(του Γιώργου Φιλιππάκη)
Μια απίστευτη απάτη με συναρπαστική πλοκή έστησε ένας από τους πλέον διαβόητους απατεώνες της πιάτσας, με εμπλοκή ανύποπτου πολίτη, με σενάριο σε... ροζ αποχρώσεις, με ακτίνα δράσης μέχρι την Ιταλία και με κινητοποίηση ισχυρής αστυνομικής δύναμης για τη σύλληψή του. Μια αστυνομική επιχείρηση της οποίας έγινε μάρτυς ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος!
Η ιστορία ξεκινά τον Ιανουάριο του 2010, όταν ένας 55χρονος από τον Πύργο Ηλείας έχασε την ταυτότητά του σε λεωφορείο της Αθήνας. Στην αρχή δεν έδωσε καμία σημασία, αφού μόλις επέστρεφε στον Πύργο θα πήγαινε στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας και θα ανέφερε το περιστατικό, για να του εκδώσουν νέα ταυτότητα.
Τα πράγματα, όμως, ακολούθησαν άλλη τροπή... Στους επόμενους μήνες οι μηνύσεις για απάτη σε βάρος του έπεφταν βροχή, ενώ η σύζυγός του τον απείλησε με διαζύγιο! Ο λόγος; Η αποκάλυψη της «κρυφής» ενασχόλησής του, όταν δεκάδες νεαροί από την Αθήνα τον μήνυσαν για μια κομπίνα που υποτίθεται ότι έστησε, με θύματα τους ίδιους, αποσπώντας τους 1.000 ευρώ για να τους φέρει σε επαφή με ώριμες κυρίες, από τις οποίες θα είχαν πολυποίκιλες απολαβές...
Κι όλα αυτά γιατί την αστυνομική του ταυτότητα βρήκε ένας από τους πλέον γνωστούς απατεώνες της σύγχρονης Ελλάδας, ο Γ.Σ., που στη θέα της βρήκε την ιδέα της επόμενης «δουλειάς» του.
Άνοιγε λογαριασμούς σε τράπεζες!
Το σκεπτικό του ήταν απλό:..... Ο περιβόητος απατεώνας άρχισε να επισκέπτεται τράπεζες και με την ταυτότητα του άτυχου 55χρονου άνοιγε λογαριασμούς. Στην αρχή άνοιξε οχτώ λογαριασμούς, ενώ πήρε και οχτώ κάρτες ανάληψης χρημάτων, ούτως ώστε να εισπράττει τα χρήματα που θα έβαζαν οι αφελείς στους λογαριασμούς του.
Η επόμενη κίνηση ήταν επίσης πολύ απλή, αλλά στην ουσία αποτελούσε την απαρχή της πραγματικά μεγάλης απάτης που έστησε, με πάνω από τριακόσια θύματα: Με αγγελίες σε τρεις εφημερίδες γνωστοποιούσε ότι ώριμες κυρίες, ιδιαίτερα εμφανίσιμες, ζητούν συ- νοδούς –κυρίως νεαρά άτομα με γνώση ξένων γλωσσών και... άλλα προσόντα– για να τις συνοδεύσουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Σε κάθε αγγελία υπήρχε και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που είχε ο απατεώνας προκειμένου τα θύματα να επικοινωνούν μαζί του.
Μόλις έγινε η δημοσίευση των αγγελιών, τα κινητά τηλέφωνα του Γ.Σ. άρχισαν να χτυπούν μέρα νύχτα! Πλήθος αφελείς τηλεφωνούσαν στον απατεώνα προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τις κυρίες που επρόκειτο να συνοδεύσουν. Το στοιχείο εκείνο που κίνησε το ενδιαφέρον των πάμπολλων υποψήφιων συνοδών ήταν το ότι για κάθε συνοδεία θα λάμβαναν αμοιβή 2.500 ευρώ, καθώς και έξτρα χρήματα για... πρόσθετες υπηρεσίες. Το μεγάλο, όμως, μυστικό του απατεώνα οι ανυποψίαστοι... ερωτιδείς το άκουγαν την τελευταία στιγμή: Για να έρθουν σε επαφή με τις ώριμες κυρίες έπρεπε πρώτα να καταβάλουν στον ίδιο 1.000 ευρώ σε έναν από τους οχτώ λογαριασμούς που είχε ανοίξει. «Θα βγάλεις τουλάχιστον 2.500 με 3.000 ευρώ και θα περάσεις καλά. Να μην βγάλω κι εγώ κάτι;» έλεγε στα θύματά του, που πείθονταν. Άλλωστε, αυτό θα γινόταν μόνο την πρώτη φορά. Στη συνέχεια εκείνοι θα... συνεργάζονταν απευθείας με την κυρία που θα τους έφερνε σε επαφή και με άλλες κυρίες, εφόσον το επιθυμούσαν. Η απάτη ήταν τόσο καλά στημένη, που από την πρώτη στιγμή πάνω από τριάντα αφελείς εκπρόσωποι του ισχυρού φύλου κατέβαλαν τα 1.000 ευρώ για να πάρουν τα στοιχεία των κυριών που υποτίθεται ότι θα συνόδευαν... Από τη στιγμή, μάλιστα, που ο Γ.Σ. εισέπραττε τα χρήματα, τους έκλεινε ραντεβού με κυρίες σε πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας κι οι άνδρες συνέρεαν εκεί κατά δεκάδες, αναμένοντας τις κυρίες, που, βέβαια, ποτέ δεν εμφανίζονταν...
Επί ένα χρόνο, ο απατεώνας εισέπραττε τρελά ποσά, που, σύμφωνα με τις Αρχές, ξεπέρασαν τα 300.000 ευρώ! Ο ίδιος, για να μην τον εντοπίζουν, άλλαζε συνεχώς τηλέφωνα, άνοιγε καινούριους λογαριασμούς, ενώ μόλις οι άνδρες-θύματα αντιλαμβάνονταν ότι πλήρωσαν τζάμπα το χιλιάρικο έτρεχαν στην Ασφάλεια Αττικής για να καταθέσουν μηνύσεις.
Σαν τη γάτα με το ποντίκι
Η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει μεγάλο «πονοκέφαλο» στην Αστυνομία και κυρίως στην Ασφάλεια Αττικής. Το επί μήνες άλυτο μυστήριο ανατέθηκε στον τότε αστυνόμο και σήμερα αστυνομικό διευθυντή, διοικητή του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Οικονομικής Αστυνομίας, υπηρεσίας που δημιουργήθηκε πρόσφατα.
Έπειτα από έρευνα μηνών, ο αστυνόμος αναγκάστηκε να ακολουθήσει την ίδια τακτική που ακολουθούσε ο Γ.Σ. με τα θύματά του. Βρήκε, λοιπόν, μια από τις αγγελίες του και τον κάλεσε στο κινητό του τηλέφωνο. Αμέσως ξεκίνησε μια... συναλλαγή μεταξύ του δράστη και του αστυνόμου, που διήρκεσε περισσότερο από ένα μήνα. Ο αστυνόμος τηλεφωνούσε καθημερινά στον απατεώνα και η συζήτηση ξεκινούσε πάντα με τον αστυνόμο να ζητά από τον απατεώνα να τον φέρει σε επαφή με τις ωραίες ώριμες κυρίες, χωρίς, όμως, να προπληρώσει τα 1.000 ευρώ, μια και, όπως ισχυριζόταν ο αστυνόμος, ήταν «μπατίρης». Όμως ο απατεώνας ήταν άτεγκτος. Ο σημερινός διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αποφάσισε να αλλάξει «τροπάριο», μαθαίνοντας ότι ο Γ.Σ. ήταν φοβερό «αρπακτικό» και δεν άφηνε να περάσει από μπροστά του ούτε ευρώ! Ο αστυνόμος σκαρφίστηκε, λοιπόν, να του πει ότι κέρδισε στο «Τζόκερ» 1 εκατ. ευρώ! Με τα χρήματα αυτά, του είπε, θα πήγαινε ένα δεκαήμερο ταξίδι στην Ιταλία, όπου είχε κλείσει Ιταλίδες συνοδούς για ολοήμερη... παρέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα, του υποσχέθηκε να του φέρει κι ένα δώρο επιστρέφοντας από το ταξίδι του. Έτσι, ρώτησε τον απατεώνα τι θα ήθελε να του φέρει από την Ιταλία.
Αυτό ήταν! Ο Γ.Σ. «τσίμπησε» για τα καλά. Έτσι, ζήτησε από τον αστυνόμο να του φέρει ένα ρολόι Gucci για τον ίδιο και μια αλυσίδα Armani για τη φίλη του. Μόλις συμπληρώθηκε το δεκαήμερο, ο αστυνόμος, που εν τω μεταξύ κατέστρωνε τα σχέδιά του για τη σύλληψη του απατεώνα, αποφάσισε να... επιστρέψει στην Ελλάδα. Πήρε, λοιπόν, τηλέφωνο τον απατεώνα, μια και είχαν γίνει... «κολλητοί», και του είπε «φιλαράκι, γύρισα και έχω τα δώρα σου», προς μεγάλη ικανοποίηση του απατεώνα.
Τα δύο «φιλαράκια» έδωσαν ραντεβού σε πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας, για να γνωριστούν από κοντά κι ο αστυνόμος να δώσει τα... δώρα του.
Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας!
Το σχέδιο που οργάνωσε ο αστυνόμος ήταν πολύ απλό πλην εξαιρετικά αποτελεσματικό. Ζήτησε από τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου να ενημερωθεί η ρεσεψιόν αλλά και οι υπάλληλοι της εισόδου ότι διέμενε στο ξενοδοχείο κάποιος με το όνομα «Παύλος Κωνσταντινίδης», το όνομα που είχε υιοθετήσει στις επαφές του με τον απατεώνα. Σε αυτό το όνομα είχε κλειστεί σουίτα κι ένα υπερπολυτελές σπορ αυτοκίνητο σταθμευμένο στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου.
Ο αστυνόμος απολάμβανε, λοιπόν, τον καφέ του στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, ενώ γύρω του βρίσκονταν μεταμφιεσμένοι σε πελάτες καμιά δεκαπενταριά αστυνομικοί. Στους σερβιτόρους ο αστυνόμος είπε ότι περίμενε κάποιον, αλλά ό,τι πανάκριβα φαγητά κι αν παράγγελνε να μην τα έφερναν. Προτού, όμως, φτάσει ο απατεώνας, τα μάτια του αστυνόμου κυ ριολεκτικά... πετάχτηκαν από τις κόγχες τους! Δίπλα του ήρθε και κάθισε εντελώς τυχαία ο πρώην Πρόε δρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος με τη συνοδεία του! Ο κ. Στεφανόπουλος, με την ευγένεια και την απλότητα που τον δια κρίνουν, είχε κάποιο προσωπικό ραντεβού, χωρίς να γνωρίζει ότι δίπλα ήταν στημένη αστυνομική επιχείρηση...
Στην προκαθορισμένη ώρα, ο άγνωστος μέχρι τότε μεγαλοαπατεώνας Γ.Σ. εμφανίστηκε στο ραντεβού του. Προηγουμένως είχε περάσει από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου και πολύ προσεκτικά είχε ρωτήσει αν έμενε εκεί ο κ. «Παύλος Κωνσταντινίδης». Οι υπάλληλοι, μιλημένοι από την Αστυνομία, του έδωσαν τον αριθμό της σουίτας του. Μάλιστα, ο Γ.Σ., για να είναι σίγουρος, ρώτησε αν το πολυτελές σπορ αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στο πάρκινγκ ανήκε στον ίδιο. Οι υπάλληλοι της ρεσεψιόν απάντησαν, βέβαια, καταφατικά.
Σίγουρος ότι δεν είχε πέσει σε παγίδα, κίνησε για το ραντεβού στην πολυτελή αίθουσα, όπου τον περίμενε ο αστυνόμος με τους δικούς του. Τα νεύρα του αστυνόμου, αν και είχε στο ενεργητικό του δεκάδες συλλήψεις με πολυποίκιλες παγίδες, ήταν τεντωμένα. Μόλις ο άγνωστος, ακόμα, απατεώνας κάθισε δίπλα του, το πρώτο που του είπε ήταν ότι ήθελε να του προσφέρει ένα πλούσιο γεύμα. Μόλις ήρθε ο σερβιτόρος παράγγειλε σούπα αστακό, καραβίδες και συναγρίδα! Μέχρι, όμως, να έρθουν τα φαγητά, ο αστυνόμος έδωσε στον απατεώνα τα δύο δώρα που του έφερε. Όταν άνοιξε τα πακέτα, ο Γ.Σ. έχασε το χρώμα του. Ήταν και τα δύο άδεια!
Στα γρήγορα και χωρίς «τυμπανοκρουσίες», ο αστυνόμος, για να μην ενοχληθεί και ο πρώην Πρόεδρος, οδήγησε τον απατεώνα έξω από το ξενοδοχείο και στη συνέχεια στην Ασφάλεια. Στο λογαριασμό του Γ.Σ., οι αστυνομικοί βρήκαν 250.000 ευρώ από τα χρήματα των θυμάτων, τα οποία και κατασχέθηκαν, βάζοντας παράλληλα τέλος στην ένδοξη δράση του. 
 
( Επίκαιρα)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top