Παρελθόν, πρίν ακόμη από την εισαγωγή της στο Χ.Α., αποτελεί πλέον η ΟΤΕ PROPERTIES ΑΕΕΑΠ, ύστερα και από την επίσημη απόφαση του ομίλου να προχωρήσει σε λύση και εκκαθάριση της εταιρείας. Η ΑΕΕΑΠ του ΟΤΕ είχε λάβει τον Ιούνιο 2008 άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με καταληκτική προθεσμία για εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών την 7η Οκτωβρίου 2011.
Ωστόσο, το τρέχον χρηματοπιστωτικό και οικονομικό περιβάλλον χαρακτηριζόμενο από έλλειψη ρευστότητας, και έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με την υπάρχουσα υπερπροσφορά εμπορικών ακινήτων, όπως θεωρεί η διοίκηση του ΟΤΕ, δεν διευκολύνει την ανάπτυξη των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Κάτι, το οποίο σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ, αποδεικνύεται επίσης και από τη μεγάλη πτώση του χρηματιστηριακού δείκτη των εισηγμένων εταιρειών ακίνητης περιουσίας κατά το περασμένο έτος. Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, ως μη συμφέρουσα στρατηγική επιλογή αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Ομίλου ΟΤΕ στην παρούσα συγκυρία.
Από πλευράς της διοίκησης επισημαίνεται ότι η λύση της ΟΤΕ PROPERTIES ΑΕΕΑΠ δεν επηρεάζει ....σε κανένα επίπεδο την ευρύτερη στρατηγική του Ομίλου ΟΤΕ ως προς την ανάδειξη της αξίας της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του, μια στρατηγική που σχεδιάζεται και υλοποιείται από τη θυγατρική του, ΟΤΕ Estate.
Η λύση και εκκαθάριση της εταιρείας, στην οποία σημειωτέον ουδέποτε ολοκληρώθηκε η εισφορά ακινήτων του Οργανισμού και είχε έσοδα μόνο από τόκους, αποφασίσθηκε μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΤΕ Estate. Η εταιρεία για το 2010 είχε έσοδα από τόκους μόλις 183 χιλ. ευρώ και καθαρές ζημίες ύψους 18 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ είχε επιλέξει αρχικά 75 ακίνητα, από τα οποία θα γινόταν η επιλογή για την εισφορά τους στην ΑΕΕΑΠ, κάτι ωστόσο το οποίο ουδέποτε υλοποιήθηκε στην πράξη, ενώ η δημιουργία της ΑΕΕΑΠ είχε ουσιαστικά ως στόχο τη μείωση της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού.
Ο ΟΤΕ θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ακινήτων μέσω της ΟΤΕ Εstate, η οποία ήδη έχει εξασφαλίσει οικοδομικές άδειες για την ανάπτυξη ακινήτων που δεν είναι απαραίτητα στον Οργανισμό, ενώ εξακολουθεί να πραγματοποιεί για λογαριασμό του ΟΤΕ εκσυγχρονισμούς και αναβαθμίσεις κτιρίων. Ενα από τα σημαντικά έργα που ''τρέχει'' αυτή την στιγμή ο όμιλος είναι το έργο στην Πάτρα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί προσεχώς. H επένδυση του ΟΤΕ ύψους 19 εκατ. ευρώ, αφορά στην ανέγερση νέου συγκροτήματος γραφείων, καταστημάτων και κατοικιών, που θα στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Νοτίου και Δυτικής Ελλάδος του ΟΤΕ, σε οικόπεδο 8,5 στρεμμάτων στην περιοχή Ταραμπούρα Πατρών (φωτο).
(ered.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top