Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα και της βραχυπρόθεσμης κατά δύο βαθμίδες προχώρησε η Fitch Ratings, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το Capital.gr.
Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε “BB+” από “BBB-” και τη βραχυπρόθεσμη σε “B” από “F2” ενώ τη μετακίνησε από το Rating Watch Negative. Το outlook των αξιολογήσεων είναι αρνητικό. Η Fitch παράλληλα επιβεβαίωσε Country Ceiling της ευρωζώνης σε “AAA” το οποίο ισχύει για όλες τις χώρες-μέλη.
Σύμφωνα με τον οίκο, η υποβάθμιση αναγνωρίζει το γεγονός πως παρά το γεγονός ότι η οικονομική και δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ έχει υπερβεί τις προσδοκίες, το υψηλό δημόσιο χρέος καθιστά την οικονομία ευάλωτη σε αρνητικά σοκ.
Επιπλέον, παρά τη σημαντική πρόοδο.... που έγινε στη μείωση του ελλείμματος το 2010- κατά 6% ως προς το ΑΕΠ – η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να διατηρηθεί και μερικά χρόνια ακόμα ώστε να αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας.
Τα χαμηλότερα έσοδα σε σχέση με αυτά που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό αντανακλά τη συνεχιζόμενη αδυναμία της διαχείρισης των φόρων και την εξάπλωση της φοροδιαφυγής. Επίσης, η αναθεώρηση από την Eurostat των δημοσιονομικών στατιστικών είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4% από 13,6% και κατά συνέπεια την αύξηση της εκτίμησης για το 2010 στο 9,4% από τον αρχικό στόχο του 8,1%.
Η Fitch ωστόσο έλαβε υπόψη της τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του 2011 παρά την ανοδική αναθεώρηση υπογραμμίζοντας τη ισχυρή πολιτική βούληση για τήρηση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Εν τούτοις, ο οίκος εκτιμά πως ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ της γενικής κυβέρνησης  θα κορυφωθεί στο 160% και πως ο λόγος πληρωμές προς έσοδα θα αυξηθεί στο 20% έως το 2014 ακόμα και στο πλαίσιο του ευνοϊκότερου σεναρίου το οποίο προβλέπει αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος και μέτρια ανάκαμψη από το δεύτερο μισό του 2011.
Παρά τη επεισόδια κοινωνικής αναταραχής, η Fitch κρίνει πως η πολιτική δέσμευση στο αισιόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και δομικής αναδιάρθρωσης παραμένει ισχυρή και πως η η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη είναι εφικτή.
Το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ενδυνάμωσε σύμφωνα με τον οίκο την εντολή της κυβέρνησης σε όφελος του προγράμματος και παρά τις συζητήσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας και την ανάληψη μέρους του βάρους από ιδιώτες πιστωτές, εξακολουθεί να πιστεύει το ΔΝΤ και η Ε.Ε. εξακολουθούν να είναι δεσμευμένοι στην επιτυχία του προγράμματος που συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές.
Προκαταρκτικές εκτιμήσεις συνιστούν πως μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό θα μειώσουν το κόστος για τις συντάξεις μεταξύ 2009 και 2060 στο 2,5% από 12,5% του ΑΕΠ.
Το αρνητικό outlook αντανακλά το γεγονός πως η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους είναι εύθραυστη και η πρόσβαση στις αγορές αβέβαιη. Η οικονομία προβλέπεται πως θα συρρικνωθεί φέτος 3% έπειτα από την εκτιμώμενη ύφεση του 4% το 2010, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να υποχωρήσει στο 8% του ΑΕΠ από 10%.
Ενδεχόμενη αποτυχία εξισορρόπησης της οικονομίας και εξόδου από την ύφεση θα οδηγήσει σε πίεση για νέα υποβάθμιση των αξιολογήσεων της Ελλάδας. Η Fitch πιστεύει πως είναι σημαντικό η οικονομία να ξεκινήσει να δείχνει σημάδια εξισορρόπησης και ανάκαμψης από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 ώστε να σταθεροποιηθεί η δυναμική του δημόσιου χρέους.
Η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα ενδυναμώσει τους δημοσιονομικούς θεσμούς και την αξιοπιστία ενώ θα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία της ελληνικής οικονομίας την ικανότητά  της για διατήρηση της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα. Σε αντίθετη περίπτωση θα εξασθενήσουν σημαντικά οι προοπτικές ανάπτυξης και της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους οδηγώντας πιθανότατα σε νέες υποβαθμίσεις.
Αντίστροφα, μία μεγαλύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη, σε συνδυασμό με εφαρμογή του προγράμματος, θα έχει ως αποτέλεσμα την αναθεώρηση του outlook της αξιολόγησης σε σταθερό.
Νωρίτερα το Capital.gr είχε μεταδώσει τα εξής: Επίκειται ανακοίνωση από την Fitch για το rating του ελληνικού χρέους. Η αναθεώρηση αφορά μόνο μια βαθμίδα, από "ΒΒΒ-" σε "ΒΒ+", και αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες από το Λονδίνο, αφενός στην ύφεση της οικονομίας το 2011 και αφετέρου στις επιπτώσεις από τις θεσμικές αλλαγές που πρόκειται να ακολουθήσουν στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών η κατά μια βαθμίδα αλλαγή της αξιολόγησης είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων και ενημέρωσης που έγινε στον οίκο αξιολόγησης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο οίκος παραμονές των εορτών των Χριστουγέννων είχε προϊδεάσει για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης "ΒΒΒ-", καθώς είχε τοποθετήσει τη χώρα μας σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης (Rating Watch Negative) με πιθανές αρνητικές συνέπειες.
Υπενθυμίζεται ότι αρχές Απριλίου η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε "BBB-" από "BBB+" προηγουμένως.
Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ
Απάντηση στην ανακοίνωση της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή και στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών που μαζί προσδιορίζουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ελληνικού δημοσίου χρέους έχουν μόλις πρόσφατα αξιολογηθεί θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της εκταμίευσης του δανειακού προγράμματος των 110 δισ. ευρώ.
Με βάση αυτή την αξιολόγηση η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch κατά μία βαθμίδα (ΒΒΒ-σε ΒΒ+) με αρνητικές προοπτικές υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη ενός νέου πλαισίου για τους οίκους αξιολόγησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.  
Η σημερινή απόφαση της Fitch έρχεται ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ένστασης την οποία υπέβαλε η χώρα στην πρόθεση του οίκου αξιολόγησης για μεγαλύτερη υποβάθμιση.  
Στην ανακοίνωση της υποβάθμισης η Fitch αναγνωρίζει ότι η δημοσιονομική επίδοση της χώρας έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, σημειώνει την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα μας το 2010 – 6 μονάδες του ΑΕΠ παρά την ύφεση – όπως επίσης και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης στη συνέχιση του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η ανακοίνωση βασίζει την απόφαση του οίκου σε αμφιβολίες για την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και πρόσβασης στις αγορές, στην αβεβαιότητα για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2011 καθώς και στην «έλλειψη σαφήνειας» για την στήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέλλον.
Η συνέπεια της πορείας του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί αλλά και αυτές που έχουν δρομολογηθεί και η επικείμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δις ευρώ είναι όλα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι η απόφαση υποβάθμισης δεν μπορεί να αιτιολογηθεί από τα αντικειμενικά πραγματικά δεδομένα για την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, με την απόφαση αυτή αναδεικνύεται η ανάγκη να παρθούν σύντομα οι αναγκαίες αποφάσεις για την ολοκλήρωση της συγκροτημένης Ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πώς η ανακοίνωση της Fitch  τονίζει ότι υψηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη μαζί με την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής πολιτικής μπορεί να επιφέρει αναθεώρηση της πιστοληπτικής προοπτικής από αρνητική σε σταθερή και θα έχει θετική επίδραση στην πιστοληπτική αξιολόγηση  της Ελλάδας.
(capital.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top