Τα φώτα σβήνουν. Οι υπουργοί χαλαρώνουν στις πολυθρόνες τους και στρέφουν το βλέμμα στην οθόνη. Με εντολή του πρωθυπουργού, ο προτζέκτορας τίθεται σε λειτουργία και οι εικόνες του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ παραδίδουν το μάθημα για το πώς ο ηγέτης που "έχει ένα όνειρο" (όπως τη περιέγραψε στην περίφημη ομιλία του στις 28 Αυγούστου του 1963 στην Ουάσινγκτον) μπορεί να εμπνεύσει και να παρασύρει τα πλήθη.
Τα φώτα στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου άναψαν και οι υπουργοί άκουσαν τον... Γ.Παπανδρέου να περιγράφει μια λεπτομέρεια από το δικό του όνειρο: "Να ρυθμίσουμε την αγορά των τυχερών παιγνίων. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει παρανομία, υποκρισία και ανομία, με αποτέλεσμα όχι μόνο να χάνονται τεράστια ποσά για τα δημοσία ταμεία, αλλά και να μην υπάρχει κανένας έλεγχος, που να προλαμβάνει αρνητικές κοινωνικές και ψυχολογικές καταστάσεις των όσων εμπλέκονται με τα παιχνίδια αυτά".
Όσο κι αν με την πρώτη ματιά η αντιδιαστολή μεταξύ των ηγετών και των οραμάτων τους εμφανίζεται κραυγαλέα, το όνειρο του Γ. Παπανδρέου δεν είναι ήσσονος σημασίας. Μόνο που περιγράφει τον εφιάλτη ολόκληρης της κοινωνίας μπροστά στη νεοφιλελεύθερη επέλαση, σημαιοφόρος της οποίας είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Πίσω από τις κομψές διατυπώσεις περί "ρύθμισης της αγοράς των τυχερών παιγνίων" προβάλλει..... η εδραιωμένη αντίληψη περί ιδιωτικοποίησης κάθε κερδοφόρου πτυχής του δημόσιου τομέα. Ο τζόγος είναι μια μόνο από αυτές. Για την ακρίβεια, είναι η κότα που γεννάει χρυσά αυγά και την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί (με βάση τη δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει με τη τρόικα) να ξεπουλήσει.
Θα μπορούσε ίσως να συμμεριστεί το όνειρο ενός ηγέτη που θα είχε στόχο την εξάλειψη του τζόγου και του εμπορίου της ψευδαίσθησης και της ελπίδας που αυτός συνεπάγεται.
Θα μπορούσε ακόμη κανείς να συμφωνήσει με μια ρεαλιστική και κυνική προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία καλό θα ήταν τα έσοδα από αυτό το εμπόριο ψευδαισθήσεων να καταλήγουν στα ταμεία του κράτους και να κλείνουν τρύπες και ελλείμματα.
Η παράδοση, ωστόσο, της εκμετάλλευσης του τζόγου στους διεθνείς επαγγελματίες του είδους και σε εγχώριους συνεργάτες τους, στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς, δύσκολα γίνεται κατανοητή από τους πολίτες, τζογαδόρους ή μη...
(Το Ποντίκι)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top