Ο κανόνας είναι απλός και γνωστός: όταν χρωστάς και αναγκάζεσαι από τους δανειστές να πουλήσεις περιουσία σου κάτω από πίεση τότε δεν έχεις τη δυνατότητα να συμπεριφερθείς σαν κανονικός πωλητής, να διεκδικήσεις την καλύτερη δυνατή τιμή πώλησης ή να κάνεις σωστές διαπραγματεύσεις. Και αυτό για δύο λόγους: πρώτον οι δανειστές βιάζονται να πάρουν τα χρήματα τους και σε πιέζουν με κάθε μέσο – δεύτερον, οι υποψήφιοι αγοραστές της περιουσίας σου γνωρίζουν ότι πουλάς υπό πίεση.
Την πίεση από τους δανειστές βιώνει η Ελλάδα μετά την απόφαση της κυβέρνησης, που απ’ ότι φαίνεται λήφθηκε πριν μήνες, να προχωρήσει σε ‘αξιοποίηση’ δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις. Τα μέτρα των 22 δις που πρέπει να έχουν εξοικονομηθεί μέχρι και το 2014 θα πρέπει να είναι έτοιμα να παρουσιαστούν....
στην εκπροσώπους της Τρόικας από την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ανεξάρτητα από την παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου στην Τρόικα τη Δευτέρα, το σχέδιο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μαμούθ των 50 δις μέχρι και το 2015 χρειάζεται ακόμη λίγες μέρες και θα είναι έτοιμο μέχρι τις 15 Απριλίου και τότε θα παρουσιαστεί και θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.
Αυτό σημαίνει ότι εντός λίγων ημερών η Ελλάδα καλείται να αποφασίσει και να κλείσει οριστικά το θέμα ‘αξιοποίησης’ της περιουσίας με συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και κινήσεις οι οποίες θα είναι γνωστές τοις πάση. Με τη χώρα να απειλείται με πτώχευση και με την επιβίωση της να συνδέεται άμεσα με την ‘αξιοποίηση’ της δημόσιας περιουσίας οι υποψήφιοι αγοραστές της έχουν στρωμένο με ροδοπέταλα το δρόμο τους για να πετύχουν εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές γι’ αυτούς.
Ακόμη και αν η έκπτωση σε σχέση με την τιμή που θα μπορούσε, κάτω από άλλες συνθήκες, να γίνει η αξιοποίηση φτάσει μόνο το 20%, οι δυνητικές απώλειες για την Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10 δις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, πέρα από την οικονομία συνολικά, η αγορά κατοικίας βρίσκεται σε ύφεση και ότι οι χρηματιστηριακές τιμές είναι σε χαμηλά επίπεδα 15 ετών και σε συνδυασμό με τη λαιμητόμο του χρόνου που πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πωλήσεις άμεσα, η έκπτωση που θα χρειαστεί να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να ολοκληρώσει την ‘αξιοποίηση’ εντός χρονικών ορίων δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 20% και να φτάσει μέχρι το 30% ή το 40%. Αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο το αποτέλεσμα θα είναι να χαθούν μεταξύ 10 και 20 δις δυνητικών κερδών για το κράτος τα οποία θα μπορούσαν, στη χειρότερη περίπτωση, να χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί περαιτέρω το χρέος και να μη γίνουν νέες περικοπές ή νέες αυξήσεις εμμέσων φόρων κλπ.
Πρόσφατα η κυβέρνηση πανηγύρισε για ενδεχόμενα ‘κέρδη’ του δημοσίου της τάξης των 6 δις ευρώ από τη μείωση του επιτοκίου των δανείων. Πέρα από το γεγονός πως το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο και μέχρι στιγμής έχει, ήδη, χαθεί το 60% των όποιων δυνητικών κερδών θα είχε το κράτος - καθώς το επιτόκιο έχει ανέβει κατά 60 μονάδες βάσης, περίπου, από την ημέρα της υπογραφής του Μνημονίου –το αντάλλαγμα για τη μείωση και την επιμήκυνση ήταν η άμεση ‘αξιοποίηση’ κρατικής περιουσίας, με τρόπο που απειλεί την Ελλάδα με δυνητικές απώλειες πολλών δις ευρώ.
Κάνοντας τον τελικό λογαριασμό είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς πως ποτέ δεν κερδίζει αυτός που αναγκάζεται να πουλήσει επειδή χρωστάει και το τελικό ερώτημα δεν είναι αν η Ελλάδα θα έχει απώλειες από την ‘αξιοποίηση’ της περιουσίας της αλλά το πόσο ακριβώς θα κοστίσει, τελικά, ο ‘θρίαμβος’ των Βρυξελλών.
Πάνος Παναγιώτου
χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
(sofokleous10.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top