Το παρακάτω δημοσίευμα γράφτηκε στις 3-2-2010 στην Καθημερινή (πριν από 13 μήνες) και  αποδεικνύει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης Παπανδρέου σε φωνές με διαφορετικές απόψεις (έστω και αν προέρχονταν από νομπελιστες διακεκριμένους οικονομολόγους) οι οποίοι μιλούσαν ότι η οριζόντια μείωση (των ήδη μικρών για τα δεδομένα της Δυτ. Ευρώπης)  μισθών των Ελλήνων δεν ήταν η ενδεδειγμένη  λύση μιας και η περικοπή των δαπανών τελικά θα προκαλούσε τη μείωση του ΑΕΠ και μαζί με την μείωση και τον  θάνατο του εμποράκου και την έκρηξη της ανεργίας! (όλα αυτά σήμερα είναι η ζοφερή πραγματικότητα στη χώρα μας).
Τα παραπάνω βέβαια τα καταλαβαίνει και ο πρωτοετής φοιτητής στις Οικονομικές σχολές των Πανεπιστημίων της χώρας μας  όμως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν το καταλάβαινε.... Γιατί; Μα είναι πλέον φανερό γιατί. Κάποιοι (εντός και εκτός της χώρας )είχαν αποφασίσει να διαλύσουν την μέση τάξη στην Ελλάδα ισχυροποιώντας τους λίγους και εκλεκτούς. Το κατάφεραν μέσω του πειθήνιου οργάνου τους που ακούει στο όνομα Γιώργος Παπανδρέου! Bravo Giorgo  
 
Τζ. Στίγκλιτζ: Η μείωση των μισθών δεν λύνει το πρόβλημα
Ενα σύμμαχο βρήκε χθες η Ελλάδα στο πρόσωπο του νομπελίστα οικονομολόγου κ. Τζ. Στίγκλιτς. Κατά τη διάρκεια χθεσινού συνεδρίου του Economist, χορηγός του οποίου ήταν η «Κ», ο κ. Στίγκλιτς εκτός του ότι απένειμε τα εύσημα στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου για την παρουσία του στο Νταβός, έδωσε παράλληλα συγχαρητήρια για τις προσπάθειες εδραίωσης της διαφάνειας στην Ελλάδα, δήλωσε υπέρμαχος της έκδοσης ευρωομολόγου, καταφέρθηκε έναντι των διεθνών οίκων αξιολόγησης και σημείωσε ότι πέραν της μείωσης του ελλείμματος θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη.
Ο κ. Στίγκλιτς διαφώνησε με τον «εσφαλμένο φετιχισμό» του ελλείμματος και πρόσθεσε ότι η περικοπή των δαπανών προκαλεί και τη μείωση του ΑΕΠ, άρα «δεν μειώνεται τελικά το έλλειμμα». Μάλιστα, σημείωσε πως η μείωση των μισθών δεν λύνει το πρόβλημα, «αντιθέτως θα πρέπει να γίνουν αυξήσεις».
Ο νομπελίστας οικονομολόγος ανέφερε ότι.... ο κ. Παπανδρέου «ήταν ο μεγάλος αστέρας στο Νταβός και κατάφερε κάπως να μειώσει τις αγωνίες που εκφράστηκαν», ενώ διερωτήθη «αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πρόθυμη να δανείσει χρήματα στις τράπεζες με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, γιατί να μη δανείσει και τις κυβερνήσεις». Επίσης, ζήτησε από την ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται όλα τα ομόλογα της Ευρωζώνης ως εχέγγυο για την παροχή ρευστότητας και να μη λάβει υπόψη της τις αξιολογήσεις των οίκων στη διαδικασία αυτή, στηρίζοντας ουσιαστικά την Ελλάδα.
«Μου φαίνεται ανόητο να αναθέτουν τις αποφάσεις τους σε μία ομάδα οίκων που έχουν αποδειχθεί ανίκανοι ξανά και ξανά», δήλωσε σχετικά με το θέμα αυτό και επισήμανε ότι η διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά είναι αδικαιολόγητα και παράλογα υψηλά. Ο κ. Στίγκλιτς υποστήριξε ότι είναι υπέρ μιας έκδοσης ευρωομολόγου για τη στήριξη των αδύναμων κρατών - μελών της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο και για δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου στήριξης των οικονομιών, που πέραν της ενίσχυσης μέσω της ΕΚΤ, θα περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες σημείωσε ότι «ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει πάθει μια συλλογική αμνησία, έχει ξεχάσει ότι εκείνος έφερε τον κόσμο στο χείλος του γκρεμού και θέλει να επανέλθει στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το 2007, όταν έβγαζε πολλά χρήματα».
Για την παγκόσμια οικονομία δήλωσε ότι «είναι σήμερα πολύ άρρωστη» και προέβλεψε ότι η συνολική ζήτηση αναμένεται να παραμείνει μειωμένη, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους Αμερικανούς καταναλωτές. Σχολιάζοντας την παγκόσμια οικονομική κρίση, ανέφερε ότι αυτή έχει όνομα, το οποίο είναι «Made in USA» και αστειευόμενος ευχαρίστησε την Ευρώπη, «η οποία αγόρασε το 40% των τοξικών προϊόντων των ΗΠΑ».
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Στίγκλιτς κατέληξε σε 4 συμπεράσματα:
1. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και τις αγορές.
2. Είναι αναγκαίες οι δαπάνες για επενδύσεις.
3. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές οφείλουν να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην κοινωνία. Επίσης, χρειάζονται πιο παρεμβατικές κυβερνήσεις.
4. Απαιτείται να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για αλληλεγγύη στην Ε.Ε.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top