(του Χάρη Παυλίδη)
Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Φρονούμε ότι παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία ώστε η πρόταση που θα καταθέσει ο Αντώνης Σαμαράς, να έχει τη μορφή μανιφέστου προκειμένου να προσδώσει χαρακτήρα επανεκκίνησης στην Κεντροδεξιά. Το «Ζάππειο2», όπως αναφέρεται το αναθεωρημένο και επικαιροποιημένο πλαίσιο οικονομικού προγράμματος, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι μια ξερή οικονομική πρόταση- χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι απολύτως τεκμηριωμένη- αλλά ευκρινώς να αποτυπώνει το νέο μείγμα πολιτικής. Ένα συγκερασμό του λαϊκού με το φιλελεύθερο, το οποίο θα αποτελέσει και την πολιτική πλατφόρμα της νέας διακυβέρνησης.
Γι αυτό χρειάζονται καθαρές κουβέντες και ξεκάθαρες λύσεις, που απ’ τη μια θα στοχεύουν στην αποφασιστική μείωση του ελλείμματος ενώ απ’ την άλλη θα προστατεύουν τους πολίτες από οριζόντιες περικοπές. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να καταστήσει σαφές ότι, θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα, μειώνοντας τη φορολογία των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών και θα εφαρμόσει τον συμψηφισμό των οφειλών επιχειρήσεων και ιδιωτών από και προς το δημόσιο. Ακόμα να συμπεριλάβει στις προτάσεις της το «ξεπάγωμα» των συντάξεων, τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών και την επαναφορά των μισθών στα ασθενέστερα εισοδήματα.
Όλα αυτά προϋποθέτουν.... αποκρατικοποιήσεις, χωρίς «ταμπού», επιχειρήσεων και οργανισμών του δημοσίου, αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου μέσω εκχωρήσεων, αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και προώθηση έργων του ΕΣΠΑ. Για τη Νέα Δημοκρατία είναι η κατάλληλη στιγμή, με δεδομένη την υπάρχουσα πραγματικότητα, να απαντήσει πειστικά, ρεαλιστικά και με κοινωνική ευαισθησία στα προβλήματα της χώρας. Κυρίως, όμως, χρειάζεται να πείσει ότι αποτελεί μοναδική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που έχει στρατηγικό σχέδιο εξόδου από τη κρίση και ότι μέχρι τότε οι προτάσεις της διασφαλίζουν τη κοινωνική συνοχή παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top