Στην υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες, σε ΒΒ- από ΒΒ+ προηγουμένως, της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, επικαλούμενος τις ανησυχίες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η S&P θέτει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς επιτήρησης με αρνητικές προπτικές (creditwatch negative), κίνηση η οποία αντανακλά την αυξημένη πιθανότητα το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης το 2010 να αποδειχθεί ανώτερο των εκτιμήσεων, ενώ αναμένεται να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του 2011.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές του οίκου, η εν λόγω υποβάθμιση ακολουθεί τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα στις 24 και 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και τα οποία επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες ότι η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να αποτελεί «αναγκαία προϋπόθεση» του δανεισμού από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2013.
O οίκος βλέπει αυξημένη πιθανότητα η χώρα μας να κάνει χρήση του EFSF, όσο και αργότερα του ESM, ενώ προειδοποιεί για νέα υποβάθμιση στο μέλλον κατά 1 ή 2 βαθμίδες, αν επιδεινωθεί η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα...
ο οίκος προχώρησε και σε νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της Πορτογαλίας σε ΒΒΒ-, με αρνητικό outlook.

www.bankingnews.gr 
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top