« Δεν θα αποφευχθεί ενδεχομένως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή ο διακανονισμός του» υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στη σημερινή Bild-Zeitung ο Alexander Dibelius, επικεφαλής της αμερικανικής Goldmann Sachs για την Κεντρική Ευρώπη και τη Ρωσία.
Ο Γερμανός τραπεζίτης τονίζει ότι « Η οικονομία της Ελλάδας αποτελεί το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας και επομένως δεν επηρεάζει καθόλου την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά έγινε το σύμβολο της ευρωκρίσης. Δεν επιτρέπεται να οδηγηθούμε στην κατάρρευση ενός μεγάλου νομισματικού συστήματος. Δεν πρέπει να φθάσουμε σε χρεοκοπία της Ελλάδας. Γιαυτό είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή ο διακανονισμός για την ελάφρυνση της χώρας από το βάρος των χρεών. Δεν υπάρχει ενδεχομένως εναλλακτική λύση».
Απαντώντας στο ερώτημα πώς θα εξηγήσει στους Γερμανούς φορολογούμενους..... ότι πρέπει να πληρώσουν για την Ελλάδα ο Alexander Dibelius δηλώνει:
« Δεν πρέπει καταρχήν να ξεχνάμε ότι η Γερμανία έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα πολύ περισσότερα οφέλη από το ευρώ, απότι μας στοιχίζει τώρα η κρίση. Τα πλεονεκτήματα είναι τόσο μεγάλα, ώστε η Γερμανία είναι σήμερα τόσο ισχυρή, που θα μπορούσε μόνη να καλύψει θεωρητικά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Δεν το επιδιώκει βέβαια κανείς αυτό και δεν θα γίνει. Είναι συμφερότερο όμως να προλαβαίνει κανείς την επέκταση της φωτιάς. Τα πλεονεκτήματα υπερτερούν κατά πολύ».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Ντιμπέλιους παρατηρεί ότι το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν θα το επωμιστεί μόνο η Γερμανία, αλλά θα μετάσχουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη και υποστηρίζει ότι χρειάζεται ένα μείγμα από βοήθεια, πειθαρχία και πίεση για να επανέλθει η Ελλάδα στο δρόμο της αρετής.
Ο Alexander Dibelius υπογραμμίζει ότι το ευρώ θα σωθεί και θα επιβιώσει επί μακρόν και επισημαίνει ότι εκείνο που προκαλεί ανασφάλεια στις χρηματαγορές τα πολλά διαφορετικά σχέδια διάσωσής του που έρχονται στο φώς της δημοσιότητας στις Βρυξέλλες.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top