Τον κώδωνα του κινδύνου πλέον κρούουν έλληνες τραπεζίτες οι οποίοι ανησυχούν για την πορεία της χώρας και φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει επιλογή…ελεγχόμενης χρεοκοπίας.
Οι τραπεζίτες αναγνωρίζουν απόλυτα την τρέχουσα κατάσταση και το βαθμό επικινδυνότητας που ενέχει για το σύστημα.

Αναγνωρίζουν ότι μετά την τελευταία υποβάθμιση από την Moody’s στο Β1 κατά 3 κλίμακες δηλαδή η Ελλάδα έχει την τελευταία ευκαιρία να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη ότι θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική λύση στο μείζον πρόβλημα του χρέους.
Είναι πιθανό οι καλλιεργηθείσες προσδοκίες για την σύνοδο κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου να διαψευσθούν και αν αυτό συμβεί η ελληνική αγορά θα στιγματιστεί από αυτό και ο κίνδυνος εκτροπής θα αυξηθεί κατακόρυφα.
Όμως πλέον οι τραπεζίτες από εκεί που απέκλειαν το ενδεχόμενο haircut στα ομόλογα αρχίζουν να αναιρούν τις αρχικώς απόλυτες θέσεις τους.
Κορυφαίος τραπεζίτης αναφέρει ότι «όταν η παγκόσμια αγορά αναφέρεται στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας με επιμονή δεν μπορεί να υποτιμηθεί το πρόβλημα ούτε να μην αξιολογηθεί κατά το πρέπον»
Τραπεζικό στέλεχος μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας αναφέρει με την σειρά του ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει αυξηθεί πλέον σε σχέση με το παρελθόν.
Οι τραπεζίτες ανησυχούν πλέον σοβαρά
1)Για την τύχη της χώρας που φαντάζει αβέβαιη
2)Ανησυχούν για τις συνεχείς υποβαθμίσεις καθώς .....μπορεί να εκτρέψουν γρηγορότερα την χώρα προς επικίνδυνα μονοπάτια.
3)Ανησυχούν γιατί ενός η ΕΚΤ πιέζει να μειωθεί η εξάρτηση οι τράπεζες δεν μπορούν να απεξαρτηθούν.
Ποια όμως είναι κατά βάση η κεντρική ανησυχία των ελλήνων τραπεζιτών;
Θεωρούν ότι η Ελλάδα αν διαπιστώσει ότι δεν λαμβάνει την βοήθεια που περιμένει από την Ευρώπη να επιλέξει το δύσκολο και μοναχικό δρόμο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας;
Τι σημαίνει όμως ελεγχόμενη χρεοκοπία;
Πρωτίστως είναι πιο ήπιας μορφής χρεοκοπία καθώς προϋποθέτει προσυνεννόηση με τους πιστωτές.
Ελεγχόμενη χρεοκοπία θεωρείται να υπάρξει συμφωνία με τους κατόχους ομολόγων στους οποίους το ελληνικό κράτος θα ανακοινώσει ότι στην λήξη αντί να λάβουν πλήρως το κεφάλαιο τους θα λάβουν το 70% ή 80%  δηλαδή haircut 30% ή 20%.
Ελεγχόμενη χρεοκοπία θεωρείται να υπάρξει συμφωνία με τους κατόχους ομολόγων και να τους ζητήσει επιμήκυνση του χρέους.
Λήγει ένα ομόλογο το 2012 και πρέπει να επιστρέψει στον κάτοχο 1 εκατ ευρώ ζητάει το ελληνικό κράτος να υπάρξει παράταση 5 ή 7 χρόνια με ίδιους ή τροποποιημένους όρους δανεισμού.
Η επιμήκυνση είναι μιας μορφής ήπιας χρεοκοπία.
Ελεγχόμενη χρεοκοπία θεωρείται να υπάρξουν αλλαγές σε τόκους και γενικώς σε τοκοχρεολύσια σε συμφωνία πάλι με τους κατόχους ομολόγων.
Π.χ. συχνά πυκνά εφοπλιστές και επιχειρηματίες ζητάνε από τις δανείστριες τράπεζες αλλαγές όρων των δανείων τους κοινώς διευκολύνσεις.
Θα μπορούσε και η Ελλάδα να ζητήσει ανάλογες διευκολύνσεις.
Το ζητούμενο από όλα αυτά είναι η Ευρώπη θα ενσκήψει το μείζον ελληνικό πρόβλημα γιατί αν δεν στηρίξει την Ελλάδα ο κίνδυνος η χώρα να υποχρεωθεί σε ελεγχόμενη χρεοκοπία αυξάνεται κατακόρυφα….
(bankingnews.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top