(του Δημήτρη Καραγιώργου)
Ανοικτό το θέμα λειτουργίας φαρμακείου από μη φαρμακοποιό αφήνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου σχολίασε χθες στο «Εθνος» ότι η διατύπωση του νομοσχεδίου διαχωρίζει την άδεια δημιουργίας φαρμακείου από την κατοχή πτυχίου φαρμακοποιού.
«Το επάγγελμα του φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό, πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων», αναφέρεται στη σχετική παράγραφο.
Το πολυνομοσχέδιο «ανοίγει» το επάγγελμα και καταργεί την κληρονομικότητα στα συστεγαζόμενα φαρμακεία, για τα οποία προβλέπει παράδοση της άδειας σε περίπτωση συνταξιοδότησης ή θανάτου του φαρμακοποιού:
Ειδικά στην περίπτωση παραίτησης φαρμακοποιού ο οποίος συστεγάζεται, αυτός μπορεί να ιδρύσει στο μέλλον νέο φαρμακείο. Οι συστεγαζόμενοι φαρμακοποιοί υποχρεούνται στην αυτοπρόσωπη διεύθυνση των φαρμακείων τους, ως λειτουργούντα χωριστά και υποχρεούνται σε ιδιαίτερη διημέρευση και διανυκτέρευση.
Το πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει δραματικές αλλαγές, σε σχέση με τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο κ. Λοβέρδος. Ορίζει λεπτομερώς, ωστόσο, παραμέτρους της κυβερνητικής παρέμβασης, όπως την κλιμακούμενη έκπτωση των φαρμακοποιών προς τα Ταμεία (0% έως 8%).
Για το επάγγελμα του φαρμακοποιού αναφέρεται ότι η λήψη άδειας και λειτουργίας φαρμακείου δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό, πλην των πληθυσμιακών ορίων. Το όριο αυτό μειώνεται...... από 1.500 κατοίκους ανά φαρμακείο που είναι σήμερα σε 1.000 κατοίκους ανά φαρμακείο. Σε ακτίνα 200 μέτρων από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, επιτρέπεται να λειτουργούν νέα φαρμακεία, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο των ήδη λειτουργούντων.
Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται η συστέγαση στο ίδιο κατάστημα λειτουργούντος φαρμακείου με υπό ίδρυση φαρμακεία. Ανά τρεις βοηθούς φαρμακείων, είναι υποχρεωτική η απασχόληση ενός πτυχιούχου φαρμακοποιού με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
Ολα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν το Σάββατο και κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης. Κάθε φαρμακευτικός σύλλογος καταρτίζει ετησίως καρτέλες υποχρεωτικής διημέρευσης τις αργίες και διανυκτέρευσης καθημερινά.
ΕΝΤΟΝΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
«Απαράδεκτο το νομοσχέδιο, εξοντώνει τα φαρμακεία»
Απαράδεκτες χαρακτηρίζουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους.
«Το θεωρούμε ως απαράδεκτο νομικό κατασκεύασμα, το οποίο εξοντώνει τα φαρμακεία», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Η διοίκηση του ΠΦΣ το απορρίπτει στο σύνολό του και επισημαίνει ότι συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, ενώ αναμένεται απόφαση για κλιμάκωσή τους. Οι υπεύθυνοι του Συλλόγου κάνουν λόγο για καθολική συμμετοχή όλων των φαρμακοποιών της χώρας στην τριήμερη απεργία, η οποία ξεκίνησε χθες.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Ζητεί από την κυβέρνηση να εφαρμόσει ό,τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Τα 12.000 φαρμακεία στο σύνολό τους έμειναν κλειστά και οι πολίτες εξυπηρετήθηκαν από τα φαρμακεία υπηρεσίας που είχαν ορίσει οι κατά τόπους φαρμακευτικοί σύλλογοι. Εκτιμάται ότι σε κάθε νομό-περιοχή λειτουργούν δύο έως τρία φαρμακεία υπηρεσίες.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top