Δάνεια σε… λίγους και εκλεκτούς, και μάλιστα με «τσουχτερό» επιτόκιο δίνουν οι τράπεζες. Οι νέες χορηγήσεις είναι κυριολεκτικά ελάχιστες, σχεδόν οκτώ στους 10 ενδιαφερόμενους δεν φτάνουν ποτέ στο γκισέ και κάθε μήνα η πιστωτική επέκταση «πατάει φρένο».
Πρόκειται για συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας που πλήττουν τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις, που βλέπουν πλέον σαν «όνειρο» τη δυνατότητα άντλησης χρημάτων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Επιβεβαιώνει η Τράπεζα της Ελλάδος τους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης
Χαρακτηριστική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά δίνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το Δεκέμβριο του 2010, στο ναδίρ βρίσκονται οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, επιβεβαιώνοντας την πρωτοφανή ασφυξία που έχει χτυπήσει την αγορά. Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης διαμορφώθηκε.... σε αρνητικό επίπεδο -0,2% το Δεκέμβριο του 2010 έναντι 0,4% τον προηγούμενο μήνα και 4,1% το Δεκέμβριο του 2009.
Ειδικότερα, στα δάνεια προς τους ιδιώτες προέκυψε επιβράδυνση 1,4% έναντι επιβράδυνσης  0,6% τον προηγούμενο μήνα και ανόδου 3,1% το Δεκέμβριο του 2009.
Στα στεγαστικά δάνεια η επιβράδυνση των στεγαστικών δανείων ήταν της τάξης του 0,4% το Δεκέμβριο, έναντι οριακής ανόδου 0,3% τον προηγούμενο μήνα και αύξησης 3,7% το Δεκέμβριο του 2009. Ακόμα πιο ζοφερή είναι η εικόνα στην καταναλωτική πίστη, όπου η επιβράδυνση ήταν της τάξης του 4,2% το Δεκέμβριο έναντι 3,1% το Νοέμβριο και ανόδου 2% το Δεκέμβριο του 2009.
Μάλιστα, οι πιο απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι το 2011 η κατάσταση θα είναι σαφώς χειρότερη. Προβλέπουν συνολική επιβράδυνση, που μπορεί να φτάσει ακόμη και το -2% στις χορηγήσεις προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ ειδικά στην καταναλωτική πίστη εκτιμούν ότι η επιβράδυνση θα ξεπεράσει ακόμη και το 5%.
Γιατί δεν δίνουν δάνεια τα τραπεζικά ιδρύματα - Στη ρευστότητα η απάντηση
Από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες απαντούν ως εξής στο ερώτημα γιατί δεν χορηγούν την πολυπόθητη ρευστότητα στην αγορά: Ο φόβος των αυξημένων επισφαλειών έχει οδηγήσει τις τράπεζες να βάζουν πολύ πιο αυστηρά κριτήρια στις χορηγήσεις νέων δανείων, γεγονός που αποτυπώνεται στη βουτιά του ρυθμού αύξησης των χορηγήσεων. Ουσιαστικά, αν δεν είναι απολύτως σίγουρες ότι θα εισπράξουν τα χρήματα τους, οι τράπεζες προτιμούν να μην προχωρήσουν στην εκταμίευση.
Παράλληλα, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει το αντικειμενικό πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας. Με δεδομένο ότι και οι καταθέσεις μειώνονται μήνα με το μήνα, τα διαθέσιμα χρήματα για χορηγήσεις έχουν ουσιαστικά «στεγνώσει». Και, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οφείλουν περί τα 90 δις. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία χρησιμοποιούν ως βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, είναι λογικό οι νέες χορηγήσεις να είναι, αν μη τι άλλο, φειδωλές.
Τέλος, υπάρχει και το σημαντικό αγκάθι των επιτοκίων, τα οποία λειτουργούν αποτρεπτικά για τους ίδιους τους δανειολήπτες. Καθώς οι τράπεζες αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβά τη ρευστότητα τους –κυρίως μέσω προθεσμιακών καταθέσεων- αντίστοιχα ανεβάζουν τον πήχη των επιτοκίων. Παράλληλα, συνυπολογίζουν σε αυτά το κόστος των επισφαλειών, με αποτέλεσμα το συνολικό επιτόκιο να είναι ιδιαίτερα «τσουχτερό» και αποτρεπτικό. Επιβεβαίωση της κατάστασης αυτής αποτελεί το γεγονός ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι τράπεζες, την τελευταία διετία οι αιτήσεις από υποψήφιους δανειολήπτες έχουν μειωθεί 40% και έπεται και συνέχεια.
Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top