Μπαίνουμε ξανά κεντρικά. Προχωρούμε στην οδό Πανεπιστημίου και ανεβαίνουμε προς τα πάνω. Στην οδό Μπενάκη στρίβουμε αριστερά. Στη συμβολή με την οδό Ακαδημίας ένας αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ στέκεται ακίνητος. Φοράει μάσκα «full face» και το μόνο που ξεχωρίζει είναι τα μάτια του. Εικόνα που παραπέμπει σε εμπόλεμη περιοχή και όχι στο κέντρο ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Κοιτάζει έντονα, ίσως η φωτογραφική μηχανή να του κινεί υποψίες. Λίγα μέτρα πιο κει βρίσκονται αραγμένες γύρω στις οχτώ μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ, με τους αναβάτες τους να κουβεντιάζουν δυνατά. Με το που θα πάρουν σήμα, είναι έτοιμοι να επέμβουν – λες και τίποτα έκνομο δεν συμβαίνει στην Ομόνοια και τους γύρω δρόμους.
Μπαίνουμε στη Σόλωνος και κατηφορίζουμε. Στο τέρμα της οδού συναντάμε την Καποδιστρίου. Το ψιλόβροχο έχει σταματήσει. Πατησίων και Καποδιστρίου, τρεις έγχρωμες αλλοδαπές στέκονται έτοιμες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Μοιάζουν σαν να είναι οι ίδιες με αυτές στη Σωκράτους. Στο σκοτάδι δεν μπορείς να ξεχωρίσεις. Η μία μιλά στο τηλέφωνο, μέχρι που αντιλαμβάνεται ότι περνά κόσμος. Παρακαλά να φύγουμε μαζί και δείχνει διάθεση για παζάρια. «Πόσα θέλεις;» «30, αλλά αν δεν έχεις δώσε λιγότερα, μωρό μου», απαντά. «Πού μένεις;» «Σε ξενοδοχείο» «Σε ποιο;» Δεν απαντά.
Μερικά μέτρα πιο κάτω φτάνουμε στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου. Ελάχιστοι περαστικοί προχωρούν με βήμα γοργό. Κανείς δεν κοντοστέκεται, λες και κάτι τον φοβίζει. Δίπλα από το Πολυτεχνείο, στην οδό Τοσίτσα, η εικόνα σοκάρει. Πρεζάκια, έμποροι και αλλοδαποί έχουν στήσει το δικό τους παζάρι. Για να ζεσταθούν έχουν ανάψει φωτιά σε έναν κάδο. Η σκέψη και μόνο να περάσει κανείς από κει προκαλεί τρόμο. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μπεις εκεί μέσα και να βγεις ζωντανός», τονίζει ένας ηλικιωμένος περαστικός στα «Επίκαιρα». Στα μάτια του διακρίνει κανείς τον τρόμο. «Κοίταξέ τους!» λέει χαμηλόφωνα. «Κάθε βράδυ το ίδιο. Μέχρι να σουρουπώσει σουλατσάρουν από δω κι από κει κλέβοντας κι αρπάζοντας και τα βράδια πάνε και ψωνίζουν», σημειώνει.
Τα «Επίκαιρα» πλησιάζουν προς το στενό. Ο χαμηλός φωτισμός είναι αρκετός για να δει κανείς τι επικρατεί. Μία νεαρή κοπέλα καρφώνει τη σύριγγα με το λευκό θάνατο στο χέρι της. Λίγο πιο πέρα ένας νεαρός περιμένει υπομονετικά, σε λίγο θα έρθει κι η δική του σειρά. Ένας 40άρης γεροδεμένος παίρνει κάποια χρήματα από μια ομάδα νεαρών. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για έμπορο. Φεύγουμε αργά –μια λάθος κίνηση ίσως να προκαλέσει υποψίες. (συνεχίζεται)
(Επίκαιρα)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top