(του Άγγελου Μόσχοβα)
Το σενάριο μοιάζει «σατανικό», βγαλμένο από κινηματογραφική ταινία πασπαλισμένο με μπόλικη δόση συνωμοσιολογίας: Την άνοιξη ο πρωθυπουργός «μετακομίζει» στη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι-Μουν, αφού προηγουμένως έχει καταφέρει να επιτύχει επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου της τρόικας και έκδοση ευρωομολόγου και, ενδεχομένως, αφού έχει επιλύσει και το θέμα με τις ΑΟΖ στο Καστελόριζο. Φεύγει με δόξα και τιμή, αφού έχει κινήσει τις διαδικασίες διαδοχής του…
Αυτό το σενάριο «σέρνεται» καιρό στις πολιτικοδημοσιογραφικές κουίντες –ενίοτε και στα παρασκήνια–, σε βαθμό που ακόμη και οι πιο στενοί του συνεργάτες να κλονίζονται και να σπεύδουν να ρωτούν τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου: «Πρόεδρε, πας ΟΗΕ;». Ο ίδιος έχει κατακεραυνώσει ορισμένους με τη φράση: «Καλά, δεν ντρέπεσαι να με ρωτάς κι εσύ; Πιστεύεις ότι θα εγκαταλείψω τη χώρα στην πιο κρίσιμη φάση της;». Οι «τολμηροί» αποθαρρύνονται αλλά δεν είναι και απολύτως βέβαιοι. «Ένας πρωθυπουργός πάντα έχει και... δεύτερες σκέψεις που δεν τις αποκαλύπτει σε κανέναν», λένε χωρίς να είναι κατηγορηματικοί. Ο κ. Παπανδρέου έχει αναγκαστεί να διαψεύσει και δημοσίως σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι προτίθεται να διεκδικήσει θέση στο εξωτερικό. Ωστόσο, οι ψίθυροι παραμένουν ενεργοί. Σύμφωνα με άνθρωπο του στενού περιβάλλοντός του, ο κ. Παπανδρέου έχει δεχτεί μέχρι σήμερα δύο βολιδοσκοπήσεις από το διεθνή οργανισμό: Η μία έγινε πριν από τις γιορτές, η άλλη προ μερικών ημερών. Σημειωτέον ότι οι υποψηφιότητες πρέπει να έχουν κατατεθεί μέχρι το Μάρτιο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, και στις δύο βολιδοσκοπήσεις ο κ. Παπανδρέου απάντησε αρνητικά. Αλλά «ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος με έναν πρωθυπουργό και διεθνή παίκτη, όπως ο συγκεκριμένος, που στο κάτω κάτω και του ταιριάζει η θέση και συγκεντρώνει πολλές θετικές γνώμες και τιμή περιποιεί για τη χώρα πρωτίστως», όπως σημειώνει ο συνομιλητής μας.
«Εμείς το παίρνουμε στην πλάκα», λέει ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του που ρωτήθηκε..... από τα «Επίκαιρα» για την πιθανότητα να δούμε Έλληνα πολιτικό στο ύπατο αξίωμα του ΟΗΕ. Ωστόσο, όταν ερωτάται για τις «κρούσεις» που του έγιναν, περιορίζεται σε ένα «δεν το γνωρίζω».
Το «συνωμοσιολογικό» του σεναρίου έχει εξάψει, πάντως, τη φαντασία πολλών που το βρίσκουν ταυτόχρονα και λογικοφανές. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης προέβλεψε και δημοσίως ότι θα συμβεί: «Ο κ. Παπανδρέου προαλείφεται για να αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Εκτός απροόπτου και απροβλέπτου, πιστεύω ότι έχει καπαρώσει τη θέση αυτή», είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΑΝΤ1) την Τρίτη. Προεξόφλησε εκλογές, λέγοντας μάλιστα και ημερομηνία (4 Απριλίου) και πως η τρόικα θα επιβραβεύσει τον κ. Παπανδρέου για τη θέση αυτή, «με ένα τριπλό δώρο: με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους μας, με τη μείωση του επιτοκίου και την έκδοση του ευρωομολόγου».
Η αλήθεια είναι πως στην κυβέρνηση οι περισσότεροι θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην επίτευξη των δύο τουλάχιστον από τους παραπάνω στόχους –την επιμήκυνση και το ευρωομόλογο–, οι οποίοι θα επιτευχθούν –καθώς η Γερμανία φαίνεται να αμβλύνει τις αντιστάσεις της– το αργότερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Κάτι που φάνταζε ως απίθανο ενδεχόμενο μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, θα μπορεί κάλλιστα να παρουσιαστεί ως «νίκη» του κυβερνώντος κόμματος και του πρωθυπουργού προσωπικά, αφού αρχικά είχε αμφισβητηθεί –ή και λοιδορηθεί– η προσπάθεια αυτή. Στην προκειμένη περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε, λένε οι θιασώτες του σεναρίου, να ισχυριστεί ότι έβγαλε τη χώρα από τη χρεοκοπία και την έβαλε σε τροχιά ανάπτυξης και πως δεν εγκαταλείπει τη χώρα στα δύσκολα.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά, καθώς η τρόικα από την άλλη θα θελήσει να διασφαλίσει όσο το δυνατόν την αποπληρωμή του ελληνικού δανείου, κάτι που θα σημαίνει νέο –και προφανώς καθόλου φιλολαϊκό– πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα ως αντιστάθμισμα των παραχωρήσεων που θα κάνει. Αυτό ίσως είναι ένας επιπλέον καλός λόγος για τον πρωθυπουργό να μετακομίσει στο εξωτερικό, εάν και εφόσον μια τέτοια πρόταση ισχύει ακόμη. 
(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα στις 20/01/2011)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top