Η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για σημαντικά στοιχεία του σχεδίου στενότερης "οικονομικής διακυβέρνησης" στην Ευρωζώνη, αλλά αναμένονται διαπραγματεύσεις αρκετών εβδομάδων με τις άλλες χώρες της ΕΕ για να καθορισθούν οι λεπτομέρειες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Financial Times".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συζήτηση είναι έντονη στη Γερμανία για τα μέτρα που πρέπει να περιληφθούν στο σχέδιο, που αποκαλείται "σύμφωνο ανταγωνιστικότητας". Γενική συμφωνία υπάρχει στη Γερμανία ότι το σύμφωνο πρέπει να περιλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως τη συνταγματική κατοχύρωση για τη μείωση του δημόσιου δανεισμού (το λεγόμενο "φρένο χρέους") και ένα σύστημα εθνικών πλαισίων για την αντιμετώπιση τραπεζικών κρίσεων.
Το Βερολίνο θέλει επίσης να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού, αλλά και να αναγνωρίζουν οι χώρες -μέλη αμοιβαία τα διπλώματα και τις επαγγελματικές άδειες. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη η απαγόρευση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών και η μεγαλύτερη εναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων.     Ένα άλλο στοιχείο της συζήτησης αφορά τα κριτήρια, με τα οποία θα μετράται η ανταγωνιστικότητα, όπως το κόστος εργασίας, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων ή οι επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία. Συζήτηση γίνεται και σχετικά με το αν θα πρέπει να προβλέπονται κυρώσεις για τις χώρες που αποτύχουν να τηρήσουν το σύμφωνο. Ανώτεροι αξιωματούχοι, αναφέρουν οι Financial Times, παραδέχονται ότι πιθανόν το σύστημα πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση, αν δεν συμφωνηθεί επίσημα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top