικής μειονότητας συνεχίζονται. «Οι ίσες ευκαιρίες για όλους τους Αλβανούς υπηκόους –και η μη διάκριση– λείπουν ή τουλάχιστον δεν γίνονται αρκετά ορατές», καταγράφεται στην έκθεση, η οποία προειδοποιεί πως, αν δεν αποτελέσει η επίλυση αυτού του είδους των προβλημάτων πρώτη προτεραιότητα, θα υπάρξει οπωσδήποτε δυσχέρεια στη συνεργασία της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 15/04/2011)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top