Σήμερα ο “σκουπιδο-παραγωγός” τρόπος ζωής των 6 δις ανθρώπων στον πλαντήτη πιέζει για την πλήρη ανακύκλωση των απορριμάτων με τρόπους που να μην αφήνουν πίσω βουνά ρυπογόνων σκουπιδιών με μολυσματικά ή τοξικά υλικά για τον αέρα, την γή, το νερό, τα ζωα και τα φυτά. Στην Ευρώπη τα σκουπίδια φθάνουν τους 2 δις τόννους ετησίως.
Μια πρωτοπόρος τεχνική η εξαέρωση σε πλάσμα (plasma gasification) υπόσχεται όχι μόνον σχεδόν μηδενικά κατάλοιπα, αλλά και παραγωγή καθαρής ενέργειας από τα σκουπίδια με τελικό αποδέκτη την ίδια την κοινότητα που τα παράγει.
Μέχρι σήμερα εφαρμόζεται η ανακύκλωση για το γυαλί, μέταλλο και χαρτί. Ωστόσο, απομένουν τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών στις χωματερές όπου το μεν κάψιμο ρυπαίνει την ατμόσφαιρα, στην δε υγιεινή ταφή, ακόμη και όταν οι ΧΥΤΑ αξιοποιούν το παραγόμενο βιοάεριο από την αποσύνθεση των σκουπιδιών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης, δεν μειώνεται ο όγκος των απορριμάτων, ενώ ελοχεύει πάντα ο κίνδυνος από τις τοξικές απορροές προς τον υδροφόρο ορίζοντα, όταν δεν τηρούνται οι προδιαγραφές.
Μια πρωτοποριακή μονάδα διαχείρισης απορριμάτων, που θα εφαρμόζει την επαναστατική μέθοδο plasma gasification από την εταιρεία Plasco, είναι έτοιμη να ξεκινήσει στον Καναδά. Θα διαχειρίζεται στις εγκαταστάσεις της 75 τόννους κάθε λογής σκουπιδιών καθημερινά, ακόμη και τοξικά απόβλητα, με σχεδόν μηδενικό τελικό υπόλειμμα, και θα παράγει ενέργεια και εμπορικά προϊόντα χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον. Η φιλοσοφία της εταρείας είναι «τίποτα δεν πάει χαμένο».
Ο επιστημονικός διευθυντής της εταρείας Ανδρέας Τσαγγάρης εξηγεί πως λειτουργεί η μέθοδος plasma gasification και γιατί η ενέργεια παράγεται με τρόπο οικολογικό. Ολα τα στερεά μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια μπαίνουν σε ένα θάλαμο όπου δημιουργείται μεταξύ δύο ηλεκτροδίων βολταϊκό τόξο και αναπτύσσεται θερμοκρασία 500 βαθμών Κελσίου. Στις θερμοκρασίες αυτές και σε απουσία σχεδόν οξυγόνου τα σκουπίδια μετατρέπονται απευθείας σ’ένα αέριο που αποτελείται βασικά από μονοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο και λέγεται syngas (synthetic gas). Προσέξτε μιλάμε πάντα όχι για καύση αλλά για αποσύνθεση, άρα δεν έχουμε τα ρυπογόνα παράγωγα της καύσης. Το syngas περνά ξανά από βολταϊκό τόξο σε θερμοκρασίες 5-10.000 βαθμών κελσίου και ιονίζεται προς πλάσμα που είναι γνωστό ως η 4η κατάσταση της ύλης. Ενα παράδειγμα πλάσματος είναι ο Ηλιος ή ο κεραυνός.  Το πλάσμα προκύπτει με την θέρμανση της προηγούμενης κατάστασης ύλης δηλαδή του αερίου, όπως ακριβώς τα στερεά με την θέρμανσή τους μεταπίπτουν σε υγρά, και τα υγρά σε αέρια. Το πλάσμα τελικά διοχετεύεται σε κοινές ηλεκτρογεννήτριες και παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.
Το στερεό υπολείμα  από την διαχείριση των σκουπιδιών λειώνεται και υαλοποιείται ώστε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή ασφάλτου και τσιμέντου, αλλά και κοσμημάτων ! Τελικά, το μόνα μη ανακυκλώσιμα απορρίματα είναι 1.3 kg βαρέων μετάλλων ανά τόννο σκουπιδιών, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 2% της αρχικής τους μάζας, γι αυτό και η φιλοσοφία της εταιρείας είναι η “εξαφάνιση των σκουπιδιών”.
Αν εφαρμοσθεί αυτή η μέθοδος Στην Νέα Υόρκη όπου συλλέγονται καθημερινά 99 εκατ. σακκούλες σκουπιδιών με κόστος 90 δολλάρια ανά τόννο, θα προκύψει κέρδος 15 δολλαρίων ανά τόννο σκουπιδιών από την παραγωγή της ενέργειας.
Ο Alister McLean διευθυντής του ενεργειακού προγράμματος της εταιρείας λέει οτι η μέθοδος plasma gasification δίνει την υψηλότερη απόδοση ενέργειας ανά τόννο σκουπιδιών, εξασφαλίζοντας ρεύμα και θέρμανση για τα σπίτια, την αυτονομία της μονάδας αλλά και ραφιναρισμένο υδρογόνο καύσιμο για τα αυτοκίνητα. Υπολογίζεται οτι κάθε μια από τις πέντε ηλεκτρογεννήτριες της μονάδας θα τροφοδοτεί 3200 νοικοκυριά.
Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Rob Bryden λέει οτι τον κέρδισε η επαναστατική αυτή μέθοδος γιατί θέλει να επενδύει σε ιδέες που δεν αποτολμά κανείς άλλος με ωφέλεια για την ανθρωπότητα.
Με καινότομες τεχνολογίες όπως εξαέρωση σε πλάσμα τα σκουπίδια από εστία μόλυνσης γίνονται πηγή ενέργειας και συνεισφέρουν στην αειφορία του πλανήτη μέσω της σημαντικής εξοικονόμησης άλλων ενεργειακών πόρων που διατηρούνται για τις μελλοντικές γενιές.

egoonline.org/news-recycling-garbage
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top