Η  "Wall Street Journal" φιλοξενεί σήμερα άρθρο του κ. Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγου στην Berenberg Bank, με τίτλο "Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει".
Ενδεχόμενη ελληνική αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις, προειδοποιεί ο κ. Schmiding. Επισημαίνει ότι, εάν οι επενδυτές αναγκαστούν σε επιβεβλημένη αναδιάρθρωση χρεών ενός ανεπτυγμένου ευρωπαϊκού κράτους, τότε θα υπονομευτεί η εμπιστοσύνη τους σε όλους τους κρατικούς τίτλους σε ευρώ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, αναφέρει ότι μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να δημιουργήσει ανάγκες αναδιάρθρωσης κεφαλαίων σε τράπεζες των χωρών της περιφέρειας αλλά και του αποκαλούμενου ευρωπαϊκού πυρήνα. "Δεν είναι σίγουρο τελικά ποια από τις δύο επιλογές διακυβεύει λιγότερο τα χρήματα του Γερμανού φορολογουμένου", επισημαίνει ο κ. Schmieding και καταλήγει ότι, στη μετά Lehman Brothers εποχή, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η διεθνής οικονομία είναι η αφορμή για μία νέα χρηματοοικονομική κρίση.
Η εναλλακτική, η αναγκαστική επιβολή μεγάλων haircuts, "συνιστά σοβαρή παραβίαση συνθήκης και εμπιστοσύνης και θα πρέπει να θεωρείται πάντα η τελευταία λύση. Για την ώρα, υπάρχει ισχυρή αντίδραση στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης σε μία χώρα της περιφερειακής ευρωζώνης", σχολιάζει ο κ. Schmieding. Σύμφωνα με τον ίδιο, "το εάν η Αθήνα τελικά καταφύγει ή όχι σε αναδιάρθρωση παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα, το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί μόνο όταν οι προοπτικές για την οικονομία γίνουν πιο ξεκάθαρες το 2012 ή το 2013". Ασφαλώς, συνεχίζει, η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων θα έχει λογική, εάν η Αθήνα εξακολουθήσει να υλοποιεί το πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. "Αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί χρεοκοπία".
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top