Αρον άρον προκειμένου να προλάβουν νέα βουτιά των τιμών και για να "ξεφορτώσουν" το χαρτοφυλάκιό τους, πολλές τράπεζες σπεύδουν να πουλήσουν τα ακίνητα που έχουν πάρει από κατασχέσεις. Τους τελευταίους μήνες, όπου τα "κόκκινα" δάνεια έχουν αγγίξει το 10%, πολλοί τραπεζικοί όμιλοι έχουν βρεθεί με εκατοντάδες ακίνητα, κυρίως κατοικίες, που προέρχονται από δανειολήπτες που "χτύπησαν κανόνι" και δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Οι τράπεζες σπεύδουν τώρα να τα πουλήσουν, όχι μέσω πλειστηριασμών, όπου οι τιμές είναι σχετικά χαμηλές, αλλά δίνοντάς τα σε καλούς πελάτες.
Χρησιμοποιώντας το ίδιο κόλπο με τα αυτοκίνητα που είχαν στη διάθεσή τους από κατασχέσεις και τα δίνουν σε υπαλλήλους ή καλούς πελάτες, καλούν ανθρώπους που έχουν υψηλές καταθέσεις και τους προσφέρουν ακίνητα. Επιλέγουν τους πιο αξιόπιστους, τους χορηγούν και φθηνά στεγαστικά δάνεια και τους δίνουν κατοικίες σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Χαρακτηριστική η περίπτωση μεγάλης τράπεζας η οποία κάλεσε επιχειρηματία, του πρότεινε ένα φθηνό στεγαστικό δάνειο και του προσέφερε σπίτι στο Χολαργό αντί €200 χιλ. όταν καινούργιο είχε αποκτηθεί αντί €400 χιλ.
Η πρακτική αυτή γίνεται κι από τράπεζες προς πελάτες άλλων τραπεζών τους οποίους δελεάζουν με φθηνά σπίτια προκειμένου να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους κι όλες τις συναλλαγές τους.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το φαινόμενο θα ενταθεί καθώς..... τα κατασχεμένα ακίνητα θα πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες.
Ανάλογη πρακτική χρησιμοποιούν οι τραπεζίτες και με τα αυτοκίνητα. Χαρακτηριστική η περίπτωση τράπεζας που προσέφερε πανάκριβα κατασχεμένα Ι.Χ. από €10 έως €20 χιλιάδες σε υπαλλήλους της, προκειμένου να τα ξεφορτωθεί με τη μικρότερη δυνατή ζημιά.
(ered.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top