Τον κώδωνα του κινδύνου για τις «μη αμελητέες» πιθανότητες περαιτέρω εξάπλωσης της κρίσης χρέους ακόμα και σε χώρες εκτός της ευρωζώνης έκρουσε ο ιταλός Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Η κύρια πηγή ανησυχίας είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ των δημοσιονομικών ανισορροπιών, οι συνακόλουθοι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και η ευπαθής κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών» δήλωσε σήμερα ο ιταλός τραπεζίτης κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Μόσχα.
Ο ίδιος βέβαια έσπευσε να διευκρινίσει ότι η «διασύνδεση» είναι περιορισμένη τόσο σε αριθμό χωρών όσο και ως προς τη βαρύτητα αυτών των οικονομιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόσθεσε όμως ότι αυτός ο κίνδυνος δεν θα πρέπει να υποτιμάται.
Πράγματι οι πιθανότητες να επηρεαστούν και άλλες οικονομίες (ακόμα και εκτός ευρωζώνης) από την κρίση που φαίνεται να ενδημεί στον ευρωπαϊκό νότο είναι κάθε άλλο παρά απίθανες.
Αυτό δεν σημαίνει ασφαλώς ότι χώρες όπως.....
η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία διατρέχουν κινδύνους ανάλογους με αυτούς της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας. 
Είναι όμως ενδεικτικό ότι το ένα τρίτο του χρέους της Πορτογαλίας βρίσκεται σε οργανισμούς και χρηματοπιστωτικούς οίκους της γειτονικής Ισπανίας. Η Ισπανία με τη σειρά της, η οποία έχει (σε απόλυτα μεγέθη) χρέος υπερτριπλάσιο της Πορτογαλίας, χρωστάει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών της στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία. 
Άλλωστε αυτές οι τρεις χώρες είναι που στηρίζουν εν πολλοίς τις οικονομίες του νότου (Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα) αλλά και την Ιρλανδία μέσω της κατοχής του μεγαλύτερου ποσοστού του αντίστοιχου χρέους. Για παράδειγμα το χρέος της Ιταλίας προς τη Γαλλία αντιστοιχεί στο 20% του γαλλικού ΑΕΠ.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top