Πακέτο μέτρων με επιπλέον περικοπές των δημοσίων δαπανών ανακοίνωσε η Πορτογαλία λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών και ενώ η Λισσαβόνα δέχεται πιέσεις να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης. Οι περικοπές δαπανών και τα νέα μέτρα στοχεύουν στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 0,8% του ΑΕΠ.
"Ως επιπλέον μέτρο προφύλαξης για το 2011, τα μέτρα λιτότητας θα ενισχυθούν, για να πετύχουμε επιπλέον μείωση του ελλείμματος κατά 0,8% του ΑΕΠ" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Fernando Texeira dos Santos, ο οποίος αποτύπωσε τιςπροτάσεις της κυβέρνησής του. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ, αν και δεν διευκρινίστηκε το ύψος της εισφοράς.
Ο υπουργός Οικονομικών διαμήνυσε παράλληλα, πως θα επιβληθούν νέες μεταρρυθμίσεις για τον κλάδο υγείας και τις εταιρίες του δημοσίου έτσι ώστε θα υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 10%. Διευκρινίστηκε πως τα μέτρα αφορούν και το σύστημα κοινωνικής ασφάλειας. Ο Πορτογάλος υπουργός παράλληλα, δήλωσε πως θα υπάρξουν αλλαγές στην αγορά εργασίας καθώς θα επιβληθεί μέγιστη διάρκεια 12 μηνών στο διάστημα κατά το οποίο οι άνεργοι θα δικαιούνται επίδομα στήριξης. Επιπλέον, η αποζημίωση απόλυσης θα περιοριστεί στις αποδοχές 10 εργάσιμων ημερών αντί ενός μηνιαίου μισθού.
Την ίδια στιγμή το συνολικό ποσό των 4,8 δις. ευρώ, μέσω εκδόσεων ομολόγων 4ετούς και 15ετούς διάρκειας, άντλησε σήμερα η Ιταλία, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός διαχείρισης χρέους της χώρας.
Αναλυτικά, το ιταλικό δημόσιο άντλησε 2,812 δις ευρώ, μέσω δημοπρασίας ομολόγων 4ετούς διάρκειας. Ο συντελεστής κάλυψης ανήλθε στο 1,51 από 1,40 (στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία), ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,90%, από 3,77% στην προηγούμενη. Επίσης, αντλήθηκαν 1,984 δις. ευρώ, μέσω έκδοσης ομολόγων 15ετούς διάρκειας, με συντελεστή κάλυψης 1,33 από 1,42 και απόδοση 5,34% από 5,06% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top