Νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα προβλέπει κυρώσεις για όσους δεν πληρώνουν εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες ή δεν καταβάλλουν το αντίτιμο των διοδίων προανήγγειλε χθες ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας. Χαρακτήρισε μάλιστα όσους αρνούνται να ακυρώσουν εισιτήρια ως «ομάδες που εμφορούνται από την αντικοινωνική αντίληψη του τσαμπατζή» και τόνισε ότι για υπηρεσίες που προσφέρονται πρέπει ο πολίτης να καταβάλλει αντίτιμο. Αναφερόμενος δε στο θέμα των διοδίων δήλωσε πως ψεύδονται όσοι υποστηρίζουν ότι δεν πληρώνουν διόδια σε δρόμους που δεν είναι έτοιμοι, καθώς, όπως τόνισε, το φαινόμενο παρατηρείται και σε δρόμους, η κατασκευή των οποίων έχει ολοκληρωθεί. Αναγνώρισε μάλιστα ο κ. Ρέππας ότι «σε έναν δρόμο που είναι υπό κατασκευή δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται αυτός ο οποίος τον χρησιμοποιεί, ταλαιπωρείται κιόλας και κινδυνεύει». Το Υποδομών προσανατολίζεται στην επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων που δεν έχουν ολοκληρωθεί, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση των διοδίων.
Παράλληλα, ποινική δίωξη για έξι πλημμελήματα άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος εννέα εκπροσώπων φορέων, οργανώσεων και κατοίκων της βορειοανατολικής Αττικής, οι οποίοι αρνούντο να πληρώσουν διόδια. Για την υπόθεση διενεργήθηκε προκαταρκτική έρευνα μετά μήνυση που είχε καταθέσει η εταιρεία Νέα Οδός, που εκμεταλλεύεται τα διόδια των Αφιδνών. Συγκεκριμένα απαγγέλθηκαν κατηγορίες..... για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής και οικιακής ειρήνης, παρακώλυση συγκοινωνιών, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και συκοφαντική δυσφήμηση. Για την υπόθεση διατάχθηκε περαιτέρω προανάκριση.
Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι της κίνησης αυτοοργάνωσης «Δεν πληρώνω» εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για την ποινικοποίηση της ελεύθερης διέλευσης από τα διόδια αυτοκινητοδρόμων ιδιωτικής εκμετάλλευσης, που κατά τα επιχειρήματα δύο νομικών, μελών της κίνησης, δεν συνιστά ποινικό αδίκημα, επειδή αποτελεί διαφορά μεταξύ ιδιωτών. «Εχουμε καταγγελθεί ως τσαμπατζήδες τη στιγμή που πληρώνουμε φόρους», είπε η νομικός κ. Αντωνία Λεγάκη. Στις 6/2 προγραμματίζουν άνοιγμα των διοδίων, και στο μέχρι πρότινος «άβατο», την Αττική Οδό. Σε 1 εκατ. υπολογίζονται οι πολίτες που έχουν σηκώσει τις μπάρες τους τελευταίους 15 μήνες.
(Καθημερινή)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top