(Tου Kωνσταντινου Zουλα)
Aς υποθέσουμε ότι εντοπίζονται οι κλέφτες που είχαν εισβάλει προ επταετίας σπίτι σας και είχαν αφαιρέσει μετρητά και κοσμήματα. Kαι ότι εσείς δεν ζητάτε πίσω τα κλεμμένα, αλλά απλώς να τιμωρηθούν -έστω καθυστερημένα- οι δράστες. Προς μεγάλη σας έκπληξη, όμως, στη δίκη τους, οι δικαστές διαφωνούν εντελώς μεταξύ τους, προβάλλοντας «τρελά» επιχειρήματα. Κάποιοι υποστηρίζουν π. χ. ότι είναι άδικο να τιμωρηθούν οι συγκεκριμένοι δράστες επειδή υπήρξαν και συνάδελφοί τους που διέπραξαν στο παρελθόν ακόμη πιο ειδεχθή εγκλήματα. Αλλοι ισχυρίζονται ότι οι ενδείξεις ενοχής τους δεν είναι επαρκείς, παραβλέποντας ότι οι ίδιοι οι κλέφτες παραδέχθηκαν τις πράξεις τους. Και άλλοι εισηγούνται την αθώωσή τους, επειδή έχει παραγραφεί το έγκλημά τους.
Ε, λοιπόν, κύριοι βουλευτές των εξεταστικών επιτροπών, κάπως έτσι αισθανόμαστε οι περισσότεροι για τα πορίσματα που συντάσσετε για τους συναδέλφους σας. Το γράφω τόσο απλοϊκά, μήπως και σας μεταδώσω την οργή μας. Διότι είναι εξοργιστικό ότι ενώ και πάλι ακούσατε τις ίδιες μαρτυρίες και σας παρουσιάστηκαν τα ίδια αποδεικτικά στοιχεία, εσείς για μία ακόμη φορά..... βγάλατε τα διαφορετικά μπλε, πράσινα και κόκκινα συμπεράσματά σας. Τούτη τη φορά, μάλιστα, από τη χλεύη που προκαλούσατε στο παρελθόν, αθωώνοντας όλους τους συναδέλφους σας που δήθεν «εξετάζατε», φτάσατε στο σημείο πραγματικά να εξευτελίσετε τη διαδικασία. Στα σημερινά πορίσματα για τη Siemens, λέει, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κείμενα που θα καταθέσουν κατά μόνας κάποιοι βουλευτές, διαφωνώντας ακόμη και με τα συμπεράσματα των κομμάτων τους!
Είναι πραγματικά απορίας άξιον ότι ακόμη και σε αυτή τη συγκυρία, οι εκπρόσωποί μας δεν αντελήφθησαν ότι οι εξεταστικές επιτροπές ήταν η έσχατη ίσως ευκαιρία τους να καταδείξουν ότι δεν είναι όλοι ίδιοι και ότι για το κατάντημα της χώρας υπάρχουν ευθύνες με ονοματεπώνυμα. Δεν συνειδητοποίησαν καν το αίτημα των πολιτών να δημοσιοποιηθεί, έστω, ποιοι πολιτικοί αποδεδειγμένα χρησιμοποίησαν τα αξιώματά τους για προσωπικό πλουτισμό κι ας μην οδηγηθούν στη φυλακή, λόγω της σκανδαλώδους παραγραφής των πράξεών τους. Αλλά τουλάχιστον να ντρέπονται να περπατήσουν ανάμεσά μας.
Στην Αγγλία, μόλις προχθές φυλακίστηκε εν ενεργεία βουλευτής, διότι απεδείχθη ότι είχε αγοράσει οικιακές συσκευές 26.000 ευρώ με χρήματα του προϋπολογισμού. Στον αντίποδα, τα πορίσματα για τη Siemens περιορίζονται, λέει, σε κάποιες συγκεκαλυμμένες αιχμές ακόμη και για εκείνους που όλοι τους θυμόμαστε να μπαίνουν πένητες στην πολιτική και σήμερα διαβιούν ωσάν Ωνάσηδες. Κατόπιν τούτου, κύριοι βουλευτές, μην εκπλαγείτε αν τελικά επιβεβαιωθεί πολύ σύντομα μια φράση του πρωθυπουργού που μάλλον την εκστόμισε, θεωρώντας την υπερβολική. Ναι, το «θα σας πάρουν με τις πέτρες» εννοώ.
(Kαθημερινή)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top