Από μια κλωστή κρέμεται η συνέχιση της λειτουργίας του αμερικανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, καθώς σε έκθεσή τους, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, οι επιθεωρητές του State Department, ευθέως εκφράζουν την εκτίμηση ότι "πρέπει να κλείσει με την πρώτη ευκαιρία". Η  πιθανή αυτή εξέλιξη χαρακτηρίζεται ως αρνητικότατη για την πόλη, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την προοπτική της μεταφοράς των δραστηριοτήτων του προξενείου στα Σκόπια, τα οποία φιλοδοξούν να καταστούν το κέντρο της διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι το κλείσιμο του προξενείου των ΗΠΑ μπορεί να συμπαρασύρει στο κλείσιμο και των προξενείων άλλων χωρών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μια πόλη που "θέλει να παίζει ρόλο στα Βαλκάνια, δεν είναι δυνατό να μη διαθέτει διπλωματικές αρχές".
Η υπηρεσία του γενικού επιθεωρητή των ΗΠΑ τονίζει ότι το προξενείο δε συνεισφέρει ικανοποιητικά στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Καθώς η απόδοση των εκθέσεων και αναλύσεων είναι χαμηλή, η προξενική και δημόσια δραστηριότητα  είναι περιορισμένη και πρόσβαση στην πόλη από την Αθήνα είναι εύκολη, το προξενείο καθίσταται ασύμφορο.
Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Daniel Bennett Smith εμφανίζεται αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Catherine Cay αρκέστηκε να πει ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του State Department. Σύμφωνα δε, με κύκλους του προξενείου, "πρόκειται για σύσταση και όχι απόφαση, καθώς αυτή θα ληφθεί από ψηλά". Μια από τις συστάσεις της έκθεσης του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή είναι η διατήρηση μόνο μιας εμπορικής αντιπροσωπείας στην πόλη. 
(Θεσσαλονίκη)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top