(του Δημήτρη Τουλιάτου)
Μόλις πριν από τρεις μέρες, έλαβα στο e-mail μου πρόσκληση από στελέχη της οργανωτικής επιτροπής του MARIBOR  Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2012.
Γνωρίζοντας ότι είχα την ιδέα και την φιλοσοφία του προγράμματος Όλη η Ευρώπη, Μία Πόλη, (Europe@Patras), ζητούν να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειές του, προκειμένου να συμπεριλάβουν τις βασικές αρχές στο πρόγραμμά τους.
Είχε προηγηθεί το Liverpool, αλλά και η Κωνσταντινούπολη, που θεώρησαν ότι η φιλοσοφία του απλού αυτού προγράμματος, υλοποιεί σε απόλυτο βαθμό όλες τις βασικές ορίζουσες του προγράμματος πολιτιστικών πρωτευουσών.
Τώρα έρχεται και το Maribor, να δώσει λίγο Πατρινό χρώμα στην διοργάνωσή του.
Για τους νεότερους να θυμίσω ότι η φιλοσοφία του προγράμματος, του οποίου είχα την ευθύνη σχεδιασμού, ήταν η μεταμόρφωση για 10 μέρες μιας γειτονιάς της πόλης μας, σε μικρογραφία μιας χώρας της Ευρώπης, με λαϊκή τέχνη, πολιτισμό της καθημερινότητας, αλλά και σημαντικούς ανερχόμενους νέους καλλιτέχνες.
Για 10 μέρες, εντελώς δωρεάν,  οι Πατρινοί θα γνώριζαν την τέχνη και τον πολιτισμό....
μιας άλλης Ευρωπαϊκής χώρας, ερχόμενοι σε επαφή με την τέχνη, την κουλτούρα και τους δημιουργούς της.
Η απλότητα του προγράμματος, ήταν στο γεγονός ότι όλο το κόστος για τους καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα καλύπτεται από τις πρεσβείες και τα πολιτιστικά ιδρύματα των χωρών που συμμετέχουν και που αξιοποιούν με τον τρόπο αυτό τα κονδύλια που έχουν στη διάθεσή τους.
Από την άλλη μεριά,  η Πάτρα, επιβαρύνονταν μόνο με το κόστος φιλοξενίας και προβολής και τίποτε άλλο.
Βέβαια, είχε και ένα «ελάττωμα». Απέκλειε, παραγωγούς, μεσάζοντες, γραφεία και διάφορες εταιρίες και παράγοντες. Απέκλειε δηλαδή μίζες, υπερτιμολογήσεις κλπ, μια και δεν μεσολαβούσαν συναλλαγές.
Έτσι δέχθηκε απίστευτο πόλεμο και μόνο ένα μικρό τμήμα μπόρεσε να υλοποιηθεί και εκείνο χάρις στις προσπάθειες και την επιμονή του Αλέξη Αλάτση.
Αυτό λοιπόν, που στην Πάτρα καταφέραμε να υλοποιήσουμε στο ελάχιστο, κυκλοφορεί και αναμεταδίδεται σαν καλή ιδέα και καλή πρακτική από χώρα σε χώρα, από διοργάνωση, σε διοργάνωση, σε όλη την Ευρώπη.
Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν το μόνο πρόγραμμα, η φιλοσοφία του οποίου υιοθετήθηκε σχεδόν λέξη προς λέξη στα επίσημα κείμενα που επαναπροσδιόρισαν το θεσμό.
Αυτή η ιδέα, όπως και άλλες πολλές και πιθανώς καλύτερες, έχουν γεννηθεί στη πόλη μας, ανήκουν στην Πάτρα.
Μήπως πρέπει να τις επισκεφθούμε, ξανά;
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top