Με το «πιστόλι» της τρόικας στον κρόταφο, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα ταχύτητας για να παρουσιάσει στους εκπροσώπους της που καταφθάνουν την ερχόμενη εβδομάδα, πώς και από πού θα βρει έως το 2015 τα 75 δισ. ευρώ για τα οποία έχει δεσμευθεί η Αθήνα έναντι των δανειστών της.
Χωρίς λήψη οριστικών αποφάσεων ολοκληρώθηκε η διευρυμένη υπουργική σύσκεψη διάρκειας πέντε ωρών στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή υπό το Γιώργο Παπανδρέου, με τις τελικές αποφάσεις για το πακέτο των νέων μέτρων και τις αποκρατικοποιήσεις να παραπέμπονται σε νέα σύσκεψη που ορίστηκε να γίνει την Τετάρτη.
Κοινός τόπος σε όσα ελέχθησαν, πάντως, είναι ότι μέχρι το αργότερο τις 15 Απριλίου θα πρέπει να έχει περάσει από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Δημοσιογραφικές πηγές, μάλιστα, σχολίασαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία, λέγοντας πως η παραμονή της Ανάστασης του Λαζάρου αποτελεί κομβικό χρονικό σημείο για την ανάταση ή και ανάσταση του κυβερνητικού έργου.
Κατά τα λοιπά, στη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε ότι προβάλλει επιτακτική πλέον η ανάγκη των μισθολογικών περικοπών στις ΔΕΚΟ ξεφεύγουν στις δαπάνες τους, δηλαδή δεν έγινε λόγος για «οριζόντιο» ψαλίδι. Το μεγάλο ερωτηματικό στο συγκεκριμένο θέμα είναι οι εισηγμένες ΔΕΚΟ, οι οποίες ακόμη δεν έχουν ανταποκριθεί στην προτροπή του υπουργείου Οικονομικών για τις περικοπές.
Μάλιστα, στο τέλος της εβδομάδας αυτής ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης αναμένεται στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας για την προέγκριση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου και οι διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετικά σημαντικές.
Ειδικά όσον αφορά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία επανέλαβε αυτό που είπε και σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα». Ότι, δηλαδή, δεν είναι η κατάλληλη εποχή για πώληση μετοχών της ΔΕΗ.... της ΕΥΔΑΠ και της εταιρείας Φυσικού Αερίου που πρέπει να παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο.
Τέλος, ως προς τα ζητήματα για ενδεχόμενο ανασχηματισμού ή ακόμη και πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει την περιρρέουσα φημολογία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή να υπογραμμίζει τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα....
(ANT1)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top