(του Άλκη Φιτσόπουλου)
To «Κασέτα gate», όπως χαρακτηρίστηκε η δημοσιοποίηση μέρους του περιεχομένου dvd από το γνωστό δικηγόρο Αλέξη Κούγια, όπου φέρονται να συνομιλούν και παράγοντες «υπεράνω υποψίας» και αφορούν σε «στημένα» παιχνίδια είναι μόνο η αρχή ενός δράματος που μέλλει να παιχτεί τους επόμενους μήνες. Γιατί; Διότι η μια κασέτα μπορεί να φέρει την άλλη. Ήδη, το... νούμερο των κασετών που ακούγεται στην ποδοσφαιρική «πιάτσα» δεν μιλά για 3 κασέτες, αλλά για 18 (!), ίσως και για 21! Κι αν πράγματι, όπως γράφτηκε στον Τύπο, ο διεθνής Βολιώτης διαιτητής Γ. Δαλούκας, που φέρεται πρωταγωνιστής στις κασέτες, κατέγραφε την κάθε συνομιλία του, τότε δεν αποκλείεται ο αριθμός να μεγαλώσει. Κι αν όντως οι αποκαλούμενες «μεγάλες» ομάδες έχουν, όπως λέγεται, στην κατοχή τους κι άλλες κασέτες περασμένων χρόνων, τότε οι δικαστικές Αρχές θα πρέπει για χρόνια μόνο... να ακούν και μετά να αποφασίσουν.
Τα «Επίκαιρα» είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησης προτείνουν στον πρωθυπουργό να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο, ώστε να εξυγιανθεί το ποδόσφαιρο αφενός και, αφετέρου, το κυβερνών κόμμα να το εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά. Η κοινή γνώμη, από τη μεριά της, σε ψηφοφορίες στα διάφορα ηλεκτρονικά μέσα είναι πεπεισμένη σε συντριπτικά ποσοστά –της τάξης του 80%!– ότι τελικά και αυτή η υπόθεση θα καταλήξει στο αρχείο. Η δυσαρέσκεια του κόσμου είναι μέρος γενικότερης αμφισβήτησης, η οποία εκφράζεται ποικιλότροπα, με αποδοκιμασίες πολιτικών προσώπων και όλα τα συναφή.
Μια άλλη λύση που προτείνεται από ανθρώπους της κυβέρνησης είναι να βρεθεί ένα εξιλαστήριο θύμα και να «φορτωθεί» το περιεχόμενο της κάθε κασέτας, κι από κει και πέρα να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αλλάξουν τα πρόσωπα – τουλάχιστον σε θεσμικό επίπεδο. Όπως, για παράδειγμα, να αλλάξει ο πρόεδρος της ΕΠΟ και να γίνει η Ομοσπονδία διοργανώτρια του πρωταθλήματος, αντί της Super League, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Π. Μπιτσαξής.
Ποιος, όμως, να αναλάβει πρόεδρος; Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης, γιος του πρώην γενικού αρχηγού του Ολυμπιακού Σάββα Θεοδωρίδη, έχει καθολική αποδοχή. Αλλά θα δεχτεί; Διότι είναι τρίτος στην ιεραρχία της UEFA και «δεξί χέρι» του προέδρου της Μισέλ Πλατινί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θέλει να... μπλέξει. Αυτό είναι το ένα ζητούμενο. Το άλλο είναι πως ο πρόεδρος της ΕΠΟ, που εκλέγεται από τους ομολόγους του των κατά τόπους Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων, δεν είναι δοτός. Κι αυτοί πάντα, χρόνια τώρα, ψήφιζαν με κριτήριο το μικροσυμφέρον τους. Επιπλέον, ο πρόεδρος θα πρέπει να βάλει την υπογραφή του σε πειθαρχικές ποινές που θα φτάνουν μέχρι και σε υποβιβασμό ομάδων –κυρίως από τη Β' Εθνική– για τα τόσα «στημένα» παιχνίδια, όπως τα χαρακτηρίζει η UEFA, που έχει στείλει φακέλους, τους ο- ποίους και μελετά η Δικαιοσύνη.
Δυστυχώς, η ελληνική ποδοσφαιρική κοινωνία είναι χρόνια ολόκληρα δομημένη.....
μ’ αυτό τον τρόπο, ώστε κάθε προσπάθεια είναι λίγο πολύ καταδικασμένη. Όταν σε επίπεδο «ηγεμόνων» ο ένας δεν βλέπει ως συνέταιρο τον άλλο, παρά ως αντίπαλο στην επενδυτική διαδικασία, τότε προσπαθεί να αναπτύξει εκείνο το μηχανισμό που θα φέρει και τα ανάλογα αποτελέσματα. Και οι άλλοι, οι «μικρότεροι», απλά τρέχουν να κρεμαστούν στο... άρμα του ηγεμόνα. Ποιος μπορεί να τα αλλάξει, όμως; Το κράτος; Μα ποιος εμπιστεύεται το κράτος; Να θυμίσουμε παλαιότερες δηλώσεις του πρώην προέδρου του Ολυμπιακού Σταύρου Νταϊφά; «Ο Κίμωνας Κουλούρης είναι η κατάρα του Ολυμπια κού» ήταν τα φαρμακερά λόγια του. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο έχει να κάνει με το λεγόμενο «αυτοδιοί κητο» του ποδοσφαίρου, όπου η FIFA απειλεί την κάθε χώρα με αποπομπή των ομάδων της από τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις αλλά και τις εθνικές ομάδες, αν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση στα όργανα της οικείας ομοσπονδίας. Η FIFA και η UEFA θέσπισαν αυτό τον κανονισμό σίγουρα όχι για τις πολιτισμένες κοινωνίες, αλλά για να αποφύγουν ολοκληρωτικά καθεστώτα να βγάζουν πρωταθλητή της αρεσκείας τους, κάνοντας ωμές παρεμβάσεις στην Ομοσπονδία.
Τι γυρεύει ο Μισέλ στην Αθήνα;
Ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί αναμένεται στην Αθήνα. Αυτό είναι γνωστό. Θα έρθει για την ψήφο του Σοφοκλή Πιλάβιου στις επερχόμενες εκλογές της UEFA. Όπως έκανε με τους προέδρους της Σερβίας και της Κροατίας, το ίδιο θα κάνει και με την ελληνική Ομοσπονδία: Θα μας απειλήσει. Στην τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα δέχτηκε τρεις δημοσιογράφους. Όταν ρωτήθηκε για τα «στημένα» παιχνίδια στην Ελλάδα δυσφόρησε, στη λογική ότι δεν είναι δικαστής για να επιβάλλει ποινές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν ενδιαφέρεται το προϊόν που πουλάει να είναι αξιόπιστο. Γι’ αυτό και γνωρίζει τα πάντα και για τις κασέτες αλλά και για τα «στημένα» παιχνίδια. Αν, λοιπόν, η ελληνική Δικαιοσύνη δεν βγάλει αποτέλεσμα, ο αντίκτυπος κινδυνεύει να είναι μεγάλος στα ευρωπαϊκά ματς των συλλόγων μας αλλά και της Εθνικής. Τόσο η FIFA όσο και η UEFA χαρακτηρίστηκαν «εμπορικοί οργανισμοί» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεπώς δεν θέλουν με τίποτα μια χώρα σαν την Ελλάδα να δυσφημίζει το προϊόν τους. Γι’ αυτό και, προκειμένου να μην χάσουν μεγάλους συλλόγους από κατάρρευση, επιβάλλουν το λεγόμενο «financial fair play». Δηλαδή, μια ομάδα δεν μπορεί να ξοδεύει περισσότερα από αυτά που παράγει. Όταν, λοιπόν, τα βάζει ανοιχτά με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Μίλαν, θα δειλιάσει να τα βάλει με την Ελλάδα;...
(Επίκαιρα)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top