Το θέμα του σταυρού που θα εγκατασταθεί στο Νις προς τιμήν των 1.700 χρόνων από το Διάταγμα των Μεδιολάνων, απασχολεί έντονα το τελευταίο καιρό την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος σε δηλώσεις του, επεσήμανε ότι «η Σερβική Εκκλησία δεν έχει αποφασίσει ακόμη, για το τι είδους σταυρός θα τοποθετηθεί στο Νις».
Επίσης, τόνισε: «Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ του λατινικού καθολικού και του βυζαντινού ορθόδοξου ή κάποιου άλλου σταυρού, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στη λειτουργία από τους χριστιανούς».
Με τις δηλώσεις αυτές, ο Πατριάρχης Σερβίας έδωσε και μια απάντηση στους ισχυρισμούς του πρώην Μητροπολίτη Ράσκας κ. Αρτεμίου.
Να σημειωθεί, ότι ο κ. Αρτέμιος για τον εν λόγω σταυρό είχε δηλώσει, ότι «σύμφωνα με πληροφορίες στο Νις σκοπεύουν να στήσουν ένα τεράστιο Ρ/Καθολικό σταυρό στον οποίο θα είναι εγγεγραμμένος ένας Ορθόδοξος σταυρός μικρότερος».
Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας μιλώντας για το θέμα στην εφημερίδα «Εθνική», δήλωσε ότι «στην ουσία, όλοι οι σταυροί είναι το ίδιο, η διαφορά του είναι μόνο στη μορφή».
Να αναφερθεί, ότι ο εν λόγω σταυρός ύψους 80 μέτρων, θα τοποθετηθεί στο λόφο Βίνικ (400 μέτρα) όπου θα είναι ορατός από όλες τις πλευρές της πόλης.
Η πόλη του Νις επιλέχτηκε γιατί εκεί γεννήθηκε ο Αυτοκράτορας Άγιος Κωνσταντίνος, ο οποίος υπέγραψε το Διάταγμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο σταυρός αυτός θα είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων, και πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2013, όταν συμπληρωθούν τα 1700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων, με το οποίο ο Άγιος Κωνσταντίνος..... αναγνώρισε τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία.
Τέλος, να σημειωθεί, για την κατασκευή του τέραστιου σταυρού θα δαπανηθεί 1,5 εκατομμύριο ευρώ, τα οποία θα είναι απο φιλανθρωπίες.
(romfea.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top